ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Očkovaním, sa ľudstvu v 20 storočí podarilo zdvojnásobiť priemernú dĺžku života

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
dnes: podstúpim očkovanie proti COVID-19. Verím, že tým posmelím váhajúcich . Je to očividne jediná cesta, ako sa zbaviť tejto pandémie. Práve tak, ako sme sa dokázali zbaviť mnohých chorôb pred ňou.
Pripomeňme si jeden fakt – týmto liečebným postupom , tzn. očkovaním, sa ľudstvu v 20 storočí podarilo zdvojnásobiť priemernú dĺžku života.
Princípy očkovania objasnil Pasteur a od konca 19. storočia došlo k objavom a rozvoju mnohých očkovacích látok -vakcín. Najprv lekári dokázali potlačiť besnotu a týfus. Koch objavil v roku 1884 látky na liečbu cholery. Od r. 1923 vieme zachrániť pacientov chorých na čierny kašeľ a vzápätí sa našla vakcína aj proti metle vtedajšieho ľudstva, tuberkulóze. Vakcíny proti chrípke a proti žltej zimnici boli pripravené v roku 1937.
Jedným z najväčších zdravotníckych úspechov minulého storočia je jav tzv. vykorenenia (eradikácia) niektorých kedysi smrteľných chorôb. Tzn. že sa choroba porazila nie iba pri konkrétnom pacientovi, ale nakazených bolo tak málo, že sa choroba mohla označiť za porazenú. Po tisícročiach boli takto, očkovaním, prakticky zlikvidované kiahne. Od roku 1980 sa ustúpilo od povinného očkovania, pretože kiahne zmizli. Podobne sa uskutočnil program eradikácie detskej obrny. Táto infekcia sa už nevyskytuje v EÚ, ani na americkom kontinente a jej celosvetová eradikácia je na dosah. V súčasnosti sme schopní sa chrániť kombináciu antigénov proti týmto vírusovým pandémiám : záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, hemofilovým infekciam a žltačkou typu B.
Choroby, ktoré skracujú ľudstvu život , aj podobné COVID-19 , nás prenasledujú od nepamäti. To, že ľudstvo objavilo spôsob, ako sa im brániť a dokonca ich celkom potlačiť, je dôsledkom vedeckého pokroku. To, že sú tieto život zachraňujúce lieky všeobecne dostupné, je dôkazom humanizácie štátov, v ktorých žije čoraz väčšia časť ľudstva. Očkovanie proti COVID-19 bude v tomto príbehu ďalším historickým míľnikom.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img