ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Prezidentka sa vo Vatikáne stretla s pápežom Františkom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezidentku Zuzanu Čaputovú v pondelok 14. decembra 2020 vo Vatikáne prijal na osobnej audiencii pápež František.  

Jednou z vecí, o ktorej spolu hovorili, sú prehlbujúce sa rozdelenia v spoločnosti. „Veľmi oceňujem postoje pápeža, ktorý sa dlhodobo zastáva chudobných, sociálne slabých, ľudí v núdzi. Je veľkou inšpiráciou počúvať jeho slová, o tom aká dôležitá je láska voči každému jednému človeku bez rozdielu.“

Prezidentka mala s pápežom Františkom najprv súkromný rozhovor, po ktorom nasledovala výmena darov. Darom zo strany prezidentky bola maľba Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, od akademickej maliarky Kataríny Vavrovej, ktorý je podľa prezidentky vyjadrením nádeje, odhodlania a sily ale aj pokory, lásky a ženskosti. „Sedembolestná Panna Mária je pre mňa pripomenutím, aby sme nezabúdali, že sú to často ženy, ktoré dokážu priniesť pokoj, porozumenie, empatiu. A tiež dokážu byť silné a rozhodné a že ich úloha pri spájaní našich domácností, rodín, spoločností aj štátov je nenahraditeľná. Prezidentka pápeža obdarovala aj štyrmi veľkými sviečkami zo včelieho vosku. Tieto sviečky vyrobili v sociálnom podniku, ktorý dáva priestor ľuďom v ťažkých životných situáciách – ľuďom v núdzi a zraniteľným skupinám. „Sú vyjadrením ich nádeje na lepší život a ukážkou ich odhodlania, vytrvalosti a schopnosti aj napriek ťažkému osudu vytvárať krásne veci. Dúfam, že prispejú k atmosfére pokoja počas vianočných sviatkov.

Svätý Otec venoval prezidentke bronzový umelecký odliatok s názvom „Buďte poslami pokoja“ s motívom holubice sediacej na viničnej réve so strapcami hrozna. Ďalšími darmi boli výtlačky dvoch pápežských dokumentov: Posolstva k Svetovému dňu pokoja a Dokumentu o ľudskom bratstve pre mier a spolužitie vo svete.

Prezidentku so Svätým Otcom spája presvedčenie, že jednou z najdôležitejších úloh, ktorá pred nami dnes stojí, je zjednotiť naše spoločnosti, upokojiť ľudí, spojiť naše krajiny, ukázať, že v časoch naozajstného ohrozenia vieme odložiť spory, spolupracovať a vrátiť sa k základným hodnotám lásky k blížnym. „Je mi cťou odovzdať vám pozdravy od pápeža Františka na Slovensko. Sme jeho srdcu blízki, váži si nás a myslí na nás aj v týchto ťažkých časoch. Odkazuje nám, že máme vydržať, bojovať a hlavne držať spolu. Jeho slová počas nášho osobného rozhovoru boli nesmierne upokojujúce. Boli to slová zmierenia a nádeje.“ 

Po stretnutí so Svätým Otcom prezidentka absolvovala rozhovor s vatikánskym sekretárom pre vzťahy so štátmi Mons. Paulom Richardom Gallagherom.

zdroj: prezident.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Tie Vaše komentáre,pre Ivan, bola oblečená podľa protokolu! Pre Daniela čert s diablom? Vám už načisto hrabe!!! Ale čo už, aj pod príspevkom sú také komentáre hodné na zamyslenie! Nie som prívrženec vládnucej garnitúry,ale tí čo píšete takéto komentáre, by som vsetkích na kopal do…

  2. Anonym a čo také strašné som napísal ? Nemôžem za to,ja to tak cítim ! Áno som si vedomý toho že v „tejto krajine“ sloboda slova a demokracia neexistujú ale trošičku si hádam hubu môžem otvoriť,či ?

  3. Daniel,…napísal si o prezidentke že je čert alebo diabol…akú vačšiu slobodu slova by si si ešte predstavoval? Niekto ti zakazuje sa vyjadriť?….vieš si predstaviť že by si niečo takto verejne prezentoval ohladne prezidentov pred 89? Ako by to asi pre teba dopadlo

  4. to vážne? čo konkrétne si dneska nemožeš dovoliť povedať? v čom cítiš tú neslobodu slova?…vážne si mohol pred 89 verejne nadávať členom vládnucej strany? demonštrovať im priamo pred dmomov? priniesť im pred dom truhlu? Mohol si vyjadriť nesúhlas so smerovaním krajiny?,….vážne mi toto chceš tvrdiť?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img