ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Ako je možné, že vakcína proti COVID-19 bola vyvinutá a otestovaná tak rýchlo ?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MZ SR |MM| Okolo tejto otázky sa šíri množstvo mýtov a dezinformácii. Je však skutočne pravda, že vývoj vakcín bežne trvá mnoho rokov. Preto je úplne legitímne pýtať sa, ako je možné, že sa tento proces podarilo v prípade vakcíny proti Covid-19 tak výrazne zrýchliť.

TU JE PODROBNÉ VYSVETLENIE:

📈 Vývoj vakcíny na Covid-19 sa v tomto roku stal absolútnou prioritou vo vedeckých a farmaceutických kruhoch. V tomto roku sa na to sústredilo enormné množstvo energie a financií aj za cenu odloženia iných projektov. Vďaka tomu mohli výrobcovia vakcín maximalizovať počet expertov a vedcov, ktorí na vývoji vakcín pracovali.

📑 Množstvo procesov, ktoré súvisia s vývojom a testovaním vakcíny bolo optimalizovaných a odbyrokratizovaných, ale nikdy nie na úkor samotnej bezpečnosti. Klinické skúšanie ako také prebieha štandardne. Zjednodušené a zrýchlené je to, čo sa deje okolo nich.

🔬Za normálnych okolností jednotlivé fázy predklinického a klinického skúšania nasledujú postupne jedna za druhou. V tomto prípade sa spúšťali súbežne – ešte predtým, než bolo dokončené prvé kolo, štartovalo druhé kolo. Väčšiemu riziku tak môžu byť potenciálne vystavení dobrovoľníci v jednotlivých fázach klinického skúšania, ale výsledný produkt musí prejsť všetkými fázami rovnako ako akákoľvek iná vakcína. Výsledná vakcína tak bude rovnako bezpečná.

🙋 Kvôli pandémii a mimoriadnej rozšírenosti koronavírusu bolo relatívne jednoduché nájsť dobrovoľníkov, ktorí sa počas testovania nakazia koronavírusom (čo je nevyhnutná súčasť testovania účinnosti vakcíny). Pri vývoji vakcín na zriedkavejšie ochorenia, toto môže trvať aj celé roky, v tomto prípade to bolo oveľa rýchlejšie.

💸 Niektoré spoločnosti začali so samotnou výrobou vakcín ešte pred ich definítivnym finálnym schválením, čím samé išli do rizika. Ak budú ich vakcíny schválene, dostanú sa tak rýchlejšie na trh. Ak nebudú schválene, môžu vyrobené vakcíny vyhodiť.

🔎 Vďaka tomu, že veľmi veľa ľudí po celom svete bude očkovaných v krátkom čase, aj extrémne zriedkavé prípady vedľajších účinkov budú odhalené veľmi rýchlo (Veľká Británia a Maďarsko začínajú očkovať už v týchto dňoch).

🎰 Pri vývoji vakcíny proti Covid-19 bolo možné nadviazať na výskum a vývoj vakcíny na ochorenie MERS, ktoré je tiež spôsobené korona vírusom.

ZAUJÍMAVOSŤ

💉 mRNA vakcína of firmy Moderna, ktorá momentálne čaká na schválenie, bola vyvinutá už 13. januára 2020, teda len týždeň po tom, ako čínski vedci zverejnili genetickú sekvenciu korona vírusu. Po celý rok prebiehalo jej skúšanie, testovanie, analyzovanie a následne schvalovací proces (https://nym.ag/37Khut1).

Ďakujeme Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv za spoluprácu na tomto príspevku! Pre ďalšie informácie o vývoji vakcín proti Covid-19 odporúčame pozrieť stránky Európskej liekovej agentúry, od ktorej sme prebrali a upravili túto infografiku:

https://www.ema.europa.eu/…/covid-19-vaccines…

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Covid je veľmi prefíkaný vírus !
    Experti už vyše roka nevedia čím liečiť chorých,ale už presne vedia čím očkovať zdravých !
    Zaujímavé…

  2. Daniel,to sú úplne odlišné veci.A dúfam ,že Ti nemusím vysvetľovať,na akom princípe sa zakladá veskere očkovanie.To by bolo trošku trápne,keby si to nevedel.

  3. Pfu, tak na rakovinu , Aids, a dalsie choroby sa hlada liek desatrocia a nic. Ale na smrtelny covid, z ktoreho sa zdravý jedinec dostanej do 5 dni, slabsi do 10 , sa zrazu vyrobila vakcina. hmm Dufam, že si ju hufne nechaju pichnut hlavne volici Matovica.

  4. Fašista K.Adamec tebe stačí vodka s bromhexinom. Vakcína nie je liek, ale vakcína. Keď chceš liek na rakovinu, tak študuj alebo veď k tomu svoje deti, nie iba k drogám a chlastu.

  5. Odpoveď je jednoduchá, lebo biznys. Čo by za takúto „extra smrteľne nebezpečnú“ chorobu dali naši predkovia, v dobe moru alebo španielskej chrípky. Slovensko nepotrebuje ani koronu, stačí, že máme Matoviča. Dúfam, že voliči Oľanovi sa pôjdu dať zaočkovať ako prví. Mali by ísť príkladom 😀

  6. Sovereign Independent bol írsky denník, ktorý publikoval konšpiračné teórie a ďalšie dezinformácie týkajúce sa tém, ako sú vakcíny.

    Ostatné články v tomto vydaní, ktoré sa nachádzajú v príspevku na Facebooku, tvrdia, že americké zabitie Usámu bin Ládina bolo podvodom (strana 5) a že vakcíny spôsobujú autizmus „do niekoľkých týždňov“ (strana 11).

    Ďalšie vydanie obsahuje príbehy, v ktorých sa tvrdí, že slobodomurári boli uctievateľmi diablov v súčinnosti s OSN, ktorá má ovládnuť svet (strana 10) a že televízia je formou vymývania mozgov riadeného vládou pri implementácii „Nového svetového poriadku“ (strana 12).

    Gates však už viackrát vyhlásil, že je presvedčený, že rast populácie je možné protiintuitívne spomaliť zlepšením zdravotnej starostlivosti a znížením detskej úmrtnosti – nie zabitím detí alebo dospelých. Tieto zlepšenia by sa dali čiastočne dosiahnuť zlepšením prístupu k očkovaniu. Nadácia Billa a Melindy Gatesových prisľúbila na túto vec miliardy dolárov .

    V článku z roku 2011 v časopise Forbes pán Gates uviedol, že krajiny s nižšou mierou detskej úmrtnosti majú zvyčajne nižšiu pôrodnosť, a tak zlepšenie zdravotnej starostlivosti a zaočkovanosti môže znížiť svetovú populáciu.

    Povedal, že je to preto, lebo rodičia si mohli byť istí, že ich deti prežijú do dospelosti, a preto nepotrebovali početné rodiny.

    Tento názor zopakoval vo videu z roku 2018 zverejnenom na svojom kanáli YouTube, v ktorom hovorí: „Zistili sme, že v každej krajine na svete sa to opakuje – rast populácie klesá, keď zlepšujeme zdravie.“

  7. Matelkovci povinne Vam pichnut a pre istotu dve jednu do riti, lebo mozog mate tam , kedze volite blba a druhu do hlavy , aby ste tam aspon daco mali.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img