ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Malí bádatelia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

 

Tento rok sa naša škola zapojila do projektu Týždeň vedy a techniky na Slovensku, ktorý každoročne organizuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu  SR spolu s ďalšími organizáciami. Bol to už sedemnásty ročník a prebiehal v období od 9. – 15. 11. 2020. Centrum Biovied, Ústav biochémie a genetiky živočíchov našim žiakom poskytol prezentáciu pod názvom Ty a Tvoj mikrosvet, v ktorej sa žiaci zo 4.A oboznámili s mikroorganizmami, s novodobým vírusom, s významom dezinfekcie a prevencie nielen v aktuálnom období. Spomínaná inštitúcia zapožičala aj misky so živnou pôdou, ktoré slúžili na demonštráciu prítomnosti mikroorganizmov na povrchoch predmetov dennej potreby a rúk. Žiaci porovnávali  ich množstvo pri kašli s použitím rúška, bez rúška, pri neumytých rukách, po použití mydla a dezinfekcie. Po týždni žiaci s Mgr. Takáčovou, ktorá projekt na škole organizovala,  vzorky vyhodnotili a dospeli k záveru, že opatrenia na ochranu pred mikroorganizmami majú svoj význam! Žiakov táto aktivita veľmi zaujala, cítili sa ako mladí vedci, čo umocnilo aj prostredie, v ktorom pracovali – v novej prírodovednej učebni.

Projekt  prírodovednej učebne našej školy sa stal jedným z úspešných projektov v súťaži, ktorú vyhlásila  spoločnosť SAMSUNG  Galanta. Úspešní uchádzači  dostali grant na svoj projekt vo výške 10 000.- €.  Cieľom projektu, s názvom „Prírodovedná učebňa – miesto objavov“,  je podpora prírodovedného vzdelávania a rozvoj prírodovednej gramotnosti  žiakov. Táto oblasť má totiž na našej škole dlhoročnú tradíciu. Učebňa je  vybavená  didaktickými pomôckami, ktoré zvyšujú atraktivitu vyučovacieho procesu, zlepšujú znalosť žiakov v prírodovednej gramotnosti prostredníctvom bádateľsky orientovanej výučby.

Učebňu využívajú žiaci 1. stupňa a 5. ročníka v predmetoch prvouka, prírodoveda a biológia naplno a efektívne.  Prváci napríklad na tvorbu projektov na tému „Cesta do školy“, projekty si aj odprezentovali. Druháci pri preberaní učiva o čase si mohli každý jeden na hodinkách ukázať čas. V treťom ročníku preberali učivo o kolobehu vody v prírode pomocou názorných magnetických obrázkov, ako pomôcku využili aj meteorologickú stanicu. Štvrtáci pri preberaní učiva o ľudskom tele využili zase modely ľudského tela …

Veľkým plusom učebne je, že žiaci si môžu pomôcky nielen pozrieť, ale aj chytiť do ruky, vyskúšať, pracovať s nimi, a tak na základe vlastného zážitku pochopiť ako to všetko funguje.           Veríme, že aktivitami v tejto učebni nielen vzbudíme u žiakov záujem o prírodovedu či biológiu, ale zároveň podporíme malých bádateľov, aby mohli svoj talent ďalej rozvíjať, objavovať dosiaľ nepoznané a tieto vedomosti ďalej využiť v prospech ľudstva i planéty.                                                                                               

Mgr. Z.Kuciaková, Mgr. M.Takáčová

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img