ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Na konci roka je čas bilancovať.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Na konci roka je čas bilancovať, obzrieť sa za sebou, preskúmať čo sa dalo počas roka urobiť lepšie a čo sa oplatí ešte pre svoj úspech niekedy zopakovať. Napriek tomu, že Seredský skautský zbor od marca fungoval poväčšine len v online priestore, podarilo sa veľa vecí.

Takmer pred rokom, v januári ešte nikto z nás netušil aké vzácne bude v tomto roku byť spolu. Sneh bol v Seredi už tradične nedostatkový tovar a tak sme sa za ním vydali na Skalku pri Kremnici.

Do marca, sa ešte pred korona krízou podarilo skautom, ktorých poháňali motivovaní dospelí skauti a ochotní rodičia, dokončiť všetky drevené  konštrukcie a postele na podsadové stany. V brigádach nám veľmi pomohol brat Balú, ktorý do prác priniesol nadšenie a šikovnosť.  Vďaka jeho zlepšovákom a systému sa nám podsady podarilo zmontovať oveľa rýchlejšie.

Naša šikovná vodkyňa skautiek, Janka, ušila do začiatku veľkého letného tábora všetky plachty na stany z pevnej celtoviny. Vďaka tomu sme mali pred letným táborom pripravených 32 podsadových stanov. Žiaľ napriek dlhej príprave a plánovaniu, sme museli letný skautský tábor týždeň pred jeho začiatkom nakoniec zrušiť.

Zapojili sme sa do skautskej služby šitím a distribúciou rúšok pre seniorov a nemocnice v období, keď ich bol akútny nedostatok.

V suchom májovom období sme polievali vyše 225 mladých stromčekov v priemyselnom parku.  V menšom rozsahu sme zorganizovali brigády na vyčistenie priestoru a orez stromov na nábreží Váhu. Podarilo sa nám získať financie z grantu Slovenskej sporiteľne a boli sme úspešný s projektom aj v rámci participatívneho rozpočtu TTSK. Vzhľadom na obmedzené možnosti počas tohto roka však väčšiu časť nášho projektu dokončíme na jar.

Počas leta sa podarilo uskutočniť aspoň v malom formáte dievčenský denný tábor. Okrem iného programu bola náplňou aj práca na bylinkovej špirále v rámci projektu revitalizácie nábrežia Váhu.

Chlapci mali krátky oddielový stanový tábor, ktorý skautov preniesol na chvíľu do lona prírody. Naša družina Mustangovia sa zapojila do celoslovenskej súťaže Družina roka, kde museli plniť rôzne úlohy. V silnej konkurencií sa im podarilo prebojovať sa do finálového kola, ktoré sa však kvôli opatreniam nakoniec neuskutočnilo, a tak obsadili pekné konečné šieste miesto.

Ďalšia vydarená akcia, na ktorej sme participovali, bola súťaž AQUAERIS, víkendová akcia organizovaná v septembri priamo hlavným kapitanátom vodných skautov. Prebiehala na vodnej nádrži Kráľová. Skautský pretek  plachetníc medzi posádkami z Banskej Bystrice, Bratislavy, Nitry, Serede a Trenčína, pozostával aj z blokov teórie plachtenia. Vďaka tomu sa mohli skauti naučiť nové vodácke zručnosti a samozrejme potom všetko overiť priamo v praxi. Veľkým potešením bolo, že naša posádka mohla súťažiť na plachetnici Eleanór, ktorú si skauti vyrobili v predošlých rokoch v rámci skautského projektu, aj s finančnou podporou mesta Sereď.

Ešte pred opätovným zavedením opatrení sme sa spolu s našimi mladšími ročníkmi zúčastnili na celoslovenskej víkendovej akcií pre vĺčatá a včielky, ktorá sa tento rok konala v Senci.

Ku koncu roka sme niektorí z nás pomáhali so zbierkou potravín pre núdznych v Tescu pre našu charitu. Mladšie ročníky sa mohli zúčastniť etapovej mestskej hry, a spolu so svojimi rodičmi mohli hľadať zašifrované odkazy.

Ďalšou akciou ktorú sme spolu s o.z. Vodný Hrad pripravovali, a ktorú sme nakoniec boli nútení zrušiť, mala byť vianočná kultúrna akcia v zámockom parku, spojená s betlehemským svetlom a svetelnou inštaláciou hradnej veže.

V závere roka sme sa rozhodli pripojiť sa k charitatívnej akcií združenia Exallievov, ktorý organizovali už 7. ročník vianočnej zbierky. Viacerí sme sa zapojili aj do zbierky vianočných krabíc pre seniorov, no i tak sme odovzdali až 40 vianočných darčekov pre sociálne slabšie rodiny s deťmi.

Veľa sme tento rok mali čas premýšľať na čom v živote naozaj záleží, čo je veľmi dôležité a čo menej. Tak sami posúďte či tento rok vymažeme, alebo či sa tento rok aj niečo podarilo.

Ján Javor – brat Ďateľ

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Žiaľ, my sme už nastavení tak, že keď sa nám niečo neľúbi, alebo nie je urobené, podlieha to kritike. Ale keď je niečo urobené i nad rámec povinností, toho si nevšímame a berieme to ako samozrejmosť. Nemá im kto za túto prácu poďakovať. Stojí ich to nemalé úsilie a obetovanie svojho voľného času. Vďaka.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img