ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Ministerka Remišová: Superpočítače budú pomáhať slovenským firmám aj verejnému sektoru

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ministerstvo informatizácie stojí pri zrode Národného superpočítačového centra

MIRRI |MM|  Slovensku sa otvára možnosť využívať superpočítače v prospech biznisu, výskumu aj verejného sektora. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR oznámilo, že spoločne s Centrom spoločných činností Slovenskej akadémie vied a so združením Inovácie pre digitálnu infraštruktúru založili Národné superpočítačové centrum (NSCC), ktoré bude na Slovensku zastrešovať aktivity týkajúce sa vysokovýkonných výpočtov.

 „Som presvedčená, že pre budúcnosť Slovenska budú rozhodujúce odvážne inovácie. Jedným z dôležitých nástrojov pri ich zavádzaní budú práve superpočítače. Doteraz ich na Slovensku využívala len úzka skupina akademikov. So vznikom Národného superpočítačového centra sa otvára cesta k ich využívaniu aj v oblasti podnikania, výskumu či verejného sektora. Práve vďaka pomoci superpočítačov budú slovenské firmy konkurencie schopné na lokálnej i globálnej úrovni,“ vyhlásila vicepremiérka a ministerka informatizácie Veronika Remišová.

Do náplne NSCC bude patriť podpora projektov a investícií v oblasti vysokovýkonných výpočtov, podpora získavania praktických skúseností výskumníkov aj malých a stredných podnikov v oblasti superpočítačov a v neposlednom rade tiež rozvoj infraštruktúry superpočítačov.

Víziou projektu Národného superpočítačového centra ako združenia štátnych inštitúcií a súkromného sektora je tiež vybudovať na Slovensku nový superpočítač, ktorý by bol na konkurenčnej výkonnostnej úrovni v rámci európskeho priestoru,“ zdôraznila vicepremiérka. Superpočítače dnes nachádzajú uplatnenie pri vysokovýkonných výpočtoch, spracovaní veľkých objemov dát, podpore umelej inteligencie a strojového učenia. NSCC bude poskytovať bezplatné konzultácie a vzdelávacie aktivity pre malé a stredné podniky, priemyselné spoločnosti, subjekty štátnej správy a v neposlednom rade pre akademické inštitúcie.

Superpočítač je každý vysokovýkonný počítač schopný vykonať obrovské množstvo výpočtov. Na svetovej úrovni v súčasnosti súperia viaceré krajiny o výstavbu počítačov s výkonom v ráde exaflopov. To znamená, že zvládne viac ako jeden bilión výpočtov za sekundu!

Cieľom NSCC nie je len postaviť jeden superpočítač, ale vytvoriť ekosystém firiem a výskumníkov a sprístupniť im už existujúce kapacity vysokovýkonných výpočtov,“ uviedol Radoslav Repa, podpredseda správnej rady NSCC a generálny riaditeľ sekcie digitálnej agendy MIRRI SR. Adrián Vyčítal zo združenia Inovácie pre digitálnu infraštruktúru predpovedá, že NSCC môže využívať jedny z najrýchlejších mikročipov na svete, ktoré momentálne vyvíja slovenská firma Tachyum.

Sídlo NSCC je v objekte výpočtového strediska SAV v Bratislave, kde už je inštalovaný superpočítač Aurel (od roku 2012) a pracuje tam tím odborníkov, ktorí sa starajú o jeho prevádzku. Predsedom správnej rady NSCC bude počas prvých dvoch rokov činnosti Lukáš Demovič, riaditeľ Centra spoločných činností SAV. Aktivity združenia budú financované z členských príspevkov – úvodný vklad MIRRI SR je 300-tisíc eur.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img