ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Oddielový stanový tábor

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Čo je snom každého skauta? Byť v lete viac ako týždeň mimo civilizácie v drevenej podsade pod bielou, vánkom nadnášanou celtou, cítiť vôňu lesa a lúky, počuť žblnkot osviežujúceho potoka, v spoločnosti veselých kamarátov. Áno doteraz úplne bežný každoročný rituál mladých chlapcov a dievčat zo skautského hnutia, zvaný skautský tábor. Tento rok sa 18 chlapcov muselo kvôli pandémii uskromniť a boli radi, že sa počas augusta mohol uskutočniť aspoň trojdňový stanový tábor.

Všetko sa začalo 6.8.2020 vo štvrtok ráno na autobusovej stanici v Seredi, všetci mali so sebou pobalené veci, ktoré potrebovali na stanovačku – batoh, spacák, karimatku a proviant. Skauti dorazili do malej dedinky Lošonec, odkiaľ sa už potom išlo peši asi hodinu do nedotknutej prírody Malých Karpát. Po príchode na určené táborisko v chránenom území dostali od skúsených skautov krátke školenie, aké druhy stanov, karimatiek a spacákov existujú, aké majú výhody a nevýhody. Potom sa mohla začať stavba mini tábora. Najmladší chlapci postavili stany v spolupráci so staršími a poobede ich čakala skúška tzv. “Tesák “ zručnosti a samostatnosti, kde museli preukázať znalosť orientácie v prírode, poznať živočíchy a rastliny, založiť bezpečne oheň a uvariť na ňom jedlo, vedieť ošetriť zranenia.

Starší skauti postavili počas dňa jedáleň, stožiar, smetné koše, umyvárku a vykopali latrínu. Večer zakončili opekačkou a spevom pri praskajúcom ohníku.

Na druhý deň v piatok, mladších chlapcov tzv. vlčiakov, čakala skúška samoty a hladu. Museli zotrvať počas 8 hodín cez deň na jednom mieste v lese a zároveň nesmeli nič jesť. Starší skauti zatiaľ kuchtili kura v Setonovom hrnci, čo je príprava jedla v zemi. Hrncom je samotná jama. Ide o pomalý spôsob varenia, kura sa dusí 1,5 až 2 hodiny. Čas si chlapci krátili stavbou nádrží a priehradiek na potoku.

Po úspešnom zvládnutí skúšok samoty a hladu, budúcich skautov čakala ešte nočná skúška odvahy v tmavom lese.  Na konci skúšky nasledoval obrad prechodu vlčiakov ku skautom, na tajnom mieste, ukončený slávnostným odovzdaním skautskej šatky a slávnostnou večerou. Krátky spánok v sobotu ráno prerušil ranný budíček, nasledovali raňajky, hygiena a popri upratovaní a balení táboriska už vyšiel čas len na krátku bojovú hru na lúke. Obed na slnečnej lúke a posledné nostalgické pohľady za zázračnou prírodou ukončili tento krátky pobyt v oblasti bez mobilného signálu. Skauti vykročili domov s peknými zážitkami a s nádejou, že takto o rok to už bude bežný skautský 10-dňový tábor s 80 členmi na palube.

brat Ďateľ

Ján Javor

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img