ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Seredské gazdinky sa podelili o najlepšie recepty na medovníky

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Medovníčky patria k typickým dobrotám, ktoré zdobia naše stoly počas najkrajších sviatkov v roku. Pečenie medovníkov patrí medzi tradície adventného obdobia a pre mnohých znamená ich výroba relax a oddych. Pri príprave sa niekedy zíde celá rodina a užívajú si blížiaci sviatočný čas. Jednoducho povedané: medovníčky a Vianoce patria neodmysliteľne spolu.

Medovník v jeho dávnej podobe poznali už v starom Egypte a v Ríme. Zdokonalená výroba pečiva z ražnej múky, medu a korenín sa postupne rozvinula v samostatné remeslo. U nás existujú prvé zmienky o tomto remesle zo 14. storočia. V minulosti medovníky často doslova zachraňovali životy. Vďake dlhej trvanlivosti tohto pečiva ich zvykli piecť mnísi, odkladali ich na horšie časy a potom ich rozdávali tým najchudobnejším.

Recepty na medovníky sa od seba odlišujú a dedia sa z generácie na generáciu. Medzi základné ingrediencie patrí múka, cukor, maslo, vajíčka a med. No aby boli medovníčky nielen chutné ale hlavne mäkké, je niekedy hotová alchýmia. Medovníčky majú aj rozličné tvary, podľa toho akú formičku si gazdinka zvolí na vykrajovanie. Tie šikovnejšie dokážu upiecť i medovníkové domčeky, adventné vence či ozdoby na stromček. Niekto ich zdobí bielou polevou, iní dávajú navrch orech. My Vám prinášame niekoľko receptov priamo od šikovných seredských gazdiniek, s ktorými majú vo svojej rodine úspech. V niektorých prípadoch až tak veľký, že medovníčky do Vianoc jednoducho „nevydržia.“ A tak sa pečenie musí v mnohých domácnostiach opakovať. Budeme radi, ak Vás niektorí z receptov oslovil a vyskúšate ho. Prajeme Vám DOBRÚ CHUŤ !

Natália Bašová nám poslala recept, ktorý musí 24 hodín stáť v chladničke, ale výsledok stojí zato:

750g hladkej múky
350g práš. cukru
4 vajcia
125g masla
5 lyžíc medu
1 KL sóda bikarbóny
1 ks perníkového korenia
1 vajce na potretie

Všetky suroviny zmiešame a necháme 24 hodín v chladničke stáť. Potom vyvaľkáme cesto na 0,5mm a vykrajujeme. Pečieme pri 180 st. a po upečení potrieme rozšľahaným vajíčkom alebo ozdobíme.

Ružena Maderičová poslala tento recept:

700g hladkej múky
300g práš. cukru
3 vajcia
150g Hery alebo masla
4 lyžice medu
1 KL sóda bicarbóny
1/2 baličku prášku do pečiva
1 perníkové korenie

Všetko dokopy vypracujeme na hladké cesto a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Vyvaľkáme, vykrojíme ľubovoľnými formičkami a pečieme „od oka“.

Stanislava Štefaneková je známa svojou záľubou v pečení a tak jej medovníčky určite vyskúšajte:

500g hladkej múky
200g práš. cukru
2 vajcia
125g masla
3 lyžice medu
1KL sóda bicarbóny
15g perníkového korenia

Všetko zmiešať a nechať cez noc odstáť v chladničke. Po upečené potrieme rozšľahaným bielkom, uložíme v uzatvárateľnej nádobe s krajcom chlebíka. Vraj vydržia mäkké.

Vierka Chudá sa pochválila starodávnym receptom, ktorý zdedila po starej mame:

400g hladká múka
160g práš. cukru
2 vajcia
60 smetolu / masla
120g medu
lyžica perníkového korenia
nastruhaná kôra z 1/2 citróna
1 KL sódy bikarbony

Cesto spracujeme a necháme jednu odležať prikryté potravinovú fóliou na doske. Vyvaľkáme na hrúbku 1cm. Zväčšia objem tak na plech ukladáme ďalej od seba. Pečieme rýchlo do ružova. Po upečení potrieme rozšľahaným vajíčkom a Vierka dáva navrch aj polku orechu.

Ivana Gálová roky pečie medovníky podľa nasledujúceho receptu:

400g hladkej múky
170g prášk. cukru
2 vajcia
50g maslo
3 lyžice medu
1KL sóda bikarbóny
1KL perníkového korenia

Všetko spracujeme a cesto necháme 1 hodinu odpočívať. Potom rozvaľkáme na 3 mm a povykrajujeme vzory. Plech vytrieme tukom a medovníčky natierame pred pečením vajíčkom a pečieme pri 180stupnov asi 10 minút. A potom zdobíme ale ja dávame polku orechu.

Helena Živojinová sa s nami podelila o medovníčky, ktoré sú hneď mäkké:

600g hladkej múky
280g práš. cukru
3 vajcia
80g palmarínu
4 PL medu
1 PL kakao
1 PL škorice
1PL sóda bikarbóny

Vypracujeme cesto a necháme pol hodinky stáť v chladničke. Rozvaľkám na 0,5 cm hrúbku a vykrajujem formičkami rôzne tvary. Poukladám na plech a pri teplote 220-230 st. pečiem 5 minút.

Hermína Motyčáková poslala recept, ktorý má rokmi overený:

1 kg hladkej múky
500g práš.cukru
5 vajec
3 KL perníkového korenia
250g ml.orechov
250g medu
6 lyžic mierne rozpustenej hery
2-3 lyžičky sóda bikarbóny

Hotové cesto necháme stáť 5-6 hodín v chladničke, potierame žĺtkom a pečieme.

Oľga Radimáková má recept od svojej nevesty a ako posledná v poradí sa s ním podelila aj s našimi čitateľmi:

400g.hladkej múky
150gr práškového cukru
2 celé vajcia
1 ČL sody bikarbony
1 ČL citrónovej kôry
1 ČL pernikového korenia
1 ČL škorice
100 gr. masla
4 PL medu

Vypracované cesto zabalíme do fólie a necháme do druhého dňa. Vykrajujeme a pečieme.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img