ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Vo FN Trnava majú lekári za sebou unikátnu operáciu ako prví z krajín V4

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

FN Trnava |MM| Lekári vo Fakultnej nemocnici Trnava majú za sebou ďalšiu unikátnu operáciu. Ako prví z krajín V4 zabezpečili dialyzovanému pacientovi centrálny žilový prístup pomocou „inside-out“ metódy.

Mnoho pacientov zo zdravotných dôvodov potrebuje dlhodobý prístup do centrálneho žilového systému pre potreby dialýzy. Závažné ochorenie obličiek a uzáver centrálneho žilového systému sú hlavnými príčinami chorobnosti, úmrtnosti a zvyšovania nákladov na lekársku starostlivosť, najmä u dialyzovaných pacientov. Práve uzáver centrálneho žilového systému môže pripraviť pacienta o životne dôležité terapie, ako sú hemodialýza, chemoterapia, či infúzia liekov.

U dialyzovaných pacientov je centrálny žilový prístup pomocou permanentného žilového katétra často jedinou možnosťou na realizáciu dialýzy. Postupne u určitej skupiny dialyzovaných pacientov dochádza k vzniku problémov, ako sú infekcie a postupné uzatvorenie centrálneho  žilového prístupu, čo predstavuje stratu možnosti využívania liekov alebo dialýzy.

Vo Fakultnej nemocnici Trnava v spolupráci s prof. Gurkanom Sengölge z Viedne a spoločnosťou Merit Medical, sme ako prví vo  V4 realizovali operáciu, ktorou sme pacientovi s uzavretými žilovými prístupmi zabezpečili nový centrálny žilový prístup metódou „inside-out“. „Inside-out prístupový katéter SURFACER prináša novú a jedinečnú možnosť sprístupnenia centrálneho žilového systému u pacientov s uzavretými žilovými prístupmi.“ popisuje Richard Švec zo spoločnosti Merit Medical.

Z ľavej strany: Primár Rádiologickej kliniky FN Trnava
MUDr. Andrej Klepanec, Ph.D., MPH, EBIR a Prof. Dr. Gürkan Sengölge

Prvý pacient v krajinách V4

Vo FN Trnava bol operovaný prvý pacient vo V4, ktorému bol zavedený inside-out systém SURFACER. Išlo o pacienta, ktorý je dlhodobo liečený dialýzou s takmer úplne vyčerpanými žilovými prístupmi. „Celá operácia sa realizovala na Rádiologickej klinike FN Trnava, pričom zabezpečenie žilového prístupu touto metódou bolo pre pacienta s vyčerpanými žilovými prístupmi životne dôležité, uviedol primár Rádiologickej kliniky FN Trnava Andrej Klepanec. Systém sa zavádza cez pravú stehennú žilu, postupuje cez pravú predsieň, hornú dutú žilu, až cez uzavreté miesto žilového systému do oblasti nad pravou klavikulou, kde vodiaci drôt vyjde na vopred určenom a označenom mieste cez kožu pacienta.

Fakultná nemocnica Trnava sa tak stáva pracoviskom, ktoré vie pomôcť pacientom s rovnakým problémom z celého Slovenska. „Aj toto je dôkaz toho, že napriek súčasnej situácii s COVID-19, sme schopní zavádzať pre pacientov nové intervenčné metódy na medzinárodnej úrovni“ uzatvára riaditeľ FN Trnava Vladislav Šrojta.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img