ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Na zamyslenie: „…príbeh o 2 mandarínkach.“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Tento status som pred vianocami nepostrehol. No nemôžem neuverejniť aspoň teraz – myslím si, že svoju hodnotu má vždy…
Ďakujem za chvíľu venovanú zamysleniu sa nad jeho obsahom.
…príbeh o 2 mandarínkach.
Dnes skoro ráno som stretla cestou vlakom rodinu. Matku a dve malé deti. Evidentne v ťažkej životnej situácii. Boli unavení, špinaví.
Boli chudobní. Pravdepodobne nemali cieľ cesty.. Iba sa viezli v teple, pokým ich niekto z vlaku nevyhodí. Chlapček spal a dievčatko sa túlilo ku mame. Nahmatala som v batohu 2 moje mandarínky a jednu dala dievčatku a druhú dala ženičke so slovami, ze keď sa chlapča zobudí, nech mu ju dá. Žena si ovocie zobrala a neskutočne sa rozplakala… Nezmohla sa na viac než na tiché ‚ďakujem‘ , ale v jej očiach bolo toľko.. Ach Bože môj. 😭. Vyhrkli mi slzy a posadila som sa tak, aby to nevidela. Otvorila som ešte raz batoh a potajomky som skumala, čím by som mohla trošičku ešte pomôcť. Našla som 2 lístky na obed (3,80€ jeden), našla som asi 5€ drobáčkov. Než som v Gbeloch vystúpila, vtiskla som ich bez slova ženičke do ruky. ‚kúp deťom jedlo, prosím‘. Ked som sa obzrela, zena plakala a obíjmala dceru. To od radosti. Revala som jak decko az do práce…
Toto je príbeh o dvoch mandarínkach. O tom, koľko máme a napriek tomu stále chceme viac.. Toto je príbeh o biede a beznádeji, ale najmä o pomoci, vnímaní a nádeji..❤️
Majte priatelia krásne sviatky, majte blízkych bližšie a pevné zdravie. Majte hojnosť na stoloch, ale aj v srdciach.
🌲❤️ Zuzu.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Najhoršie je, že nielen jednotlivcov, ale celých rodín v núdzi pribúda. A tak skoro to lepšie nebude. Mnohí zatvárajú pred sociálnym utrpením iných oči, vláda to už roky nerieši, sociálka vás odpálkuje ako sa dá. A teraz sa do mňa pustíte, aj toto je prínos prevratu z 89ho, keď nás zožral kapitalizmus. A za 30 rokov sa nič nezmenilo. Aj naďalej sa príspevky upravujú len kozmeticky a úrady, ktoré by mali pomáhať ľuďom v núdzi sú prešpikované byrokraciou a nezmyselnými postupmi. Ako aj úradníkmi, ktorí miesto toho aby vám pomohli a poradili, vás posielajú od dverí k dverom s ďaľšími a ďaľšími papiermi. Ale utrpenie ľudí v chudobe sa nerieši. Len sa o tom bľaboce a pred každými voľbami sa papaláši predbiehajú v sľuboch. A deň po voľbách sa nato zabudne a ide sa ďalej. Žiadne skutky, žiadna pomoc, len kecy, kecy a kecy.

  2. Dávam vám všetko za pravdu, až na to, že sa za 30 rokov nič nezmenilo. Práve naopak. Všetko sa rozkradlo, alebo rozpredalo. Keby tu Turci 1000 rokov rabovali, toľko škody by nenarobili. Všetky podniky, kde boli ľudia zamestnaní buď zanikli, alebo sú v rukách buď cudzincov, alebo zbohatlíkov. Za 30 rokov ani jedna vláda nedokázala zabezpečiť prácu ľuďom, preto sem nazvlákali tzv. zahraničného investora, ktorý nie len zdiera ľudí, ale aj štát, že im dáva daňové prázdniny a potom buď dostávajú ďalšiu finančnú injekciu, alebo odídu. Po nich potopa. Nemôže potom štát dávať svojim ľuďom, keď krmí toľko politických strán miliónmi, toľko súdov, toľko povymýšľaných inštitúcií a úradov, že sa v tom nevyznáte, kto a čo má za náplň práce. A koľko je tých, ktorí takmer viac ako polovicu platu odvádzajú a krmia toľko napr. poisťovní? Potom to vyzerá tak, ako je to opísané v tomto článku. Ba, možno, že sú ešte na tom horšie. Ale koho to trápi? A keď niečo majú dať, toľko vypisovania formulárov, že radšej ľudia rezignujú.

