ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Trnavská župa oslavuje výročie Novembra ‘89 aj počas pandémie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

TT SK |MM| Osadenie exteriérovej výstavy fotografií na trnavskom Trojičnom námestí otvorilo oslavy 31. výročia Novembra ’89 v trnavskej župe. Tento rok ich výrazne oklieštili obmedzenia spôsobené pandémiou ochorenia Covid-19.

Výstava zložená z niekoľkých panelov mapuje priebeh novembrových udalostí so zameraním na Trnavu, ktorá bola jedným z prvých revolučných miest na Slovensku. Do 23. novembra 2020 je symbolicky umiestnená na Trojičnom námestí, ktoré bolo pod dobovým názvom Gottwaldovo námestie epicentrom revolučných udalostí v župe. Na dlhé týždne sa stalo miestom, na ktorom davy ľudí štrngajúcich kľúčmi volali po slobode, férových voľbách a politických zmenách vedúcim k demokracii. Hlavnými organizátormi zhromaždení boli zástupcovia vtedajšieho Divadla pre deti a mládež, dnešného župného Divadla Jána Palárika.

„Odkaz novembra a vydobytej slobody je mimoriadne aktuálny aj dnes, počas núdzového stavu. Mnohí, ktorí sa dnes oháňajú slobodou, a odmietajú preto dodržiavať stanovené pravidlá, však patria medzi ľudí velebiacich autoritárske praktiky často aj z nostalgie po starom režime,“ konštatoval trnavský župan Jozef Viskupič.

Okrem výstavy, ktorú župa zorganizovala v spolupráci s Ústavom pamäti národa, Slovenským národným archívom a Slovenským národným múzeom – Historickým múzeom v rámci 10. ročníka Festivalu slobody, 31. výročie novembrových udalostí pripomenú aj spomienkové plagáty inštalované v niekoľkých mestách kraja.

„Vzhľadom na situáciu v našej krajine sme museli tohtoročné oslavy skresať na minimum. Neznamená to však, že na tento významný medzník našich dejín zabúdame. Práve naopak,“ zdôraznil Viskupič.

Na webovej stránke www.nezabudamett.sk, ako aj na profiloch župy na sociálnych sieťach Facebook a Instagram, budú k dispozícií videorozhovory s aktérmi Novembra ’89, archívne fotografie a iný informačne bohatý obsah zameraný na podporu rozvoja občianskej spoločnosti a občianskeho vzdelávania.

 

Jozef Viskupič, trnavský župan

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. A to je tá výhoda demokracie..ak chceš žiť v hovnách môžeš, ak chceš žiť dôstojne tiež môžeš…je to len na tebe..:-)

  2. Jozef sa asi ešte nesťažoval napríklad na mesto alebo obec , no sme takí , čo vieme, ako to potom prebieha. Začnú šikany a nie len sťažovateľa ale aj tých , čo s ním zdieľajú názor a postupne sa všetci od vás odvrátia, aby mali pokoj.
    Ostanete ako sám vojak v poli.
    Verejný činiteľ je na vás arogantný a aj za cenu nezákonných postupov , sa snaží obhájiť nezákonné konanie.

  3. Anonym tak teraz mas pravdu a Jozef ma len virtualnoteotericku skusenos co z hladiska globalneho aspektu znamena ze vzdy jeho analiza dokazala hovno😁

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img