ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Pošta ide rušiť stovky nadbytočných pracovných miest

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Poštu čaká komplexná reforma, začína redukciou nadbytočných pracovných miest

Slovenskú poštu čakajú v roku 2021 zásadné reformy. Prvým krokom reformného procesu bude reorganizácia organizačnej štruktúry a pracovných miest. Cieľom je modernizácia spoločnosti po vzore okolitých krajín, zvýšenie efektivity a skvalitnenie služieb klientom. Ide pritom o dlhodobo plánované manažérske rozhodnutie, ktoré nesúvisí s pandémiou. To prichádza po predbežných rokovaniach s poštovými odborármi. V prvej fáze sa rušenie pracovných miest alebo zmena dohodnutých pracovných podmienok dotkne približne 1500 zamestnancov pošty, pričom zrušených bude 756 nadbytočných pracovných miest. Vedenie pošty pritom po rozhovoroch s odborármi ustúpilo z pôvodného plánu prepustiť viac ako 900 zamestnancov.

„Slovenská pošta v súčasnosti zamestnáva 12894 zamestnancov s výkonom práce vo všetkých častiach Slovenska. Spolu s kolegami sme pripravili komplexný transformačný plán vrátane digitalizácie služieb, modernizácie infraštruktúry logistickej siete a zvýšenia kapacity v balíkovom segmente, reorganizácie a zefektívnenia doručovania zásielok a ďalšie opatrenia, ktoré v budúcnosti donesú vyššiu kvalitu služieb našim klientom. Jeho súčasťou je, žiaľ, aj zníženie počtu pracovných miest,“ uviedol predseda Predstavenstva Slovenskej pošty, a.s.,Martin Ľupták, ktorý niekoľko rokov pôsobil v nórskej pošte.

Pri ostatných pracovných miestach dôjde k zmene týždenného pracovného času alebo k zmene pracovného zaradenia zamestnancov. Zamestnancom, ktorých sa dotkne zmena organizačnej štruktúry, no nedochádza k zrušeniu ich pracovného miesta, ale k zvýšeniu pracovného času, bude zvýšená základná mzda. „Celá reforma fungovania poštových služieb na Slovensku má niekoľko krokov, toto je iba prvý z nich. V priebehu niekoľkých týždňov budeme informovať o celej komplexnej reforme,“vysvetlil Ľupták.

Slovenská pošta bude dotknutým zamestnancom ponúkať inú vhodnú prácu a ostatné voľné pracovné miesta bude určené predovšetkým uvoľňovaným zamestnancom. Každý zamestnanec, ktorý sa rozhodne neprijať ponuku inej práce, dostane odstupné v súlade so Zákonníkom práce a kolektívnou zmluvou, a to podľa počtu odpracovaných rokov. Slovenská pošta predpokladá, že na odstupnom vyplatí 3,5 mil. €. Optimalizačný proces podporuje aj hlavný akcionár Slovenskej pošty Ministerstvo dopravy a výstavby.

„Súčasný stav na pošte je dlhodobo neudržateľný. Biznis model v oblasti poštových služieb sa za posledné roky radikálne zmenil. Aj na Slovensku sa konečne potrebujeme posunúť tak, aby ľudia nechodili na poštu za trest, ale aby sme im uľahčili prístup k poštovým službám a priniesli väčší komfort,“ povedal minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

 

zdroj: posta.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nemá im tam kto robiť a ešte idú rušiť miesta. Treba presunúť tých ľudí na pozície, ktoré sú voľné a nemusia prepúšťat

  2. Určite je tam na 10 poštárok 20 manažérov ktorí si sedia v teple a robia tabulecky.
    Takých nahnať do terénu alebo zrušiť.

  3. aj poštového Ombudsmana? aj Marketigového managéra? aj úradného Šíbra pre posúvanie poštových zásielok? aj oddelenie Styku so zákaníkom? Aj Hovorcu poštového úradu?

  4. Zober poštársku tašku a choď v metelici, v daždi, v poľadovici napr. na Trnavskú cestu a môžeš roznášať! Choď si to vyskúšať! Vidíme, aký čas musíme stráviť na pošte teraz a koľko predtým. Budú chcieť, aby jedna osoba robila všetko.

  5. uz nebudu chodit postarky po sobotach a odpisovat spotrebu zemneho plynu? Viete, ked su nadbytocne.

    A ked odpis spotreby bude robit SPP, nebude drahsi plyn?

  6. Pre Drzgros Minca.
    Ombudsman v zivote nikomu nepomohol. Urcite ma 1000 staznosti od ludi na kazdu jednu prevadzku posty, lebo vsade sa stoji v hodinovych radoch a kvalita sluzieb sa nijako nezlepsuje.
    Nie som za prepustanie na poste, ale treba dat ludi na pozicie – vydaj zasielok, na priehradky, pripadne doplnit postarky. Ked sa tam ide prepustat tak asi vedia preco – pretoze je to statna „firma“, kde su protekcne poprijmani ludia, ktori toho moc nenarobia. Hlavne vo vedeni a na ustredi (kde to my bezni ludia nepocitime). Protekcne prijaty clovek nepojde roznasat postu… Asi tolko moj nazor.

  7. Toto je úžasná vláda ! Idú prepúšťať poštárky vraj špajza je prázdna ale na druhú stranu idú kúpiť radary za 148.miliónov !
    Bez radarov sa predsa žiť nedá,že ?

  8. Idu modernizovať postu podľa rakúskeho vzoru.
    Pošta je dnes všetko len nie fungujúca inštitúcia.
    Nie je normálne keď si idem vyzdvihnúť zásielku alebo doporučený list aby som na každej poste či je to sered alebo Bratislava čakal pól hodinu alwbo hodinu.
    Radary sú zbytočne. Kto by za tuto banánovú republiku bojoval? Len blbec.

  9. Anonym 8.05
    Tak toto som fakt nepochopil. Presne ako píšeš. Prídu mi z Číny aj 4.balíčky naraz. Poštárka ich má u seba ale nezazvoní aby mi ich dala ale hodí do schránky 4.žlté papieriky. Ešte ich musí aj vypisovať. Ja idem na poštu,odstojím si tam minimálne 20.minút a pani pri priehradke mi oznámi že poštárka to má u seba ale ešte neprišla…
    Tak načo to poštárka nosí so sebou ? Z tohoto sa už viacerým rozum zastavil,lebo zisťujem že sa to nestáva iba mne.

  10. S tou poštou,idú modernizovať,napr.ako v Rakúsku,ale samozrejme diletantske,ako všetko ostatné,čo sa dnes na Slovensku deje.Modernizacia posty totižto predpokladá,že veľa úkonov sa bude robiť online,sú na to ale občania pripravení ať to hlavne starší?

  11. To s tými žltými lístkami je slovenský folklór.
    Ja bývam v Bratislave a aj keď sme doma tak postar nosí automaticky len žlté lístky. Balíky nie. Ráta sa s tým že si to potom pôjdem na postu vyzdvihnúť, kde je vždy dalších 20 ľudí ktorí majú rovnaký problém a v ruke žltý lístok.

  12. Sedím si doma v podstate celí deň , moja žena to isté ,poštárka chodieva tesne pred obedom alebo po obede ale pokažde nájdeme v schránke zltý lístok

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img