ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Očkovanie proti COVID-19 na Slovensku začalo včera

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Profesor Vladimír Krčméry bol prvý človek očkovaný proti Covidu-19 na Slovensku dňa 26.12.2020 vo Fakultnej nemocnici v Nitre.

Ďalšími boli včera členovia konzília odborníkov a spolu so zdravotníkmi bol očkovaný aj minister zdravotníctva Marek Krajčí.

„Prinášame nádej… Vakcína, na ktorú sme všetci čakali, je na Vianoce tu a je distribuovaná ďalej po Slovensku. Som veľmi rád, že prvým človekom, ktorý bol zaočkovaný, je práve Vladimír Krčméry, členovia konzília odborníkov a ďalší hrdinovia, zdravotníci ktorí pracujú v našich nemocniciach,“ povedal minister zdravotníctva Marej Krajčí.

Prezidentka bola prvou osobou, ktorá v Univerzitnej nemocnici Bratislava
dostala vakcínu proti COVID-19 dnes 27.12.2020.

Prezidentka uviedla, že rozumie obávam ľudí, no tak, ako aj v živote mnohokrát pred tým, aj teraz dôveruje medicínskym autoritám.  „V súlade s nimi považujem vakcínu za jedinú cestu, ako poraziť vírus a vrátiť naše životy do normálu. Prijala som preto ponuku ministra zdravotníctva a po zdravotníkoch z prvej línie som sa dnes dala zaočkovať. Verím, že túto možnosť v najbližších dňoch a týždňoch využije čo najviac ľudí, od ktorých záleží naša bezpečnosť, zdravie a naše životy. A že ju tiež maximálne využijú ľudia z rizikových skupín, u ktorých je vysoký predpoklad ťažkého priebehu ochorenia.“

Prezidentka vníma tendenciu zneužívať obavy ľudí z niečoho nového na ďalšie rozdeľovanie spoločnosti a želá si, aby vakcinácia bola naším spoločným úsilím, naším prejavením solidarity a nie zdrojom sporov. „Od množstva ľudí, ktorých presvedčia odborné argumenty vedcov, lekárov a ďalších autorít, totiž bude záležať miera získanej kolektívnej imunity a čas, keď budeme znovu môcť žiť, ako sme žili predtým. Som presvedčená, že tak, ako sme dokázali vakcináciou poraziť mnohé smrteľné choroby v minulosti, dokážeme aj dnes ochrániť naše životy pred ochorením Covid-19. Nech túto záverečnú skúšku v boji s vírusom zvládneme úspešne a naše odriekanie počas pandémie nevyjde nazmar.“

Ďalšími boli dnes členovia vládneho kabinetu – ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ministerka kultúry Natália Milanová, minister životného prostredia Ján Budaj, minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling, minister práce, sociálnych a vecí a rodiny Milan Krajniak, či minister dopravy Andrej Doležal a predstavitelia Národnej rady SR Gábor Grendel a Juraj Šeliga.
Medzi prvými zaočkovanými bol i podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a náčelník generálneho štábu, generál Daniel Zmeko.

 

VO VÄČŠINE KRAJÍN EÚ SA OFICIÁLNE ZAČALO OČKOVANIE PROTI OCHORENIU COVID-19

Medzi prvými zaočkovanými v NEMECKU bola v Berlíne aj 101-ročná dôchodkyňa. Práve osoby staršie ako 80 rokov, ako aj zdravotné sestry a nemocničný personál budú očkovaní ako prví.

V TALIANSKU ako prvých zaočkovali v Národnom ústave pre infekčné choroby Spallanzani v Ríme troch zdravotníkov — profesorku Mariu Rosariu Capobianchiovú, zdravotnú sestru Claudiu Aliverniniovú a zariadenia sociálnych služieb Omara Altobelliho.

V ČESKEJ REPUBLIKE dostali medzi prvými vakcínu v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici premiér Andrej Babiš a Emília Řepíková, vojnová veteránka a priama účastníčka bojov na Dukle.

Ako prvý bol v DÁNSKU očkovaný 79-ročný Leif Hasselberg. V tejto krajine sú na rade ako prví starší ľudia žijúci v opatrovateľských domovoch.

Prvým zaočkovaným vo ŠVÉDSKU s vyše desiatimi miliónmi obyvetľov bola 91-ročná Gun-Britt Johnssonová, ktorá žije v opatrovateľskom dome v meste Mjölby, ležiacom 230 kilometrov juhozápadne od ŠTOKHOLMU. Očkovať sa budú najskôr staršie osoby, vysoko rizikové skupiny a zamestnancov v domovoch starostlivosti a zdravotníctve.

