ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Keď sme nemuseli sedieť doma… – Ruská federácia, Калининград – Kaliningrad 2019

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Z poľského Gdaňska sme autobusom vyrazili smerom na Litvu. Prešli sme štátnu hranicu Ruskej federácie do Kaliningradskej oblasti a smerovali sme do Kaliningradu – Калининград. Cesta trvala snáď štyri hodiny, z čoho sme na hraniciach strávili asi pol hodinu. Samozrejme, že si nás Ruskí policajti skontrolovali. A znovu sme z autobusu videli ploty oddeľujúce Rusko od Európskej únie. Áno, aj ostnatý drôt a áno na spôsob u nás počas totality tak neslávne známej Železnej opony. Ostnatné drôty boli totiž vysunuté a obrátené smerom do vnútra stráženej krajiny, teda tak, aby sa z nej nedalo ujsť…

Ak niekto čaká zaostalú krajinu či mestá, mýli sa. Sme v Európe a Kaliningrad je moderné mesto na brehu Baltického mora. Kaliningradská oblasť je oddelená od ostatného územia Ruskej federácie a to Pobaltskými krajinami a Bieloruskom. V čase našej návštevy bola pre nás vízová povinnosť výrazne zjednodušená, čo uľahčilo cestu do tohto zaujímavého mesta, ktoré pri ceste na sever určite odporúčame navštíviť.

Cestu sme naplánovali tak, aby sme priamo v Kaliningrade prespali dve noci. Neriešili sme hotel, ale ubytovanie v súkromí a to v byte. Dobrá voľba! Mali sme výborné ubytovanie a na požiadanie radi odporučíme odovzdaním kontaktu na domácich.

Ubytovanie (byt v bežnej bytovke) bolo priamo v centre mesta a blízko obchodov, ale aj kaviarní a reštaurácií. Práve výborná poloha ubytovania nám umožnila bez zbytočného zdĺhavého cestovania počas nasledujúceho dňa vidieť maximum zaujímavostí Kaliningradu.

Po krátkom zorientovaní sa po okolí, sme si sadli do atraktívnej reštaurácie na výbornú večeru. Tak rozmýšľame, koľko bežných ľudí si dovolí reštauráciu navštevovať pravidelne, keďže ceny nepovažujeme sa nízke. Opačne. Na RF sú pomerne vysoké čo však neznamená, že sa nenajeme. Len sme  hlavne na Ukrajine zvyknutí jesť podstatne lacnejšie.

Druhý deň pobytu v Kaliningrade si prezeráme centrum mesta a prístav, v ktorom nastupujeme na vyhliadkovú plavbu loďou. Pohľad na mesto z rieky či mora je vždy iný a podstatne atraktívnejší. Človek vidí to, čo by z brehu nevidel…

Večer do postele líhame unavení, no presvedčení o správnosti rozhodnutia ísť práve do Kaliningradu.

Ubytovanie opúšťame pomerne skoro ráno a do Gdaňska sa presúvame opätovne autobusom. Tu nastupujeme na vlak, ktorým cez Gdyňu a Sopot ideme na poloostrov Hel. To bude paráda. Videli sme a počuli, že práve Hel je atraktívny aj na letnú dovolenku. My síce v lete necestujeme, no predstavivosti sa medze nekladú. Veríme, že Hel zaujme aspoň tak, ako Ruská enkláva v podstate v srdci Európskej únie.

Ale o tom už v ďalšej časti reportáže.

Prvá časť reportáže  Gdaňsk – Kaliningrad – Hel 2019 sa nachádza tu:

Keď sme nemuseli sedieť doma… – Poľsko, Gdaňsk 2019

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Zuzana 29. marca 2022, 18:55 – dobry vecer, neslo o blsak, ale o predajnu starozitnosti a pod. drobnosti.
    Ulicu si zial nepamatam, no bolo to v uplnom centre mesta. Umyselne pisem, ze bolo, pretoze za nieco viac ako roky sa pocas korony mohlo zmenit vsetko.

    Kaliningrad je podla mna v sucasnej dobe uplne nedostupny, kedze ide o sucast Ruskej federacie obklopenej Pobaltskymi statmi. A v Kaliningrade maju byt okrem Ruskych vojenskych zakladni, aj jadrove zbrane.

    Ale inak to je, resp. bolo mesto vybudovane, prijemne a od RF sa hodne odlisujuce.
    Mrzi ma, ze je svet znovu rozdeleny a tak aj dlho zostane…

  2. Marek 5. augusta 2023, 21:03 – ak sa jedna o obchod s bankovkami a mincami z ktoreho je v clanku vela foto, bol to normalny kameny obchod v ulicke. Co je z druhej strany budovy netusim a ani som vobec neriesil.

    V obchode som bol a myslim ze prave v nom som kupil pamatnu bankovu myslim ze sa jednalo o 100 Rublov, vydanu ako ediciu Krym.

    Vtedy som este muzeum neriesil a ani som netusil,ze niekedyriesit budem, takze ine veci mavelmi nezaujimali.

    Inak, Kaliningrad bol oproti ostatnej RF hodne drahy. A samozrejme odlisny – moderny a vyslovene vyrazne vyspelejsi ako mesta v RF.

  3. zvedavý 5. augusta 2023, 20:10 – Kaliningrad bol urcite tabu vzdy. Tym skor teraz, v case vojny.

    Nielen RF oblast podlamna vyrazne intenzivnejsie chrani, ale som si isty ze aj opacne-Polsko a pobaltske staty tuto Rusku enklavu sleduju vyrazne ostrazitejsie.

    Myslim si, ze v sucasnosti sa do Kaminingradu nasinec nedostane. Ale mozem sa mylit.

    V kazdom pripadesom rad, ze sme Kaliningrad navstivili v case,kedy to bolo sice pomerne narocne,no mozne.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img