ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

SeniorArTT „Umenie pre radosť“ (Vernisáž výstavy v Trnave)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V tomto predvianočnom, avšak neveľmi veselom pandemickom období sa nesmierne teším každej dobrej správe. Jednou z nich bola aj pozvánka Združenia umelcov (ZU) BonArt a mesta Trnava na výslednú výstavu participatívneho projektu Trnavský umelecký klub (TUK) 2020 s názvom SeniorArTT „Umenie pre radosť“. Výstava sa koná v kaplnke Západného krídla radnice na Hlavnej ulici v Trnave. Jej vernisáž sa uskutočnila 16. decembra 2020 a z dôvodu protiepidemických opatrení bola rozdelená na tri vstupy: o 13.00 h, o 15.00 h a o 17.00 h. Ja som sa vybrala na ten prvý.

Na začiatku všetkých prítomných privítala ilustrátorka a maliarka Oksana Lukomska zo ZU BonArt. Potom predstavila svojho manžela Mykolu Biloshytskeho, autora projektu TUK 2020 a predsedu ZU BonArt, ktorý vyjadril radosť, že obyvatelia mesta Trnava zahlasovali za ich projekt a mesto naň ZU BonArt poskytlo finančné prostriedky. Koronavírus tohto roku pokazil takmer všetko, ale autori našťastie stihli vytvoriť veľa obrazov, viac ako sa vošlo na výstavu. Projekt TUK zameriava svoje aktivity na skvalitnenie trávenia voľného času dospelých a seniorov z Trnavy, umožňuje im venovať sa tvorivej a zmysluplnej činnosti. Ako povedal grafik a maliar Mykola Biloshytsky, dúfajú, že v budúcom roku budú môcť pokračovať v tvorbe i vo výstavách. Poďakoval všetkým lektorom, podieľajúcim sa na projekte: Oksane Lukomskej (akvarel), Petrovi Babkovi (grafika) i PhDr. Michalovi Lipovskému (video). Oksana následne vyslovila vďaku autorom za disciplínu a snahu, ktoré umožnili vznik nádherných diel.

Na výstave je možné obdivovať výtvarné diela šestnástich autoriek a jedného autora, vytvorené technikami akvarel i grafika. Prevažujú prírodné motívy. Štyri autorky – dôchodkyne – sú žiačkami Oksany Lukomskej, jedna autorka je žiačkou Mykolu Biloshytskeho. Ostatné vystavujúce autorky a autor sú účastníkmi kurzu. Súčasťou výstavy sú aj historické fotoaparáty zo súkromnej zbierky Ladislava Vymazala ml., ktorý ako fotograf začínal u známeho trnavského fotografa Blažeja Vitteka. Ďalšia vitrína je vyhradená pre historické premietacie prístroje. Tie priniesli PhDr. Michalovi Lipovskému účastníci video kurzu. Zaujal aj film premietaný na obrazovku. Má zaujímavú históriu. Toto video bez zvuku, sčasti čiernobiele a sčasti farebné, natočil v 60. a 70. rokoch na 8 mm film NORMAL jeden z účastníkov video kurzu, kameraman Jaroslav Černý. Niektoré zábery opatril aj titulkami. Na videu sa zachovali krásne zábery z Trnavy, napríklad z obdobia Vianoc, z trnavského jarmoku či z osláv 1. mája. Vidno na nich Mestskú vežu, Baziliku svätého Mikuláša, Františkánsky kostol, Jezuitský kostol, Trnavské mestské divadlo a iné známe budovy. Sú tam však aj zábery Bratislavského hradu či z Malokarpatského vinobrania v Modre. Digitalizáciu a strih mal na starosti PhDr. Michal Lipovský. Prišiel sa pozrieť aj na vernisáž, rovnako ako Ladislav Vymazal ml., Jaroslav Černý a niektoré autorky vystavených výtvarných diel.

Nová výstava ZU BonArt SeniorArTT „Umenie pre radosť“ v kaplnke Západného krídla radnice na Hlavnej ulici v Trnave je opäť podnetná,  bohatá nielen na radosť, ale aj na spomienky a inšpiráciu. Pre verejnosť je otvorená každú stredu a  nedeľu od 15.00 h do 18.00 h. Potrvá do 31. januára 2021.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img