ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Keď sme nemuseli sedieť doma… – Poľsko, poloostrov Hel

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mesto Kaliningrad nachádzajúce sa v Kaliningradskej oblasti odrezanej od Ruskej federácie opúšťame neradi. Páčilo sa nám, bolo sa na čo pozerať. Ako obyčajne, aj v tomto prípade by sme privítali ešte aspoň jeden deň pobytu naviac. Ale tak to chodí a plány nepustia. Čakal nás poloostrov Hel a už len dva nocľahy.

Autobusom sme teda opustili Ruskú federáciu a po prestupe na vlak, sme sa cez Gdyňu a Sopot presunuli na geograficky zaujímavú časť Poľska, poloostrov, kde sme v niektorých častiach z vlaku videli po oboch stranách more. Áno, tak úzka je pevniny, cez ktorú vlak prechádzal.

Konečná je Hel! Vystupujeme na nie veľkej staničke a už na prvý pohľad sme prekvapení z upraveného a vybudovaného mestečka so zaujímavou históriou.

– – –

Helský polostrov (iné názvy: Polostrov Hel, Helská kosa, Hel; poľ. Mierzeja Helska, Hel, Półwysep Helski, nem. Halbinsel Hela, Hela, Putziger Nehrung) je 35 kilometrov dlhý pieskový polostrov v severnom Poľsku oddeľujúci Puckú zátoku od otvoreného Baltiku. Nachádza sa v Puckom okrese v Pomoranskom vojvodstve.

Meno polostrova pochádza pravdepodobne z starého poľského slova „hyl/hel“ znamenajúceho prázdne, vystavené miesto.

Šírka polostrova sa pohybuje od približne 300 m v blízkosti Juraty, cez 100 m v najužšej časti až po 3 km na špičke.

Prvá zmienka o Helskom polostrove pochádza z dánskeho dokumentu okolo roku 1198.

Pokiaľ ide o mesto, dánske kroniky z roku 1219 rozprávajú o osade s mestskými výsadami podľa lübeckého práva za vlády pomoranského kniežaťa Świętopełka II. V roku 13081309 bol Hel obsadený rádom nemeckých rytierov. Nemeckí rytieri pravdepodobne zničili všetky dokumenty súvisiace s vlastníctvom Helu pomoranským vojvodom. V roku 1351 vzniklo Bratstvo sv. Kataríny. V 1378 veľmajster Rádu, Winrich von Kniprode, potvrdil mestu Hel mestské práva. V tom čase obyvatelia hlavne rybárčili a ostatné suroviny boli prinášané z neďalekých miest. V meste boli tiež krčmy, pretože rybári z rôznych miest navštevovali mesto. Oblasť bola výborným útočiskom pre rôzne druhy hrdlorezov. V roku 1417 bol v Novom Hele (nachádzajúci sa 1,5 kilometrov na východ od starého) postavený kostol sv. Petra, ochrancu rybárov.

Zdroj: Wikipedia

– – –

Ubytovávame sa v hotelíku a okamžite vyrážame do mestečka. Upravené a vybudované sú uličky plné kaviarničiek, príjemne nás prekvapil aj samotný prístav plný zakotvených lodí, jácht a člnov miestnych rybárov.

K tehlovej stavbe majáku viditeľného z diaľky ideme vo viere, že si ho prezrieme aj zvnútra. Je však zatvorený – škoda, ďalšiu šancu vieť ho nedostaneme určite dlho.

Zastavujeme sa v kaviarňach (fotoreportáž z unikátnej námorníckej reštaurácie prinesieme samostatne) a večeriame v domácej reštaurácii výborne pripravené jedlo, ktoré nám naozaj chutí.

Mestečko môže byť zaujímavou dovolenkovou destináciou aj uprostred leta, aj keď  Baltické more na kúpanie ani na vrchole letnej sezóny zrovna najteplejšie nie je. No spojenie s napríklad cyklistikou alebo inými športami môže byť príjemným spestrením bežných letných dovoleniek.

S príjemnými pocitmi sa vlakom vraciame do Gdaňska. Ešte nejaká ta prechádzka po meste a následne ubytovanie v hoteli blízko letiska.

Vstávame veľmi skoro a niekoľko minút sa pešo presúvame na letisko Lecha Walesu, z ktorého ranným letom odlietame do Viedne. Následne autobusom do Bratislavy.

Aj túto cestu aj s odstupom roka hodnotíme mimoriadne pozitívne. Netušíme, ako sa zmení cestovanie do Ruskej federácie po korone, no na Kaliningrad vzhľadom na vyostrujúce sa vzťahy medzi EÚ a Ruskou federáciou, môžu byť Rusi znovu citliví. Preto sme radi, že sme návštevu tohto kúta Európy stihli dostatočne zavčasu.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pán Majko v správach hovoria o lodi ktorá odstavila premávku cez prieplav.Plávali ste už cez prieplav a máte nejaké skúsenosti s tým ako to tam funguje?Že ostatné lode sú zablokované.Môžete napísať niečo z vášho cestovania?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img