ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Trnavské ARTjuvenílie 2020 (Vernisáž výstavy autorských prvotín)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V týchto dňoch možno v kaplnke Západného krídla radnice na Hlavnej ulici v Trnave obdivovať výstavu (predovšetkým) autorských prvotín, ktoré neboli doteraz zverejnené, pod názvom Trnavské ARTjuvenílie 2020. Výstavu usporiadalo Združenie umelcov BonArt. Jej vernisáž sa za prísnych protiepidemických opatrení uskutočnila v stredu 25. novembra 2020 o 17.00 h.

Prítomným sa najprv prihovorila ilustrátorka a maliarka Oksana Lukomska zo ZU BonArt. Vyjadrila veľkú radosť, že vernisáž sa na tretíkrát podarila. Toto podujatie bolo totiž predtým v priebehu roka dvakrát zrušené pre koronavírusovú pandémiu. Mesto Trnava ho však podporilo a milovníci umenia sa v novembri konečne dočkali. Ako povedala Oksana Lukomska, diela vystavené v kaplnke pochádzajú väčšinou z  rodinnej zbierky. Sú to hlavne študentské práce jej, jej manžela Mykolu Biloshytskeho, jej otca Dmytra Lukomskeho a ich učiteľov a spolužiakov z Kyjevskej vysokej umeleckej školy. Na výstave je však okrem obrazov možno vidieť aj viaceré skice, ktoré slúžili na cibrenie kresliarskej techniky. Ich autormi boli často študenti a pri mnohých z nich autor nie je známy. Aj na vystavených obrazoch prevláda klasická škola, klasická kresba. Autori museli mať naštudovanú techniku, objemy, anatómiu. Úlohou diel bolo ukázať nielen náladu, ale aj hĺbku, dokonalosť umenia, vyvolať krásny umelecký zážitok.

Potom Oksana Lukomska bližšie porozprávala o jednotlivých obrazoch: o technikách, ktorými boli vytvorené, a pri niektorých aj o príbehoch, ktoré sa za nimi skrývajú. O svojom otcovi, profesionálnom ilustrátorovi, napríklad prezradila, že jeho obľúbenou maliarskou technikou bol už za študentských čias akvarel a tento záujem odovzdal aj Oksane. Ba čo viac, naučil ju vidieť, ako vyjadriť akvarelom, čo sa inou technikou maľovania vyjadriť nedá. Zaujímavý bol aj jeho portrét sediaceho modelu v historickom kostýme, namaľovaný temperovými farbami. Modelom bol herec na penzii, ktorého žiaci umeleckej školy veľmi radi maľovali. Vedel vynikajúco pózovať a navyše v rôznych kostýmoch z divadla. Manžel Oksany Lukomskej Mykola Biloshytsky – predseda ZU BonArt a grafik a maliar v slobodnom povolaní – zase napríklad s obľubou zobrazuje výjavy zo starého mesta. Jeden z nich je i na tejto výstave. Pre divadlo nakreslil obraz ceruzkou – scénu k predstaveniu Don Quijote, ale na moderný spôsob.  V popredí je vrakovisko, na ktorom žijú bezdomovci, a v pozadí vidno mrakodrapy. Zo svojej tvorby predstavila Oksana Lukomska aj úplne nový obraz, ktorý namaľovala počas pandémie koronavírusu. Ide o portrét dievčatka, vytvorený podľa fotografie technikou akvarel.

Reč prišla aj na projekt Trnavský umelecký klub (TUK) ZU BonArt, podporený z Participatívneho rozpočtu mesta Trnava v roku 2020. Oksana Lukomska vysvetlila, že je určený pre všetkých dospelých záujemcov, a navštevujú ho hlavne dôchodcovia. Je zameraný na akvarel (lektorka Oksana Lukomska), grafiku (lektor Peter Babka) a video (lektor PhDr. Michal Lipovský). Autorom projektu TUK je Mykola Biloshytsky. Ďalšia výstava ZU BonArt, s otvorením plánovaným na 16. decembra 2020, má predstaviť práve diela, vytvorené v rámci TUK.

Trnavský fotograf, výtvarník a dlhoročný pedagóg Peter Babka bol prítomný i na výstave Trnavské ARTjuvenílie 2020. Pretože na nej boli vystavené aj niektoré jeho diela, povedal o nich pár slov. Jednalo sa o kresby drievkom v moridle, dotvorené vodovými farbami, a obrazy vytvorené technikou airbrush. K tejto technike sme sa od Petra Babku dozvedeli aj zaujímavé podrobnosti. Práve ňou sa najviac zaoberal tohto roku počas pandémie. Ako bonus ukázal návštevníkom výstavy niektoré fotografie a obrazy, ktoré neboli vystavené.  Išlo napríklad o obraz namaľovaný technikou tempera. Tematicky to bola pocta čítaniu, pretože Peter Babka je toho názoru, že čítanie je dôležitejšie a prínosnejšie ako akýkoľvek film či počítačová hra.

Pri zaujímavom rozprávaní čas rýchlo ubehol. Vernisáž bola príjemným rozptýlením v čase pandémie.

Výstava Trnavské ARTjuvenílie 2020 je pre verejnosť otvorená do 13. decembra 2020, každú stredu a nedeľu od 15.00 h do 18.00 h.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img