ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Informácie k mimoriadnej udalosti, následkom ktorej zomrel bývalý policajný prezident – AKTUALIZOVANÉ

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MS SR |MM| V nadväznosti na mimoriadnu udalosť, následkom ktorej zomrel  bývalý policajný prezident Milan Lučanský, bola z iniciatívy ministerstva spravodlivosti zriadená kontrolná komisia v záujme získania a vyhodnotenia všetkých dostupných informácií o tejto mimoriadnej udalosti. Uvedená komisia začala svoju činnosť práve dnes. Okrem toho dnes po posúdení a potrebnej anonymizácii sprístupňujeme materiály z prvej udalosti z 9.12.2020 ako aj z mimoriadnej udalosti z 29.12.2020. A rovnako zverejňujeme prehľad najčastejších otázok a odpovedí, ktoré sme v nadväznosti na uvedenú udalosť zaznamenali.

 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková po mimoriadnej udalosti z 29.12.2020 informovala, že za veľmi dôležité považuje urobiť všetko preto, aby celá vec bola čo najskôr vyšetrená a vysvetlená. Zároveň avizovala vytvorenie kontrolnej komisie, aby bolo jednoznačne zrejmé, že je tu komisia, ktorá je nezávislá, nestranná a pozrie sa na všetky kroky, ktoré Zbor väzenskej a justičnej stráže urobil a ktorá dá všetkým čo najskôr relevantné závery k tejto nešťastnej udalosti.

 

V tejto súvislosti boli už 31.12.2020 oslovené jednotlivé subjekty (Kancelária prezidenta SR, Národná rada SR, Kancelária Verejného ochrancu práv, Slovenská advokátska komora) so žiadosťami o nominácie členov do tejto komisie. Už dnes, 4.1.2021, sa členovia komisie stretli na svojom prvom zasadnutí. O zastúpenie v danej komisii prejavili záujem a svojich členov nominovali: Kancelária prezidenta SR, Národná rada SR, Kancelária Verejného ochrancu práv. Svoje zastúpenie v komisii má tiež Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Rovnako aj médiá. A je v nej aj medzinárodné zastúpenie. Kompletný zoznam členov komisie spolu s jej štatútom, v ktorom je upravená pôsobnosť, zloženie, činnosť komisie ako aj spôsob ukončenia činnosti, ktorým bude prijatie záverečnej hodnotiacej správy, pripájame ako prílohu tejto správy.

 

Ministerka spravodlivosti zároveň avizovala, že má záujem aj na zverejnení dokumentov, v ktorých je zaznamenaný priebeh z prvej udalosti z 9.12.2020 ako aj z mimoriadnej udalosti z 29.12.2020. Vzhľadom na charakter údajov, ktoré uvedené materiály obsahujú, a vzhľadom na ochranu osobných údajov, bolo potrebné právne posúdiť rozsah údajov, ktoré možno zverejniť a dané materiály v nevyhnutnej miere anonymizovať. Toto sme urobili a uvedené materiály rovnako v prílohe tejto správy sprístupňujeme.

 

Vzhľadom na množstvo otázok a odpovedí, ktoré v súvislosti s danou nešťastnou udalosťou evidujeme, sme sa zároveň v prílohe tejto správy rozhodli zverejniť aj najčastejšie otázky a odpovede.

 

  • Návrh na prijatie bezpečnostných opatrení v súvislosti s umiestnením obvineného ML v ÚVV a ÚVTOS Prešov zo dňa 7.12.2020.
  • Úradný záznam o vzniku udalosti v ÚVV a ÚVTOS Prešov zo dňa 10.12.2020.
  • Záznam kontrolnej komisie MSSR o vykonaní kontroly nad výkonom väzby v Nemocnici pre obvinených a odsúdených a Ústave na výkon trestu odňatia slobody Trenčín zo dňa 15.12.2020.
  • Odpoveď Nemocnice pre obvinených a odsúdených a Ústave na výkon trestu odňatia slobody Trenčín zo dňa 18.12. 2020, ktorá bola zaslaná na Okresnú prokuratúru Prešov.
  • Žiadosť obvineného o umožnenie používať telefón adresovaná OČTK zo dňa 17.12.2020 a odpoveď OČT na túto žiadosť, ktorá bola ÚVV a ÚVTOS Prešov doručená dňa 31.12.2020.
  • Úradný záznam o vzniku udalosti v ÚVV a ÚVTOS Prešov zo dňa 29.12.2020.
  • Štatút komisie zo dňa 4.1.2021.
  • Zoznam členov komisie.
  • Zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

 

AKTUALIZOVANÉ – PRíLOHY

2020_12_07_Návrh na prijatie bezpečnostných opatrení 2020_12_10_Úradný záznam o vzniku udalosti v ÚVV a ÚVTOS Prešov 2020_12_15_Záznam kontrolnej komisie MSSR 2020_12_17_Žiadosť obvineného o umožnenie používať telefón_1 2020_12_17_Žiadosť obvineného o umožnenie používať telefón_2 2020_12_18_Odpoveď nemocnice TN pre Okresnú prokuratúru Prešov 2020_12_29_Úradný záznam o vzniku udalosti 2021_01_04_OaO 2021_01_04_Štatút komisie 2021_01_04_Zoznam členov komisie

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Stačí,keď nechajú urobiť pitvu patológom určeným rodinou,a k tomu všetky potrebné úkony.A usporia veľa času a hádam aj peňazí.

  2. Žužu Kolíková podhodí omrvinky, aby sa koalícia ukázala „pekná“ a ako im ide o „spravodlivosť“,…
    Prečo? Prečo nenechala pracovať komisiu, ktorú sama iniciovala? Vyhodí do pľacu pár dokumentov len na upokojenie verejnosti?
    Vážená, to nestačí.
    Zaujíma ma záver vyšetrovania, nie tie politické divadielko koalície.

  3. Vítam takúto iniciatívu, ale komisia bude zisťovať aj prvý incident. A v tejto súvislosti mi pripadá nanajvýš čudné, že ministerka aj generálny prokurátor k prvému incidentu už predsa zaujali definitívne stanoviská. Pripadá mi to všetko nepremyslené, spontánne a živelné. Okrem toho na tom pracuje aj inšpekcia MV SR a teda bude zaujímavé sledovať, či táto komisia a inšpekcia MV SR dospejú k rovnakému záveru pri prvom incidente ako nás informovala ministerka aj generálny prokurátor. Proste chaos jedno cez druhé.

  4. Ešte dodám, že prvé zranenie okomentoval generálny prokurátor nasledovne:

    „Špekulácie, že malo byť toto zranenie spôsobené snáď aj samovražednými sklonmi, sú neprípustným zásahom do práv obvineného. Toto sa vykonanou previerkou vylúčilo,“.

    A teraz sa to znova preveruje? Mne to potom vychádza, že ak sa táto komisia a inšpekcia MV SR bude zaoberať aj prvým zranením, bude to neprípustný zásah do práv…

    Nemôžem si pomôcť, ale vychádza mi z toho, že odkomunikovanie tohto všetkého bolo úplne nezvládnuté. A to tvrdím napriek tomu, že vítam iniciatívu o objektívne posúdenie oboch incidentov.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img