ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Protesty v Bratislave 17. novembra nemali nič spoločné s pokojným prejavom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  Protesty v Bratislave  v utorok 17. novembra 2020 /Deň boja za slobodu a demokraciu/ nemali podľa ministra vnútra Romana Mikulca nič spoločné s pokojným prejavom názoru. Tisícky ľudí vyšli do ulíc protestovať proti vláde a opatreniam prijatým pre pandémiu nového koronavírusu, a to napriek platnému núdzovému stavu a zákazu zhromažďovania sa.

 

Minister potvrdil, že počas protestov došlo k zraneniam u viacerých policajtov. „Boli tam ľudia, ktorí naozaj chceli vyprovokovať násilie a bitky, používali rôznu pyrotechniku, výbušniny a aj z tejto pyrotechniky boli zranení niektorí policajti,“ uviedol Roman Mikulec po rokovaní vlády v stredu 18. novembra 2020.

Páchateľov identifikovali. Niektorí boli zadržaní, ostatných majú riešiť v ďalších konaniach. Hrozí im aj trestné stíhanie za útok na verejného činiteľa. Roman Mikulec pripomenul, trestná sadzba je v tomto prípade do 24 rokov. „My budeme v tomto veľmi dôkladní a prísni,“ dodal.

Zásah polície v Bratislave

Z pohľadu trestného práva je  núdzový stav krízovou situáciou, ktorá podmieňuje pri niektorých trestných činoch spáchaných počas jej trvania možnosť uloženia prísnejších trestov.

Polícia prácu s davom nepodcenila

Policajný zbor zároveň reagoval na informácie na sociálnych sieťach, podľa ktorých mali byť na protestoch tzv. policajní provokatéri, ktorých úlohou malo byť vyprovokovanie davu.
„Policajný zbor na verejných zhromaždeniach vykonáva dohľad nad ich priebehom a zasahuje len v nevyhnutných prípadoch – reaguje na vzniknutú situáciu, nikdy neprovokuje,“
priblížila polícia.

Zásah polície v Bratislave
Na proteste v utorok 17. novembra 2020  boli prítomní príslušníci antikonfliktného tímu – policajti v civile s reflexnými vestami, na ktorých bol uvedený názov tímu.„Zmyslom ich práce je komunikovať s účastníkmi zhromaždení, krotiť vášne a predchádzať konfliktom,“ spresnila polícia.
Teória o policajných provokatéroch nemá logiku. Polícia by v takom prípade nenasadzovala svojich príslušníkov do prvej línie ako členov antikonfliktného tímu a tiež by nevystavovala riziku uniformovaných policajtov.

Zásah polície v Bratislave

Polícia nikdy nepodceňuje prácu s davom. Je tu veľmi dôležitá dopredu pripravená stratégia, vychádzame najmä z vlastných skúseností, ale berieme si príklad aj z okolitých krajín. Včerajšiu situáciu stále vyhodnocujeme. Som veľmi rád, že nedošlo k stratám na životoch a k enormnému ničeniu majetku. Situácia sa pár dní pred zhromaždením javila horšia ako nakoniec bola,“ uviedol dočasný prezident PZ Peter Kovařík.

Incidenty len v hlavnom meste

Neohlásené zhromaždenia sa včera konali takmer vo všetkých krajoch, okrem Nitrianskeho. Až na niekoľko incidentov v Bratislavskom kraji prebehli inde pokojne, bez zranení a narušenia verejného poriadku.

Zásah polície v Bratislave

V Bratislavskom kraji sa konali zhromaždenia na piatich miestach hlavného mesta. Policajti museli koordinovať aj dopravnú premávku.
Na zhromaždeniach sa zúčastnili aj prívrženci krajnej pravice, ako aj rizikoví športoví fanúšikovia z ultras skupín, preto bola atmosféra vyhrotená už od začiatku. Niektorí občania sa nechali strhnúť davom a verejný poriadok narušili na Námestí slobody a na Hodžovom námestí, preto bola polícia nútená použiť donucovacie prostriedky. Polícia svojim konaním v zmysle zákona zabránila vážnejšiemu narušeniu verejného poriadku a poškodzovaniu majetku.

Policajný zásah v Bratislave
V Bratislave bolo predvedených 14 osôb podozrivých zo spáchania trestných činov. Aj vzhľadom na účasť niekoľko tisíc osôb polícia ďalej pracuje na odhalení tých, ktorí nedodržali pandemické opatrenia a konali protiprávne.

Naopak, v  Prešovskom kraji, kde sa  stretnutia konali na ôsmich miestach / v Levoči, Prešove, Poprade, v Stropkove, Humennom, Podolínci, Starej Ľubovni a vo Vranove nad Topľou/ polícia nemusela zasahovať. Občania vyjadrili svoj názor pokojne:  zapálením sviečok a spievaním hymny. Dokonca medzi sebou udržiavali dostatočné odstupy, boli disciplinovaní, mali rúška a nakoniec sa v pokoji rozišli.

Policajný zásah v Bratislave

Zdroj: MV SR/TASR
Foto: MV SR, Vladimír Benko

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. 15 – 20 tisíc ľudí je jasný odkaz že ľudia čoskoro povalia túto mafiánsku svorku a TT oligarcha so svojou bielou kobylou skončia v rukách zákona

  2. „Ústavný súd po posúdení veci akceptoval dôvod vyhlásenia núdzového stavu a potvrdil, že je vyhlásený pre celé územie Slovenskej republiky. Ústavný súd konštatoval, že vláda nevyhlásila núdzový stav bez toho, aby mala základný racionálny oporný bod pre naplnenie podmienok podľa článku 5 odsek 1 ústavného zákona o bezpečnosti štátu, a nevyhlásila ho na základe iných dôvodov, než dovoľuje toto ustanovenie,“ uviedol pre novinárov predseda ÚS Ivan Fiačan. Vláda tiež podľa súdu splnila formálne podmienky.

  3. Pán Jozef, čítajte pozorne, to čo vy píšete je zo 14. októbra a plošné testovanie bolo koncom októbra a začiatkom novembra , v Bratislave bolo nakazených myslím 0.3 percenta

  4. Citam poriadne, ved preto ho predlzili „iba“ o zakonnych 45 dni a nie znova na 90 ako chcel Matovic.
    Aby nemohli napadnut ustavnost samotneho stavu. Aj ked v tom su si rozdielni aj samotni pravotari.

  5. Su veci, resp. cinnosti, ktore sa daju vykonavat, alebo nariadit len vdaka vynimocnemu stavu. V pripade ako je teraz v UNB – 88 pozitivnych zdravotnikov, ked by sa este zvysil ich pocet, mozu vyhlasit pracovnu povinnost napr. Inak by to nebolo mozne zo zakona.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img