ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Od pondelka sa menia pravidlá na hraničných priechodoch

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM| Susedné krajiny Poľsko, Maďarsko a Rakúsko budú od 16. novembra 2020  na základe novej metodiky ECDC zaradené do zoznamu tzv. červených krajín. Kontrolu dodržiavania nových povinností uvedených vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva  Slovenskej republiky k povinnostiam osôb po vstupe na územie SR budú na hraniciach vykonávať príslušníci Policajného zboru. Tieto kontroly budú náhodné so zameraním najmä na čas, kedy bude hranicu prekračovať najviac osôb. Slovenská  republika zatiaľ nepristúpila k zatvoreniu  hraničných  priechodov.

Pre osoby vstupujúce na územie Slovenskej republiky od 16. novembra 2020 od 07:00 h  z Poľska, Česka, Rakúska a Maďarska bude platiť:

–           povinnosť zaregistrovať sa na web stránke http://korona.gov.sk/ehranica, najneskôr pri  vstupe,

–           povinne  ísť do  izolácie  v domácom prostredí (do doby získania  negatívneho  výsledku  RT PCR testu na ochorenie Covid-19;  ak  výsledok testu  nezískajú  a priebeh izolácie je bezpríznakový, tak izolácia končí  dovŕšením 10. dňa).

–           nákladná  doprava bude prekračovať  vnútorné  hranice bez obmedzenia,

–           tranzit bude povolený  za podmienky prejsť územím  do  8 hodín bez zastavenia, okrem čerpania PHM.

Alternatívne k povinnostiam registrácie a izolácie sa môžu osoby preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie Covid-19 nie starším ako 72 hodín vykonaným v laboratóriách mimo územia Slovenskej republiky.

Aktuálne platná vyhláška Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky stanovuje aj určité výnimky z týchto pravidiel. Jednou z takýchto výnimiek je aj výnimka pre tzv. pendlerov, ktorým odporúčame mať so sebou vyplnené a potvrdené tlačivo od zamestnávateľa o tom, že pracujú na území susedného štátu. Vzor takéhoto tlačiva je v prílohe aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, resp. na ich internetovej stránke.  Pri  pendleroch, teda osobách  dochádzajúcich  do  zamestnania bola zrušená  vzdialenosť 30 km od otvoreného  hraničného priechodu.

Zároveň informujeme, že od 16. novembra 2020 sa už nebude vykonávať na vonkajšej hranici s Ukrajinou testovanie osôb vstupujúcich na územie Slovenskej republiky antigénovými testami.

Pripomíname, že pri  nedodržaní   podmienok uvedených  vo  vyhláške  Úradu  verejného  zdravotníctva hrozí  udelenie pokuty do  výšky až  1659 € a na mieste do  1000€.

Vzor tlačiva  PENDLER: tu: Tlačivo PENDLER_13112020

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img