ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Štátna tajomníčka Filipová: K racionalizácii sústavy národnostných škôl budeme pristupovať veľmi citlivo

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM|  Jedným z reformných opatrení, ktoré predstavil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling bola aj racionalizácia škôl. Tá by sa mala týkať aj národnostných škôl. Štátna tajomníčka pre národnostné školstvo a inkluzívne vzdelávanie zdôraznila, že v prípade národnostných škôl bude k prípadnej optimalizácii pristupovať veľmi citlivo. Zároveň sa budú zohľadňovať viaceré špecifiká. 

Ministerstvo školstva vníma citlivosť témy racionalizácie škôl. Aj preto  v snahe predísť prípadným dezinterpretáciám, je potrebné spresniť niektoré informácie. „K racionalizácii siete škôl budeme pristupovať veľmi citlivo. Napriek stanoveniu istej hranice náš postup optimalizácie siete škôl bude zohľadňovať množstvo rôznych kritérií napr.: naplnenosť tried, dostupnosť detí do školy, národnostné hľadisko, odbornosť vyučovania a iné atribúty. Na národnostné školy budeme mať špecifické kritériá tak, aby ich dostupnosť bola zachovaná a kvalita postupne zvyšovaná,“ priblížila štátna tajomníčka Monika Filipová.

Rovnako je potrebné zdôrazniť, že tvrdenia o tom, že ministerstvo školstva zrušením kompenzačného príspevku zlikviduje desiatky národnostných škôl sú absolútne nepravdivé. Zámerná dezinformácia slov ministra školstva spôsobila neopodstatnenú paniku, pretože nikde neodznelo, že dané opatrenie sa bude vzťahovať aj na školy, kde prebieha vyučovanie v jazyku národnostnej menšiny.

Rezort školstva pod záštitou štátnej tajomníčky venuje oblasti národnostných škôl, ich skvalitneniu, podpore a rozvoju mimoriadnu pozornosť. „Považujem za svoju prioritu a srdcovú záležitosť poskytnúť školám, žiakom, pedagógom a odborným zamestnancom národnostných škôl čo najväčšiu podporu. Naším cieľom je, realizovať riešenia dlhodobo zanedbávaných problémov v oblasti národnostného školstva,“ dodala Filipová.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Zracionalizovať národnostné školstvo tak, aby žiaci čo chcú navštevovať školu z vyučujúcim jazykom slovenským nemuseli cestovať za školou niekoľko km. Tak je tomu v súčasťnosti na juhu Slovenska.

  2. Presne.. Slovenská obec, dve maďarské školy a slovenské deti môžu cestovať niekoľko km za základným vzdelaním.
    Realita „asimilacie“ Maďarov na Slovensku..
    A potom dospelý človek má problém sa uplatniť sa na trhu práce. Pseudomaďar, čo sa v Budapešti nedohovorí, no po slovensky ani necekne.. A Slovák, ktorý má problém zamestnať sa na južnom Slovensku, lebo požiadavka firiem je maďarský jazyk.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img