ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Kus policajnej pásky bude mať onedlho väčšiu hodnotu ako havarované auto

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Šoporňa / Šintava / Iba pred týždňom sme sa v našich novinách venovali osobnému motorovému vozidlu, ktoré pravdepodobne po dopravnej nehode skončilo mimo cestu v jarku v stúpaní z podjazdu popod rýchlostnú komunikáciu v smere zo Šoporne do Šintavy.

V článku sme priniesli fotografie potvrdzujúce, že auto leží na streche, čím hrozí únik paliva, oleja z motora a prevodovky a ostatných prevádzkových kvapalín priamo do pôdy a teda môže dôjsť k znečisteniu životného prostredia.

Ako je na fotografiách z predchádzajúceho článku zrejmé – a zároveň sme tento fakt aj uviedli, na aute už pred týždňom chýbal katalizátor. Vychádzajúc z rovného rezu tento bol odstránený s najväčšou pravdepodobnosťou úmyselne zlodejom už po havárii.

V samotnom článku sme napísali, citujem: „Na základe fotografie je vidieť, že sa nedá vylúčiť dokonca zásah zlodejov do súčastí auta. Ak auto na mieste zostane dlhšie, s najväčšou pravdepodobnosťou dopadne ešte horšie.“

Takže na možnosť, resp. vysokú pravdepodobnosť rozoberania auta pri dlhšom nezáujme zo strany jeho vlastníka zlodejmi aj došlo.

Dnes bolo na Zelenú linku Ministerstva životného prostredia toto auto nahlásené ako vrak, ktorý je pri ceste nepojazdný už viac ako týždeň.

Z dnešnej fotodokumentácie vyplýva, že nami vyslovené predpoklady sa naplnili a z havarovaného auta medzičasom niekto ukradol už aj tri kolesá a možno ešte čo-to z jeho výbavy, čo však bežným pohľadom zistiteľné nateraz nie je.

Havarované auto  je veľmi dobre dostupné z cesty a nedá sa vylúčiť, že sa nájde niekto, kto minimálne ťažšie komponenty bude chcieť demontovať ak nie pre nič iné, tak z dôvodu odovzdania do zberných surovín. A tu už k znečisteniu bez najmenších pochýb dôjde.

V súčasnej dobe je okolo auta natiahnutá policajná páska, čo značí, že náš telefonát z minulého týždňa smerovaný na tiesňovú linku 158 kde sme vec nahlásili zmysel mal. Minimálne teda sa o veci dozvedela polícia, ktorá ale auto s najväčšou pravdepodobnosťou odťahovať nebude.

Logicky sa natíska otázka kto v systéme je povinný konať v momente, kedy vlastník sa o svoj majetok nestará, nechá ho takpovediac napospas osudu a dokonca ignoruje aj riziko znečistenia životného prostredia? Nemá v tomto prípade povinnosť konať správca komunikácie?

Za potrebné považujeme pripomenúť, že nie je mysliteľné, aby takéto vraky boli odstraňované na náklady štátu, teda síce vo verejnom záujme, no so zbavením sa povinnosti vlastníka havarovaného auta. Každé vozidlo predsa musí mať zákonnú poistku a teda zodpovedný orgán, inštitúcia by mali konať vo verejnom záujme a na náklady poisťovne, ktorá by si platbu mala uplatniť u toho, kto nekonal. Vtedy, kedy konať mal.

Na celej veci je zaujímavé, že aj dnes, teda po viac ako týždni na aute sú obidve evidenčné čísla (ŠPZ) a teda nemôže byť problém zistiť komu auto patrí, resp. kto za neho nesie zodpovednosť. Bolo tak vykonané a bol vlastník bezodkladne vyzvaný na odstránenie havarovaného auta z verejného priestranstva pri ceste?

O stanovisko a dôvody (ne) fungovania systému sme požiadali políciu.

Už nejaký ten rok drvivá väčšina ľudí cestuje aj mimo Slovenskú republiku. Mnohí z nás máme skúsenosti zo zahraničia a vieme presne ako by v podobnej situácii reagovali zodpovedné orgány už len v susedných krajinách ako Rakúsko, či Nemecko. Dokedy sa na Slovensku budeme tváriť ako krajina moderná, no konať ako by sme zabudli otočiť listy v kalendári o viac ako 30 rokov dopredu?

 

O vozidle sme písali pred pár dňami v článku tu:

Havarované auto znovu zostalo na verejnom priestranstve v stave, kedy môže prísť k znečisteniu okolia nehody

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. v eď práve tie ŠPZ sú asi problém. ak by to auto totiž chcel ktokoľvek odstrániť hoc len preto,že nie je ľahostajný ku životnému prostrediu, atk sa ľahko stane, že by ho ešte orgáni obvinili z krádeže. a nie nezmýlil som sa v gramatike v slove orgáni!

  2. Pred odstránením vozidla je nutné upovedomiť držiteľa vozidla a dodržať zákonnú lehotu. Zodpovedný subjekt vyzve držiteľa vozidla na splnenie povinnosti vylepením 60-dňovej výzvy na dané vozidlo. Pri nesplnení povinností a uplynutí výzvy je vozidlo odtiahnuté a náklady je povinný uhradiť držiteľ vozidla.

  3. Heeej nerozculujte sa.V podstate to auto sa pomalinky ale iste strati iste samo.Ved uz zacala nan posobit miznuca „KOROZIA“.Katalizator.Kolesa tri?Pomaly ale iste sa ekologicky odstrani.Nechajte tomu cas a ostane len paska.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img