ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Profesor Miroslav Danaj jubiluje

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prof. MUDr. Miroslav Danaj, CSc., špičkový slovenský chirurg a vynikajúci spisovateľ, sa dožíva významného životného jubilea.

Je rodákom z Dolnej Stredy nad Váhom, kde prišiel na svet 1. januára 1946. V roku 1969 promoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Martine. Po ukončení štúdia nastúpil na Chirurgické oddelenie Nemocnice v Trnave. V roku 1991 sa stal primárom a v rokoch 1994 – 2017 pôsobil ako prednosta Chirurgickej kliniky Fakultnej nemocnice v Trnave. Dosiahol viacero prvenstiev v odborných chirurgických postupoch. Tiež mal podiel na organizovaní deviatich medzinárodných chirurgických zjazdov, často prednášal doma i v zahraničí a jeho publikačná činnosť je veľmi rozsiahla. Je členom niekoľkých odborných rád a komisií, získal veľa ocenení i vyznamenaní. Od roku 1994 je aj pedagógom, v súčasnosti emeritným profesorom na Fakulte zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity. V roku 2010 mu bolo udelené ocenenie mesta Trnava za rok 2009 – Čestné občianstvo mesta Trnava – za dlhoročnú obetavú prácu v oblasti zdravotníctva.

Profesor Miroslav Danaj sa okrem náročného lekárskeho povolania, ktoré je preňho poslaním, venuje aj literárnej tvorbe. Majstrovsky ovláda literárnu skratku. Jeho diela sa vyznačujú hĺbkou vďaka vnímavosti, jemnému humoru a empatii ku všetkým blížnym. Inšpiráciu čerpá okrem iného aj zo skúseností a zážitkov v medicínskej oblasti. V roku 2008 debutoval knižkou aforizmov Niečím ťa možno liečim. Nasledovala zbierka básní Roztratená nahota (2009).  O jej úspechu svedčí i to, že básne z nej boli publikované aj v talianskom preklade. Ďalšia knižka aforizmov a sentencií profesora Miroslava Danaja má názov OnaQjšia káva (2010). Vyšli mu aj tri knihy poviedok V pohode, dá sa (2011), Rátanie rán (2013) a Oči vlčích makov (2016). Pokračuje i v tvorbe aforizmov a sentencií, a tak vznikli knižky Smiem si prisadnúť? (2012), Muž z mora (2017) a najnovšia Figuríny neplačú (2020). Je členom Spolku slovenských spisovateľov. Svoje aforizmy a sentencie publikuje aj v literárnych časopisoch, predovšetkým v Slovenských pohľadoch.

Profesor Miroslav Danaj dosiahol mnohé úspechy, prinavrátil zdravie mnohým ľuďom. No ostal pokorný, láskavý a skromný. Jeho krédom je jedna z jeho sentencií: „Usmiaty, spokojný pacient a jeho príbuzní sú zrkadlom lekára.“ K významnému životnému jubileu mu okrem pevného zdravia prajeme hlavne veľa tvorivej inšpirácie – veľa poézie v umeleckej tvorbe i v každodennom živote.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Milý pán profesor, k Vášmu jubileu všetko najlepšie, veľa zdravia a životného optimizmu prajú Vaši rodáci Dolnostreďania

  2. Veľmi milá a vysoko pozitívna
    správa ,patrí sa ju široko
    medializovaný.
    V tomto zložitom čase jeho
    ako balzam na rany.
    Česť i vďaka p.profesorovi.
    Škoda len, že naše masmedia
    nevyhľadávajú takéto osobnosti🌹🌹🌹🌹🌹
    Vďaka p.Profesor,Vaše knihy
    si vyhľdam,🙋

  3. Vďaka pan profesor za obetavu prácu v lekárstve, Váš neskutočne ľudský prístup k pacientom a k tomu ešte kus krásnej literatúry pre potešenie duše, prajem Vám veľa zdravíčka, šťasticka, spokojnosti a lásky 🍀🍎

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img