ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Žiacka pomoc nemým tváram – ZŠ Jana Amosa Komenského

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

„Príliš veľa myslíme a príliš málo cítime. Viac ako stroje potrebujeme ľudskosť. Viac ako rozum potrebujeme láskavosť a miernosť. Bez toho zvlčíme a stratíme všetko“.
(Charlie Chaplin)

Prosociálnosť, empatia, vďačnosť, slušnosť, pomoc druhým, láskavosť… pojmy, ktoré všetci poznáme, no v reálnom živote sa vytrácajú. Pritom už starovekí učenci ako Sokrates či Aristoteles, no aj súčasní odborníci sa zhodujú v názore, že ak si človek tieto vlastnosti osvojí, má naša spoločnosť šancu stať sa lepšou. Vedieť sa vcítiť do pocitov druhého však nie je pre mnohých ľudí samozrejmé. Kým v detstve sa nové veci učíme prirodzene rýchlo, v dospelosti to nie je také jednoduché. Preto sa na Základnej škole Jana Amosa Komenského snažíme viesť žiakov k tomu, aby im empatia a pomoc druhým neboli cudzie už od prvého ročníka.  Žiakom sú tieto vlastnosti vštepované nielen počas vyučovania, ale aj v rámci mimoškolských aktivít.

Každoročne v októbri organizuje školský parlament zbierku pre O.Z. Tulák. Opusteným psíkom, mačičkám a iným zvieratkám žiaci nosia deky, krmivá a hračky. Snažia sa tak nemým tváram aspoň trošku uľahčiť nepriaznivý osud. Rovnako tomu bolo aj tento školský rok.  I keď sa školská brána pre žiakov 2.stupňa neplánovane zatvorila, dobrovoľníci z O.Z. Tulák boli pri odovzdávaní zbierky príjemne prekvapení, koľko toho  žiaci z 1. a 2. stupňa  pre zvieratká priniesli. Veríme, že psíkom a mačičkám vyzbierané veci pomôžu a ľudia si uvedomia, že i v tomto náročnom období nesmieme zabúdať na tých, ktorí našu pomoc potrebujú.

PaedDr. Jana Čelárová

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img