ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Seredské projekty získali finančnú podporu Trnavského samosprávneho kraja

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Od 2. do 15. novembra 2020 mali obyvatelia Trnavského samosprávneho kraja možnosť rozhodnúť, ktoré projekty 2. ročníka Participatívneho rozpočtu budú finančne podporené v roku 2021. Do hlasovania svoje projekty prihlásili aj združenia zo Serede: Slovenský rybársky zväz, skauti, OZ Vodný hrad a KC PRIESTOR. Záujem o získanie finančnej podpory prejavili aj susedné obce Dolná Streda a Šintava.

Do 2. ročníka Participatívneho rozpočtu sa zapojilo 20 630 hlasujúcich, vďaka ktorým bude zrealizovaných 57 projektov. Spolu bude rozdelených štvrť milióna eur. Táto suma sa prerozdelí na okresy podľa priemerného počtu trvale bývajúceho obyvateľstva.

V hlasovaní za Galantský okres boli úspešné tieto projekty zo Serede:

Oddychová zóna – nábrežie Garbiarska

Predkladateľ: Slovenský skauting, 82.zbor Polaris Sereď

Vyčistením lokality od náletových drevín, presvetlením priestoru a vybudovaním chodníkov, atraktívneho sedenia, prvkov drobnej architektúry a ohniska by chceli skauti obyvateľom ale aj prechádzajúcim cyklistom priestor na oddych a regeneráciu. Ponúkajú ľuďom priestor pre čas strávený v prírode, priamo na brehu rieky Váh. Zmyslom projektu je aj bezpečnosť. Presvetlením priestoru a jeho pravidelným užívaním širšou verejnosťou sa zabezpečí verejná kontrola, tak aby sa drogovo závislé osoby dlhodobo nezdržovali v tesnej blízkosti obytných domov. Projekt má za cieľ spojiť aktívnych ľudí z viacerých občianskych združení v našom meste, tak aby spoločne pomohli zrealizovať obsiahlejší zmysluplný projekt, ktorý bude slúžiť všetkým obyvateľom mesta a zároveň lokálnej komunite obyvateľov blízkych bytových domov.

Čista príroda – čisté brehy v okolí vôd

Predkladateľ: Slovenský rybársky zväz Mestská organizácia Sereď

SRZ Mestská organizácia Sereď obhospodaruje rybárske revíry – vodné plochy, ktoré tvoria rieka Váh, odstavné ramená a štrkoviská v katastrálnom území mesta Sereď, obce Šintava a obce Dolná Streda. My ľudia nielen rybári, zanechávame a odvážame odpad do prírody a aj k vode, kde sa pomaly rozkladá a škodí prírode. Našou snahou je zlepšiť kvalitu životného prostredia pri vodných plochách. Cieľom projektu je vyčistiť prírodu brehy vodných plôch od čiernych skládok a odpadu. Aktívnym zapojením sa do zberu odpadu bude prínosom pre čistú prírodu okolo nás. Našou snahou je zapojiť do čistenia prírody početnú členskú základňu, obyvateľov a firmy pôsobiace v meste Sereď a jej okolí.

Náučný chodník „Seredské lodné mlyny – zabudnutá história“

Predkladateľ: VODNÝ HRAD

Projekt má za cieľ zatraktívniť priestor pobrežia Váhu v blízkosti centra mesta Sereď. Vybudovať chodník s info-tabuľami o lodných mlynoch plávajúcich na Váhu, ktoré kedysi tvorili nezameniteľný kolorit mesta. Zámer je zachovať históriu predkov pre budúce generácie a poskytnúť zdroj poučenia formou prechádzky v prírode. Mlynári v minulosti tvorili početnú skupinu remeselníkov v Seredi. Posledné mlyny zanikli v 50. rokoch minulého storočia a jedna z posledných pripomienok na túto históriu Serede je už len názov ulice pri Váhu – Mlynárska.

Úspešné boli aj projekty zo susedných obcí: projekt Komunitná záhrada v Šintave a zrealizovaná bude aj druhá etapa ovocných zastávok na cyklotrase, z dielne OZ Záhradkárov a ochrancov prírody v Dolnej Strede. Naopak dostatočný počet hlasov nezískal projekt Sereď 2.0 od KC PRIESTORU, ktorý chceli predkladatelia venovať zmysluplnému mestskému zásahu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img