ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Dúpna jaskyňa – kultúrne centrum Horného Zemplína

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Tento rok uplynulo 110 rokov odvtedy, čo sa Dúpna jaskyňa v Humenských vrchoch (Vihorlatské vrchy) na Hornom Zemplíne dostala do povedomia širšej verejnosti. Patrí k ikonickým jaskyniam na Slovensku. Jej hodnota nie je len prírodovedecká a estetická, ale predovšetkým kultúrna. V čase národnostného útlaku sa miestni obyvatelia (Jasenov a okolie) schádzali v jej útrobách, a tu mohli v rodnej reči viesť vlastný kultúrny život. Usporadúvali sa tu rôzne predstavenia a predovšetkým dedinské zábavy, kde sa tancovalo a spievalo po slovensky (hornozemplínsky). V prípade potreby jaskyňa osvetlená denným svetlom slúžila ako refúgium, ľudia ju využívali ako útočisko a ukrývali sa tu. Údajne sa tu skrýval aj chýrny maďarský zbojník Sándor Rózsa.
Impozantný vchod situovaný v chrbáte malebného Humenského Sokola má rozmery 16,5 x 7 m, je exponovaný takmer na západ, preto sa odtiaľto musel ľuďom v jaskyni naskytnúť počas letných večerov utešený pohľad na slnko zapadajúce kdesi za lenivo tečúcim Laborcom. Jaskyňu, ktorá bola inak miestnym známa odnepamäti po prvý raz popísal a zmapoval pred stodesiatimi rokmi významný uhorský geograf Gábor Strömpl v roku 1910.
Zaujímavé je, že to nie je ani krasová ani typicky pseudokrasová jaskyňa, ale tzv. klastokrasová jaskyňa. Materskú horninu buduje tzv. konglomerát – v svetlosivom matrixe (spojivo, tmel) sa nachádzajú vápencové obliaky s priemerom 1-10 cm.
V Humenských vrchoch som strávil 2 roky života. Spával som v týchto horách (Veľká Orlová, Krivoštianka, Sokol, Barnabáška, Pľuštie, Uhliská) na niekoľkodňových služobných cestách sám, obklopený len divokými lesmi či strmými stráňami. Spával som aj veľmi romanticky – v ruinách Brekovského či Jasenovského hradu s hviezdym nebom nad hlavou. Celé dni som sa mlčky rozprával len sám so sebou. Ale večer som sa vždy naľahko skotúľal súc zafúľaný do miestnych krčiem a rozprával sa s miestnymi obyvateľmi, ktorí o motajovi, čo sa celé dni moce po horách a hľadá všelijaké diery/džury/dziry jakživ nechyrovali, a ochotne pri pivku „púšťali žilou“. Dozvedel som sa množstvo nových, neznámych informácií. Aj vďaka nim som mohol v roku 2003 vydať kompletnú, doplnenú a zrevidovanú speleologickú inventarizáciu Humenských vrchov – historicky tretiu v poradí, keďže prvú zverejnil Strömpl (1910) a druhú doc. Z. Hochmuth (1978). Prelistovať si ju môžete tu:
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img