ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Sereď si rozozvučaním zvonov pripomenula Deň vojnových veteránov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Deň vojnových veteránov si svet pripomína v deň výročia ukončenia prvej svetovej vojny 11. novembra.

V tento deň presne o 11-tej hodine došlo vo francúzskom Compiégne k podpisu prímeria a v 11-tej minúte zaznela posledná salva, čím sa ukončila prvá svetová vojna. Symbolmi tohto dňa je červený kvet poľného maku, hlas zvona a plamienky horiacich sviečok. Preto v niektorých krajinách nazývajú Deň vojnových veteránov aj Dňom červených makov. Každý rok sa 11. novembra o 11:11 hodine na celom svete rozozvučia zvony na počesť obetí padlých vo vojnách. Symbol vznikol v talianskom meste Rovereto, kde jeho obyvatelia odliali v roku 1925 ZVON MIERU o hmotnosti 22 ton zo zbraní a nábojníc, ktoré zostali na bojisku v okolitých horách. Piliere, ktoré ho nesú, boli zhotovené z peňažných darov 114 štátov sveta a ich zástavy vejú na počesť padlých.

K symbolike Dňa vojnových veteránov sa každoročne pripája aj seredská farnosť a to rozozvučaním zvonov presne o 11:11 hod. Zvuk zvonov je symbolom toho, že nezabúdame a ctíme si pamiatku všetkých obetí vojen a ozbrojeného násilia, bez rozdielu, či patrili k víťazným alebo porazeným armádam, vyznávali rôzne náboženstvá, boli rôznych národností alebo rás.

Na pamätníku obetí padlých v prvej svetovej vojne stojí v Seredi pamútník, na ktorom je vyrytých 128 mien obetí vojny a na prednej strane je nápis :
1914-1918

NA PAMIATKU
VO SVETOVEJ VOJNE
PADLÝM HRDINOM

VĎAČNE OBYVATEĽSVO
OBCE
SEREĎ

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img