ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Vláda schválila Návrh koncepcie boja proti radikalizácii a extrémizmu do roku 2024

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|  Zámerom materiálu, ktorý na rokovanie kabinetu predložil minister vnútra Roman Mikulec, je presadzovať, obhajovať a brániť demokratický právny štát, jeho základné hodnoty a atribúty a apelovať na vytváranie silného demokratického a politického prostredia odmietajúceho  nenávistné  prejavy národnostnej, rasovej, etnickej, náboženskej alebo inej neznášanlivosti.

Súčasťou koncepcie je analýza a zhrnutie trendov vývoja radikalizácie a extrémizmu na Slovensku a v EÚ, vrátane reportu o postojoch a meniacich sa prioritách ľavicovej a pravicovej extrémistickej scény či rizikových náboženských zoskupení.  Materiál konštatuje aj značný nárast nenávistných prejavov a úpadok verejnej diskusie, čo je živná pôda pre prehlbovanie extrémizmu a nenávistných prejavov najmä v ére sociálnych sietí.  Rovnako fakt, že extrémistické skupiny sa snažia pôsobiť na verejnosť aj cez voľnočasové a záujmové  kluby, k čomu inklinujú aj osoby z prostredia ozbrojených zložiek.

 

Koncepcia tiež prehľadne mapuje stav v Slovenskej republike v rokoch 2015-2019, pričom konštatuje vzostup protirómskej agendy, falošných správ či konšpiračných teórií. Do prehľadu sú zahrnuté aj výskumy o rasizme a xenofóbii medzi mladými ľuďmi na Slovensku realizované Slovenským národným strediskom pre ľudské práva a  Iuventou.

 

„Jedným zo zásadných opatrení v boji proti extrémizmu a radikalizácii bola úprava trestných kódexov v januári 2017, ktoré rozhodovanie o tejto trestnej činnosti vyňali z rozhodovania všeobecných súdov a dali i ch do pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec.

 

Koncepcia zdôrazňuje posilnenie postavenia obetí, a to prijatím zákona č. 274/2017 o obetiach trestných činov zohľadňujúceho osobitú potrebu ochrany obetí násilia páchaného pre  rasovú či etnickú príslušnosť sexuálnu orientáciu, národnosť, pohlavie alebo náboženské vyznanie. Na túto skupinu obetí sa budú zameriavať aj informačné  kancelárie pre obete trestných činov pôsobiace na okresných úradoch v sídlach kraja.  Práve analýza a úprava právnych predpisov týkajúcich sa extrémizmu v slovenskom právnom poriadku má byť popri monitoringu, prieskumoch, spravodajskej činnosti a včasnej identifikácii nebezpečia jedným z účinných predpokladov pre pôsobenie  bezpečnostných a spravodajských zložiek v oblasti boja s extrémizmom.

Schválený koncepčný dokument štátnym inštitúciám ukladá 41 úloh, ktorými sa majú plniť štyri základné ciele:

  • ochrana základov demokratického právneho štátu a jeho hodnôt vrátane bezpečnosti obyvateľov pred konaním osôb alebo hnutí obhajujúcich extrémistické ideológie;
  • posilnenie demokratickej kultúry v spoločnosti zvyšovaním povedomia o ľudských právach a odbúravaním negatívnych stereotypov;
  • obnova dôvery v inštitúcie a podpora nahlasovania protiprávneho konania;
  • podpora deradikalizácie, spoločenskej integrácie a sociálnej prevencie.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Anonym 13. januára 2021, 23:59 – napiste prosim KONKRETNE porovnanie s rokom 1968. Nie vseobecne, skutocne konkretne.

    Analyzujme, podstatu – o co islo komunistom po 1968 (asi to ste mal na mysli) a o co ide v sucasnosti.

    Dakujem.

  2. Miloš uz ti nacisto vymietli mozog, ked tu prezentujes takyto marazmus a nastupujucu coraz silnejsiu diktaturu? Najskor to predlozia ako koncepcny dokument a potom ako zakon. Takto si len politicka garnitura cielene upevnuje svoje postavenie a moc. Zakony mame dobre, len tam kde sa konat moze a ma sa nekona. Ale to je chyba v uradnikoch a policajtoch co si este aj platime a nie v zakonoch a ich dodrziavani. Dalsie im vyhovujuce zakony a nariadenia len nam okliestuju slobodu a menia demokraciu na ich diktaturu. Sam najlepsie vies o com to je. Podpalili ti auto a to ze sa to poriadne nevysetruje nieje chyba zakonov ktore su platne a ani na to netreba nove. Staci len aby konala policia a dalsi tak ako sa ma. Cize vyšetrít a potrestat. Ale nie dalsie najskor navrhy, koncepcie a napokon z toho si schvalia zakony na okliestenie nasej slobody. Prepac uz som sem ani nechcel pisat a uz ani nebudem len mi nedalo nereagovat na viditelnu zmenu v tvojej hlave.

  3. Obyvatel mne žiadne slobody neokliešťujú, ale chránia ma pred fašistickými vyholenými sprostými gebulami ako si ty.

  4. tiež obyvatel,ty si teda riadne chytený. Niekto ti našťal čosi do hlavy ? Vy tupé liberálne slniečka ste teda riadne netolerantní a neznášanliví ! To vy ste tí extrémisti !

  5. Obyvatel 14. januára 2021, 8:00 – myslim si, ze ma dostatocne poznas na to, aby si vedel, ako rozmyslam a ze mi mozog nevymyje nikto. Ale tu je ina situacia, nezijeme normalny a bezny zivot. Toto NIKTO z ludi zijucich dnes, NIKDY neprezil. Viac ako 100 rokov sa takyto stav na Zemi nevyskytol. Pre kazdeho to je nove a je to len o tom, kto to ako vstrebe a znesie.

    A este o tych, ktori stav a dokazu zneuzit politicky, aby sa pokusili zvratit prave nastupenu cestu navratu prava a spravodlivosti na Slovensku.

    Poznas aj moj nazoro na niektore rozhodnutia – navrat prava a jeho vymozitelnosti je ciel. Inak nestoji za to stracat tu cas.

  6. no možu to byť napríklad tí s vytetovanýmí hákovými krížmi po tele, tí čo popierajú holokaust, vedome a verejne používajú nacistickú symboliku, hádžu kamene a útočia na ľudí vyznávajúcich iné náboženstov než kresťanstvo alebo pochádzajúcich z iných kultúr…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img