ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Načo nám je amfiteáter ?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

František Čavojský /  Po mnohých stratených sezónach, počas ktorých sa zub času neúprosne zahryzol do objektu mestského amfiteátra v Seredi až z neho zostalo len torzo skôr pripomínajúce scénu zo sci-fi filmu, kde meteorit po neúprosnom kontakte s našou planétou zmenil Zem na nehostinnú a všetkými Bohmi zabudnutú krajinu. To sa však všetko malo zmeniť a bolo nad Slnko jasnejšie , že sa i zmení keď v súčinnosti ľudských rúk a techniky prebiehali finálne práce na sklonku horúceho leta roku 2014. Vzhľadom na fakt, že prevažná časť peňazí na obnovu amfiteátra bola refinancovaná v rámci programu „Cezhraničná spolupráca“ bolo len logické , že slávnostné otvorenie pod názvom „Umenie bez hraníc“ sa nieslo v duchu kultúrnej výmeny a spolupráce umelcov dvoch družobných miest z českého Tišňova a slovenskej Serede. Koncert sa každoročne koná začiatkom septembra až dodnes a stala sa z neho vcelku milá tradícia.

Na kultúrnej mape nášho mesta pribudla aj iná tradícia, na počiatku ktorej bola myšlienka realizácie veľkých koncertov zvučných zahraničných mien v júni počas jarmočného víkendu. A tak od roku 2015 amfiteáter otvoril svoje brány pre fanúšikov MICHALA DAVIDA (CZ), britskej legendy NAZARETH, legiend ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA a PRÚDY, LUCIE BÍLEJ, OLYMPIC (CZ) a nakoniec v roku 2019 BONEY M (GB).
Do tretice – vráťme sa do roku 2018, keď začali tisícky návštevníkov z celej strednej Európy v intenciách nezvyčajného festivalu IN CASTLE prúdiť do nášho mesta. Prečo nezvyčajného? Pretože festival nebol, tak ako býva zvykom, zhustený do jedného víkendu, naopak bol obidva ročníky synonymom celého leta. Punc originality mu pridal i fakt, že v novodobej histórii Slovenska sa na jednom mieste interpreti takých zvučných mien aké mal na play liste IN CASTLE ešte nestretli. Festival bol multižánrový a pre všetky vekové kategórie.

Pamätáte si ešte, koho každého sme mohli vidieť a počuť v seredskom amfiteátri? Pre krátku pamäť tu máme strohý výpočet účinkujúcich :

IN CASTLE 2018
GORAN BREGOVIČ (SRB),KANDRÁČOVCI (SK),PAPA ROACH(USA),CLEAN BANDIT (UK),APOCALYPTICA (FIN),SUZI QUATRO (USA),RND a SĽUK predstavenie Štefánik (SK)

IN CASTLE 2019
GARBAGE (UK),LIMP BIZKIT (USA),WHITESNAKE (UK)

Na záver ak by sme chceli vyššie napísané kvantifikovať, podujatia ktoré sa uskutočnili počas novodobej histórie amfiteátra navštívilo viac ako 60 tisíc platiacich ľudí a to by mohla byť aj odpoveď na otázku položenú v nadpise tohto článku.

zdroj: sered.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Tusim sa tu niekto za chvíľu zacne chvalit aj so svojim spodnym pradlom v osratom stave. Kde su presne cisla nakladov a zisku pre mesto?Alebo to netreba a ovciam ma stacit len takyto primitivny chvalny clanok bez ekonomickeho zakladu?

  2. Čo majú podujatia zastrešené In Castle spoločné s mestom? Mimo to, že sa konali v našom amfiku. Apropo amfik, po jeho otvorení sa hovorilo o tom, že sa budú osadzovať lavičky s operadlami. Teda oni tam aj mali byť ale chybička se vloudila. Bolo by fajn keby sa v ďalšich rokoch o jeho využitie pričinili aj nami platení kultúrny zamestnanci.

  3. na čo nám je amfík.načo nám boli škôlky,jasle,ktoré si rozchytali chamtivý podnikatelia viď Pažitná a potom plačeme že nemáme kam dať deti

  4. Co vlastne robil Cavojsky cely rok 2020?
    Za co bral plat?
    Kultura cely rok stoji, nic sa neorganizovalo.
    Za cely rok vyplodil asi len tento clanok.

  5. Pre A1
    V rámci objektivity treba povedať, že tento rok sa organizovala jedine korona. Kultúra dostala na frak všade. Nikde neboli jarmoky, trhy, podujatia, nič, všetko zakázané. Celý rok 2020 stál bohužiaľ za veľké kulové.

  6. Nesúhlasím… kľudne tam mohla byť dáka akcia a ľudia by to sledovali online z pohodlia domova napr. a za sledovanie online by jednorázovo zaplatili napr. 0,50€

  7. Online by to sledovalo maximálne 100 ľudí, a to som prehnal. A tých vyzbieraných 50 eur by mohli dať tak akurát vrátnikovis, sa zobuď a neber drogy

  8. Na online kulturu su neni verejne institucie, to nech si robia umelci samy, naco tvorit stratu zbytocne … asi mate v hlavach trosku nasrane niektori, vzdy ked sa ako ta dalo kulturak pripravoval koncerty, akcie pre deti, kino alebo amfi.k to ked je neschopna vlada co nevie nastavit ani budik a robila rozhodnutia zo dna na den, bez planu a nejakych pravidiel tak sa vsetko porusilo je ich chyba ? keby nebolo amfiku tak tento rok nie je jedina kulturna akcia v meste …

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img