ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Ministerstvo spúšťa nový projekt: Materské školy ako súčasť vysokých škôl

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM| Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vytvára projekt na zriadenie materských škôl v priestoroch vysokých škôl. Tie by mali slúžiť prioritne pre deti zamestnancov a študentov. Ich vytvorením chce ministerstvo napomôcť zosúladeniu rodinného a pracovného života na vysokých školách. Zároveň je to súčasť plánu ministerstva navyšovať kapacity materských škôl a prispieť
k väčšiemu zaškoleniu detí v predškolskom veku.

Rezort ešte tento rok vyčleňuje na tento projekt podpory vzniku materských škôl 1 milión eur, ktoré poskytuje vysokým školám. Tie vo svojich priestoroch v spolupráci s mestom alebo iným subjektom môžu následne zriadiť materskú školu určenú pre deti zamestnancov a študentov vysokej školy.

„Veľmi ma teší, že aj takýmto spôsobom pomôžeme navýšiť kapacity v materských školách. Je to aj prvý krok k vytváraniu vysokoškolských komunít s komplexnými službami, ktoré umožnia mladým rodinám pracovať či zvyšovať si vzdelanie,“ uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.

Minister zároveň uviedol, že tento krok je zároveň súčasťou plánu skvalitňovania vysokoškolského prostredia. Okrem toho ministerstvo školstva zavedie novú metodiku financovania vysokých škôl, ktorou cielene podporí vysoké školy s kvalitnou výskumnou činnosťou. Zavedie sa tiež systém výkonnostných zmlúv, v ktorých sa vysoká škola zaviaže splniť konkrétne kritériá kvality a po ich naplnení získa finančné prostriedky.

Rezort tiež plánuje uvoľniť obsadzovanie miest docentov a profesorov. Po novom nebudú tieto miesta naviazané na získanie titulu, ale na výkon a výsledky zamestnanca, ako je to aj v zahraničí.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Čo to bude: škola, alebo jasle? Už teraz je úroveň vysokoškolského vzdelávania na nulovej úrovni a aká bude potom? Nemajú čo robiť, iba blbosti vymýšľať? Tam nemali pozrušovať jasle a škôlky. Všetko rozpredali alebo rozkradli a teraz nevedia čo robiť. Máme sa na čo tešiť, kam tento štát dovedú?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img