V SLOVINSKU zaočkovali medzi prvými starších občanov v domovoch sociálnej starostlivosti.

Na CYPRE boli ráno zaočkované proti novému koronavírusu desiatky ľudí. Najskôr dostali vakcínu klienti a zamestnanci domova dôchodcov v prístavnom meste Limasol. Na rade potom boli lekári a zdravotné sestry v troch nemocniciach, informoval verejnoprávny rozhlas RIK. V pondelok sa zaočkuje aj cyperský prezident Nikos Anastasiades.

Nie všetky krajiny EÚ začali s očkovaním 27. decembra. Napríklad v Belgicku sa očkovanie proti ochoreniu COVID-19 začne v obmedzenom rozsahu 5. januára.

 

zdroj: MZ SR, prezident.sk

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. prsty ako „V“

    Myslia tým – vyhráme?
    Alebo – „VPN“ Verejnosť proti násiliu.
    U tejto vlády si myslím – Násilie proti verejnosti.

  2. pre ake je zlozenie? to nevie ani firma pfizer,tajomstvo kuchara,ale neboj sa po par mesiacoch,rokov budeme urcite vediet co to sposobilo.
    ved ide o biznis a nie co to obsahuje:)

  3. Ty pako, zrazu koľko vyštudovaných biochemikov sa tu v diskusii a vobec na Slovensku, objavilo. Máte aspoň maturitu? Predstavte sa nám, aby sme boli v obraze, kto nám to tu trepe konšpiračné sprostosti, či radšej anonymne? Vystúpte s takýmito tvrdeniami verejne a keď na to nemáte gule, tak aspoň držte huby, zaočkovať sa dať nemusíte, nikto vám to nekáže

  4. Chlorid sodný (NaCl alebo kuchynská soľ) je dôležitá minerálna látka ľudskej a zvieracej potravy. Používa sa ako korenie aj ako technická surovina v chemickom priemysle a ekonomike.

  5. ked uzivate lieky tiez sa pytate co tie lieky obsahuju nikto sa nepyta liek zhltne a je rad ze mu pomoze a kolko rokov ich uzivate staci pozriet na vysoky tlak dozivotne a neuskodia vam

  6. Čo Comirnaty obsahuje
     Liečivo je mRNA očkovacia látka proti COVID-19. Injekčná liekovka obsahuje po nariedení
    5 dávok po 0,3 ml s 30 mikrogramami mRNA v každej dávke.
     Ďalšie zložky sú:
     ((4-hydroxybutyl)azándiyl)bis(hexán-6,1-diyl)bis(2-hexyldekanoát) (ALC-0315),
     2-[(polyetylénglykol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamid (ALC-0159),
     1,2-distearoyl-sn-glycero-3-fosfocholín (DSPC),
     cholesterol,
     chlorid draselný,
     dihydrogenfosforečnan draselný,
     chlorid sodný,
     dihydrát hydrogenfosforečnanu sodného,
     sacharóza,
     voda na injekciu

    nech maju bromhexíni o com konspirovat

  7. za celý život človek dostane do seba x vakcín a hlavne u staršej generácie je národným športom hltanie liekov po tonách…je až neuveriteľné že táto jedna vakcína na covid zrazu u bežných ľudí dokáže vzbudiť taký záujem o medicínsku problématiku, a to len preto že nejaký Fero zo šenku vyhlási že do toho melú mŕtve plody, chcú nás očipovať, sledovať, ovládať a neviem čo všetko….

  8. Dnes si papaláši odsúhlasili, že budú národ držať v núdzovom stave a robiť s nimi ako s opicami . . .
    Takže, žiadne protestky voči pohlavárom, inak vám to spočítajú dvojnásobne. A ak by predsa podmienky „núdzového stavu“ neboli, tak bude vyhlásený preventívne. Veď „opice“, ako to povedal veľkomočný Pán NAĎ (možno Nagy), treba držať nakrátko. Veď, ONI sú konečne pri koryte, tak si odsúhlasia čokoľvek. Zmena ústavy? Nie je problém. Návrh: My, čo si tu vládneme ako si sami chceme, dohliadajúc na opice, ktoré tu držíme v núdzovom stave, NEslubujeme, …

  9. Vývoj vakcín mRNA bol už pred nového korona vírusu veľmi pokročilý,nemuseli sa vyvíjať od nuly,iba sa museli prispôsobiť novému patogenu. Vakcína Biontech a Pfizer je mRNA vakcína nepozostáva z vírusových zložiek,ako je napr.vakcína proti chrípke,ale iba z genetickej informácie o jednom alebo viacerých proteínov na povrchu vírusu.Dalšie sú vektorové vakcíny,ako napr.AstraZeneca,alebo Sputnik,pozostávajú z patogénov,ktore sú pre človeka neškodné,ako sú napr.adenovírusy.Ochrana vektorovými vakcínami je podľa odborníkov kontroverzná.Vakcíny mRNA mali uspešnosť okolo 95%..vektorove vakcíny úspešnost od 70% do 90%..

