ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

SK 8: Rozhodnutie Únie miest Slovenska ohrozuje prípravu Partnerskej dohody na roky 2021 až 2027

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Združenie samosprávnych krajov SK 8 |MM|   SK 8 v reakcii na odstúpenie Únie miest Slovenska od „Memoranda o spolupráci“ medzi SK 8, Združením miest a obcí Slovenska, Úniou miest Slovenska a Úradom podpredsedu vlády Slovenskej republiky pre investície a informatizáciu (dnešným Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky) zo dňa 7. januára 2020 vyhlasuje, že k podpisu memoranda došlo po niekoľkomesačných rokovaniach medzi partnermi.

Samosprávne kraje združené v SK 8 vždy postupovali k zostavovaniu rád partnerstva férovo a transparentne. Tie v jednotlivých krajoch vznikli zdola, medzi obcami, mestami a krajmi, so zapojením štátnej správy a sociálno-ekonomických partnerov.

SK 8 zároveň oceňuje vznik memoranda, ktoré deklaruje vôľu signatárov memoranda spolupracovať, ako aj doterajšiu spoluprácu na jeho báze. V rámci prípravy rád partnerstva, štatútov a vstupných správ, ktoré vedú k riadnemu čerpaniu eurofondov v novom programovom období, sme v štádiu prípravy, kedy môžeme deklarovať územné zhody vo všetkých krajoch – vo viacerých už rady partnerstva vznikli, v ostatných sa tak udeje čoskoro. To sa týka špeciálne aj rokovaní o etablovaní celkov územného mestského rozvoja – jadrových miest a okolitých obcí, teda najmä krajských a veľkých miest.

Krok Únie miest Slovenska vypovedať „Memorandum o spolupráci“  považujeme za prekvapujúci a ohrozujúci začiatok čerpania eurofondov, ktoré je odkázané na územnú dohodu, ochotu spolupracovať a prijímať rozhodnutia zdola, konsenzom. Vypovedanie memoranda, ktoré bolo vystavané na deklarácii vôle spolupracovať, vnímame ako rozhodnutie Únie miest Slovenska atakovať tento základný atribút, čiže vyhlásenie neochoty spolupracovať.

Trvalo niekoľko rokov, aby samospráva presvedčila vládu Slovenskej republiky o potrebe regionálneho manažmentu čerpania eurofondov, a keď sa tento proces podaril s vládou a Európskou komisiou dohodnúť a postupnými krokmi sa realizuje, tak ho jeden z hráčov v území začína trestuhodne ohrozovať jednostrannými krokmi, za ktoré vypovedanie memoranda o spolupráci v území považujeme.

V záujme riadneho začiatku čerpania nových eurofondov, a v tomto období už aj pre krátkosť času, odmietame návrat do predchádzajúcich fáz rokovaní o nastavení eurofondovej architektúry, v ktorej by centrálnu úroveň riadenia zdrojov určených pre regióny znova ovládol štát. Odmietame návrat k takzvaným dopytovo orientovaným výzvam. Regionálne peniaze majú patriť obciam, mestám a krajom.

Po tomto kroku otvorene hovoríme, že  konanie Únie miest Slovenska ohrozuje prípravu Partnerskej dohody na roky 2021 až 2027. Týmto preto vyzývame Úniu miest Slovenska na rozvážne a zodpovedné konanie voči obyvateľom našich regiónov a urýchlené hľadanie dohody medzi Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky, Združením miest a obcí Slovenska a SK 8.

Jozef Viskupič, predseda SK 8 a trnavský župan

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img