ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Návrat do škôl v januári

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Branislav Grohling – minister školstva |MM|   Ministerstvo zdravotníctva predstavilo svoj „Covid automat.“ Ten určuje 7 základných fáz: Monitoring, I. stupeň ostražitosti, II. stupeň ostražitosti a stupne varovania I, II, III a IV.

V prvých troch fázach sú školy otvorené a vyučuje sa prezenčne. Následne sa v stupňoch varovania postupne prechádza na dištančnú výučbu na SŠ (prvý stupeň varovania) a druhom stupni ZŠ (druhý stupeň varovania). V treťom stupni ostávajú rovnaké opatrenia a v štvrtom stupni (najvážnejší stav) ostávajú otvorené MŠ a 1. stupeň ZŠ len pre rodičov z kritickej infraštruktúry.

V prvom, druhom a treťom stupni varovania funguje dištančná výučba v spomínaných ročníkoch. V týchto stupňoch je ale možné prejsť na prezenčnú výučbu v prípade pretestovania. Každý sa teda rozhodne a posúdi, či uprednostní dištančné vzdelávanie alebo prejde na prezenčné s testom. V prípadoch, kedy sa situácia zlepší (prvé tri fázy automatu), testovanie potrebné nebude.

Predpokladáme, že v januári budeme v treťom stupni varovania. Škola preto v týchto dňoch zistí záujem o otvorenie SŠ a 2. stupňa ZŠ. Následne cez formulár na našom webe nahlási počet záujemcov a požiada o preplatenie testov. Toto by malo prebehnúť do 21. decembra o 9:00, aby mohli byť požiadavky spracované a aby Okresné úrady stihli zabezpečiť dostatok testov a logisticky zvládli celý proces.
Aktuálne počet nakazených rastie, čo je nápor na nemocnice. Treba vnímať, že sme v takejto situácii a v tej je potrebné, aby škola bola bezpečným a zdravotne nezávadným miestom. Dodržiavať ROR (rúško, odstup, ruky) je základ. Test je niečo „navyše,“ čo pomôže predísť vzniku ohnísk. Ja osobne som sa testoval niekoľkokrát PCR aj antigénovým testom, môžem to iba odporučiť, ale je na zvážení každého jedného človeka, či sa rozhodne ostať doma, alebo prejsť na prezenčné vzdelávanie s testom. Toto by malo podľa „Covid automatu“ platiť, pokiaľ sa situácia v danom regióne nezlepší a nedostaneme sa do prvých troch fáz automatu.

🙏 Prosba na záver: Vzhľadom na vývoj počtu nakazených si, prosím, dávajte cez sviatky pozor na seba aj na svojich blízkych. Skúste zminimalizovať kontakty a stretávanie. Čím budeme všetci opatrnejší, tým lepšie pre nás, pre našich blízkych aj pre zdravotníkov, ktorí majú naozaj veľa práce. A tým pokojnejšie budú Vianoce pre nás všetkých. Všetky informácie k návratu do škôl nájdete na našom webe.

https://www.minedu.sk/navrat-do-skol-2021/

Zdroj foto: TASR, Jakub Kotian

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. seredan hlavne ze nechaly kostoly a lyzovacky no vnedelu bude stahovanie narodou hlavne bratislava treba to zastavi nech kazdy sedi doma je vazna situacia nemocnice plne chudatka zravotnici to si nik neuvedomuje

  2. Londýnem se šíří nová mutace koronaviru

    Hlavním městem Velké Británie se rychle šíří nová mutace koronaviru. Už se objevila u více než tisíce pacientů. Informoval o tom britský ministr zdravotnictví Matt Hancock, který zároveň pro zasažené oblasti nařídil přísnější restrikce. Odborníci varují před hysterií.
    „Doposud jsme identifikovali více než tisíc případů,” řekl Hancock ve sněmovně. Podle něj se tato mutace šíří „velmi ostře a exponenciálně”, a to nejen v Londýně, ale i v okolních hrabstvích Kent a Essex.

    Britští vědci nyní zjišťují, zda může tato mutace způsobit ještě větší nárůst celkového počtu nakažených v populaci. Podle dostupných informací se jedná o genetickou mutaci v takzvaném spike proteinu, který virus používá pro proniknutí do hostitelské buňky.
    „Změny v této části spike proteinu by mohly způsobit, že se virus bude rychleji šířit a bude více nakažlivý,” varovala organizace anglického veřejného zdraví.
    Mutace s-proteinu, tedy hrotu, jímž se koronavirus napojuje na napadenou buňku, vyvolává otázky ohledně účinnosti vakcín, protože všechny, tedy jak ta od Pfizeru/BioNTechu, od Moderny i oxfordská od AstraZeneky, využívají právě tento protein a připravují imunitní systém očkovaného, aby reagoval na virus s tímto proteinem.
    novinky.cz/koronavirus/clanek/londynem-se-siri-nova-mutace-koronaviru-40345525

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img