  10. Pre raťafák plachta 28. decembra 2020, 17:14…nerobí mi to nejaký problém ale ešte rozmýšlam či na to pojdem, bude závisieť od cestovateľských plánov v 2021….čo ty necháš sa tiež očipovať? či sa bojíš, že ťa americký senilný dochodca bude sledovať a ovládať?

  11. Anonym..ja ano..prečo sa pýtaš…niečo sme sa o podobných veciach učili na strednej zdravotníckej škole…sice je to už dosť dávno,ale podstata je univerzálna..

  12. ved sa odstahuj ked ti to prekaza lebo inde na svete su ine podmienky len na slovensku je nudzovy stav popozeraj sa po okolitych statoch a chod kludne kde je to lepsie

  13. Som Slovak.
    Nevidim dovod sa stahovat. Nie som nijaky skur politik, ktory uteka do anglie ci svajciarska, alebo inych krajim kde maju zalozene bankove konta.
    Ja som tu doma!
    Pockam, kym tych zmrdov nevyhadzu.

  14. vidim,ze aj tu je kopec prakokotov,dezolatov,retardov,odbornikov na vsetko,kokotlebovych-harabinladinovych hlupakov….ficoidnych tupcov,pelleho sprostacikov….nemusite sa dat ockovat,nikto vas nenuti,tupi retardi….zelam vam len aby vam skapali nejaki vasi blizki,ktori sa tiez nedaju….

  15. Všetkým zaočkovaným tupcom prajem zdravotné komplikácie a skorý koniec ! Je to tak dobre retardáčik smer=ficova….. ?

  16. Nie som odbornik, ale v pribalovom letaku pisu o neziaducich ucinkoch.
    1 z 10 ..bolest hlavy, horucka, opuch v mieste vpichu,..

    OK. To su priznaky ako pri ochoreni na Covid.
    Vyjadrili sa odbornici, ze „Hoci je vakcína jedným z najúčinnejších spôsobov boja s pandémiou, jej efekt sa ukáže až po niekoľkých mesiacoch, keď sa preočkuje významná časť populácie,“ vysvetlil ŚÚKL.
    Takze jej EFEKT az po niekolkych mesiacoch. Tak ma napadlo, ci po „par mesiacoch“ virus aj sam neustupi.

    Je to obchod? Alebo biznis? Drzat ludi vo viere, ze vakcina je to jedine, co ludstvo spasi? Kto spasi nasich podnikatelov, ktori prisli o pracu, podniky, rodiny o prijmy,…?
    Ludia budu umierat. Mladi aj stari. Ale ak niekto zomrie preto, ze mu vlada odobrala chlieb od huby, je to zle.
    Vyhovarat sa na pandemiu a stale trvat na nudzovim stave, to sa neda na veky.

  17. ockovanie 29. decembra 2020, 9:10…vírus sa v Číne objevil už v lete 2019, chvílu to tajili a priznali niekedy v novembri-decembri 2019, v Europe to bolo v januári 2020..to už je pár mesiacov a vidíš že ten vírus sám neustúpil…myslím, že tento stav neustáleho uvoľnovania a uťahovania nevyhovuje naozaj nikomu, a všetci sa chceme vrátiť do normálu…

  18. Tebe by mali dať aj duplu … si odborník na všetko, keď si nebudem vedieť dať rady tak len teba budem kontaktovať

  19. Pre Raťafák Plachta 29. decembra 2020, 9:35…závisí v čom budeš potrebovať poradiť,…odborníkov na vakcináciu a epidemiologiu tu nájdeš určite vačších ako som ja, hlavne takých s vysokou školou života…ak máš problém, napíš, určite ti tu niekto poradí….ak ti ale bude radiť aby si začal brať bromhexin s vodkou, tak si to radšej 2x premysli…

  20. Pre Raťafák Plachta 29. decembra 2020, 9:35 – myslim si, ze on sa len drzi znamych faktov a nie hoaxov a nezmyselnych nicim nepodlozenych uvah zufalcov spochybnujucich stale a vsetko.

  21. Ockovanie, ozaj nie si odbornik. Comu na tomto nerozumies? – jej efekt sa ukáže až po niekoľkých mesiacoch, keď sa preočkuje významná časť populácie,

    Skus si to precitat viac krat. Hlavne o tej vyznamnej casti.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img