  3. Zial, v mnohom ma Vlado pravdu.

    Cesta ale nie je v systeme preferovanom Ficom – neskutocna podpora velkym zamestnavatelom, danove prazdniny a dotovanie prakticky cudzej pracovnej sily, ale v podpore malych, strednych a HLAVNE RODINNYCH firmiciek, kde sa zamestnaju skutocne hlavne rodinni prislusnici a kde budu generacie po sebe budovat obchod, malovyrobu, restauraciu, dedinsku krcmicku, nejake sluzby a pod.

    Je skutocne na zaplakanie do akych sraciek sa moze dostat clovek aj s detmi.
    A je vrchol chrapunstva, ked aj nami plateny voleny funkcionar systematicky dokaze zneuzivat moc a zakony na to, aby cielene ublizil inemu a jeho rodine.

    Pravo a spravodlivost. A pomoc inemu. Uzasny prispevok…

  4. Hovorí sa , že sýty hladnému neverí. Pravdivosť týchto slov sa potvrdzuje, aj postojom a správaním sa našej vlády, ako aj predošlých. Hlavná vec, že oni prekypujú blahobytom a potom nie sú schopní triezvo uvažovať. Nevidia potreby obyčajného človeka a aby ich riešili. Vytvorený deficit zastrešujú obyčajný ľudia prostredníctvom charity, neziskových organizácii… A zase sa ľudia skladajú, aby aspoň čo to dostali. A my sme spokojní.

  5. A sú medzi nami taký čo majú na svojich kontách aj ,, miliardu ,,! Je to tak .Ľudia ktorí chcú žiť slušný život rodinný nemajú ani televízor a nieto chladničku hnus a tento úbohý sociálny systém slovenský . Tá žienka zato ani nemôže verte mi stačí sa pozrieť za pánom Lučanskym koľko mal na konte ? A koľko mal nehnuteľnosti ? A teraz hrozí že tej chudiatko žienke vezme sociálka detičky ,hnus a hanba .! Chudátko Lúčanská a jemu podobný a ,,Fico ! 😭😭😭

  6. chudatko teraz ju vsetci lutujme ze on sa obesil preto aby jej nezhabali miliony co nakradol lebo keby zil tak dopadne jej rodina ako tato z toho pravdiveho pribehu ateraz sa pustite do mna

  7. Hej, spokojní sme aj s tým! Ja chodievam do hotelov
    schody drhnúť a dostanem kuchynských odpadkov, že obedúvame
    ako grófi; vy zasa beháte lesom, zbierate raždie a huby, že nám môžu
    závidieť naše večere a večery všetky rozmaznané pánčatá niekde na
    pohovkách, ktoré o takýchto čarovných dobrodružstvách len pri rozprávkach snívajú. Ale nepôjde nám to už tak dlho. S miznúcim
    letom mizne i panstvo z letovísk a ja mám zo dňa na deň väčšiu
    obavu, že už nebude pre mňa dosť roboty v hoteloch. S miznúcim
    letom stráca sa i množstvo lesných plodov a vy zo dňa na deň
    navraciate sa s prázdnejším košíčkom. Čo bude s nami naďalej? Kde
    sa uchýlime na zimu? Kto sa postará o nás? Naše remeslá nás
    zakrátko neuživia. Musíme sa obhliadnuť po iných. Naučiť sa…
    Čomu? Kradnúť? Žobrať? Dobre, budeme sa učiť žobrať! Paľko, ty
    zajtra skúsiš. Postavíš sa hneď ráno k ceste a budeš prosiť. Hádam sa
    zmilujú nad tebou. Si malý, dobrý a pekný chlapček. A teraz poďme
    spať. Polievku a hríby ste pojedli. Dobre. Dobrú noc…
    Ozajstná rozprávka prechádza do skutočnosti. Z vatry poletujú
    posledné iskričky. Strecha pivnice sa škerí rozzeveným otvorom na
    povalôčku. Tam líha na handrách päť ľudí. Päť božích obrazov. Päť
    slobodných občanov. Päť žobrákov. Päť výkričníkov do tupých
    svedomí. Päť otáznikov budúcnosti.

  8. Vy prečo tu niektorý pletiete Lučanského ? To on s tým má ako čo . A preto , že má majetky , tak už jeho rodina nemá za ním smútiť? Hm zaujímavá teória . A , k tomu článku , hlavne ľudia , čo majú peniaze majú pomáhať , aj pomáhajú, ale nie všetci. Ja zo svojej pozície občana , sa snažím pomôcť , aspoň niekedy , neviem či je to dostatočné, ale aspoň niečo. Som toho názoru , že deti , by nemali trpieť, ale zdá sa , že obyčajný ľudia , sú stále na chvoste pre politikov , bohužiaľ….

  9. „Hlad na svete nie je preto, že nedokážeme nasýtiť chudobných, ale preto, že nedokážeme nasýtiť bohatých.“

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img