ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Letný tábor

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Zora Valábková

Určite si všetci ešte stále spomíname a uchovávame v hlave krásne spomienky na letné dovolenky, teplo, radosť, slniečko. Je to povzbudenie, ktoré si myslím v tomto čase potrebujeme. V našom prípade si deti pamätajú z leta nie len dovolenky alebo možno aj domácu nudu, ale aj denný skautský tábor, ktorý sa konal od pondelka 17.8 do štvrtka 20.8. Stretávali sa na ňom dievčatá z nášho oddielu Divé Maky – Púpavy (terajšie Vačice) a Tigrice, najstaršia družina Sirén patrila do staffu.

Témou denného tábora boli neohrozené Amazonky. Vybrali sme ju hlavne kvôli ich odvahe, ženskému spoločenstvu, chuti na sebe pracovať, v ich fyzickej zdatnosti ale aj vzťahu k prírode, ktorý si myslím skautov presne vystihuje. A práve pomoc a spoznávanie prírody bolo gro nášho programu.

A čo konkrétne sme vlastne robili?

Vyrábanie amazonských čeleniek cez mestskú pátraciu hru až ku výrobe plagátu či „Súťaži o najštýlovejšiu amazonku“, v ktorej boli viaceré kategórie, ako napríklad divoký tanec alebo pokrik.

Mimo častí priamo zameraných na tému Amazonky, sme si urobili výlet do seredskej prírody, kde členky z oboch družín čakala veľká skúška. Púpavy si robili najťažšiu výzvu včielkarskeho veku – Tri vlčie tesáky a niektoré nové členky z družiny Tigríc čakala prvá skúška v skautskom veku a to Nováčikovská.

Tri vlčie tesáky je výzva zložená z troch náročných skúšok – samota a hlad, odvaha, zručnosť a samostatnosť (ak by ste chceli vedieť čo konkrétne je potrebné zvládnuť, pre splnenie výzvy, môžete si to pozrieť na https://www.skauting.sk/skauti/program/vyzvy/tri-vlcie-tesaky/). Po ich zvládnutí dostane včielka alebo vĺča (deti vo veku 7-10 rokov) nášivku na skautskú rovnošatu a je o krôčik bližšie k najvyššiemu oceneniu včielkarskeho a vlčiackeho veku – Vlčí skaut. Môžem veľmi hrdo povedať, že v našom zbore je máme už viacero Vlčích skautov a u našich Púpav je ich až 5.

Nováčikovská skúška je zase o všeobecných znalostiach – uzle, ohne, prvá pomoc, balenie batoha, ale aj o znalostiach o skautingu ako napríklad skautský zákon, história či fungovanie a štruktúra organizácie.

A teraz sa dostávam ku najdôležitejšiemu bodu našich dní. Ak ste sa pohybovali počas letných alebo aj jesenných dní na títeši pri Garbiarskej, mohli ste si všimnúť, nie len raz pohybovať sa tam skupinku skautov. Dôvodom boli brigády organizované nie len pre pomoc prírode ale aj pre vytvorenie príjemného miesta pre oddych. Prvým projektom, ktorý bol na nábreží Garbiarska zrealizovaný bola bylinková špirála, ktorú sme my dievčatá spoločne postavili. Aj keby si niekto možno niekto pri slove letný tábor nepredstavil nosenie fúrikov plných kopcov hliny, prenášanie ťažkých kameňov a sadenie užitočných rastliniek, radosť z vykonanej práce, ktorá bude ešte pár rokov zdobiť naše okolie určite stála za to.

Ak by som celý tábor mala z pohľadu organizačného tímu zhodnotiť, bolo samozrejme riskantnejšie zorganizovať akciu v tomto období a náročnejšie dodržiavať všetky nariadenia o denných letných táboroch, ale myslím si, že akcia presne naplnila moje očakávania a potenciál témy Amazonky sme formou prekonávania samých seba, spoločnej dievčenskej zábavy, výpravy do prírody či výroby bylinkovej špirály naplnili.

Zora Valábková,

2.oddiel skautiek Divé Maky

      

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img