ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Polícia nekontroluje zdravotný stav, ale dodržiavanie zákazu vychádzania

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  Na území SR bola vyhlásená mimoriadna situácia uznesením vlády SR č. 111 z 11. 03. 2020, ktorá na území SR naďalej trvá.

Vláda SR vyhlásila v súlade s ústavným zákonom č. 227/2002 Z. z. o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu núdzový stav, pričom ústavnosť tohto rozhodnutia potvrdil aj ústavný súd. V súvislosti s vyhláseným núdzovým stavom a na základe spomínaného ústavného zákona vláda prijala uznesenia, ktorými obmedzila slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania. Zároveň stanovila viaceré výnimky z tohto zákazu a jednou z výnimiek je aj absolvovanie certifikovaného  testu na ochorenie COVID-19 v určenom časovom období a preukázanie sa potvrdením o negatívnom výsledku tohto testu.

Nerešpektovaním vydaných vyhlášok a uznesení vlády SR sa môže osoba dopustiť priestupku.

 

Kontrola zákazu vychádzania

Príslušníci Policajného zboru budú kontrolovať dodržiavanie legitímne uloženého plošného zákazu vychádzania a v rámci toho opodstatnenosť zdržiavania sa osôb na verejnosti. Porušenie zákazu vychádzania je priestupkom na úseku civilnej ochrany, ktorého sa okrem iného dopustí ten, kto neuposlúchne pokyny vlády, teda poruší zákaz vychádzania. V blokovom konaní prejednávajú tieto priestupky aj príslušníci Policajného zboru a obecnej polície a v blokovom konaní môžu uložiť pokutu do 1000 eur.

Príslušníci policajného zboru neskúmajú zdravotný stav a ani sa neoboznamujú s lekárskym tajomstvom. Pri kontrole zákazu vychádzania preverujú len dodržanie podmienok. Policajti aj pri iných činnostiach kontrolujú oprávnenie na výkon určitej činnosti spojenej so zdravotnou spôsobilosťou (napr. aj v súvislosti s vedením motorových vozidiel pri kontrole vodičského preukazu a záznamov v ňom alebo zdravotnej spôsobilosti osôb nad 65 rokov alebo parkovacieho preukazu ZŤP, čo sú doklady obsahujúce informácie aj o zdravotných aspektoch, ale nie je to zásah do lekárskeho tajomstva). Bez získania údajov spôsobilých overiť to, či osoba naplní podstatu výnimky, nie je prakticky možné ustanovené výnimky účinne verifikovať. Ide o údaje získavané s cieľom naplnenia účelu, pre ktorý bol vládou nariadený zákaz vychádzania a tieto údaje majú svoj legálny podklad v príslušných uzneseniach vlády prijatých v intenciách ústavného zákona.

Výnimky sú taxatívne uvedené v uznesení vlády Slovenskej republiky č. 693 zo dňa 28. 10. 2020.

 

Povinnosť nosenia rúška (prekrytie horných dýchacích ciest):

V prípade nesplnenia si tejto povinnosti ide o priestupok podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

Policajt je oprávnený uložiť pokutu v blokovom konaní do 1 000 €, pričom v prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na regionálny ÚVZ.

Výnimky z povinnosti nosenia rúšok majú:

  1. a) deti do 6 rokov veku,
  2. b) osoby v exteriéroch mimo zastavaného územia (intravilánu) obce, pokiaľ sú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v jednej domácnosti, vzdialené viac ako 5 metrov,
  3. c) osoby so závažnými poruchami autistického spektra,
  4. d) osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím,
  5. e) osoby pri výkone športu,
  6. f) fotografované osoby na čas nevyhnutný pre výkon procesu fotografovania,
  7. g) osoby nevesty a ženícha pri sobáši,
  8. h) výkonných umelcov pri podávaní umeleckého výkonu a účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu,
  9. i) tlmočníkov do posunkovej reči v rámci výkonu povolania,
  10. j) zamestnanca, ktorý sa nachádza na vnútornom pracovisku sám.

 

Izolácia pozitívnych osôb v rámci celoplošného testovania (porušenie karantény):

V prípade porušenia karantény hrozí pokuta v blokovom konaní do 1 000 €, pričom v prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na regionálny ÚVZ.

Výnimky:

Izolácia v domácom prostrední alebo v karanténnom ubytovacom zariadení sa nevzťahuje
na čas spojený s:

  1. a) nevyhnutným poskytnutím zdravotnej starostlivosti,
  2. b) za účelom odberu biologického materiálu na mobilnom odberovom mieste.

 

Obmedzenie prevádzok a hromadných podujatí:

Hrozí pokuta v blokovom konaní do 1 000 €, pričom v prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na regionálny ÚVZ.

Výnimky sú taxatívne uvedené vo vyhláške ÚVZ SR č. 12 zo dňa 29. 10. 2020.

 

Povinnosti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a poskytovateľov sociálnych služieb:

Hrozí pokuta v blokovom konaní do 1 000 €, pričom v prípade, ak nie sú splnené podmienky blokového konania, oznámi priestupok na regionálny ÚVZ.

Výnimky sú taxatívne uvedené vo vyhláške ÚVZ SR č. 14 zo dňa 29. 10. 2020.

 

Každý prípad nedodržania uznesení vlády SR, resp. vydaných vyhlášok ÚVZ SR bude policajt posudzovať individuálne. V zmysle zákona o priestupkoch policajt pri ukladaní blokovej pokuty prihliadne na závažnosť priestupku, najmä na spôsob jeho spáchania a na jeho následky, na okolnosti, za ktorých bol spáchaný, na mieru zavinenia, na pohnútky a na osobu páchateľa, ako aj na to, či a akým spôsobom bol za ten istý skutok postihnutý v kárnom alebo disciplinárnom konaní.

 

Fotografie sú z celého Slovenska:

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Na odvolanie trtka ze Trnavy a jeho bandu. Toto vedie nie k totalite, toto vedie k slovensku 1938, jude, zákaz vychádzania. Wo ist dein Pass, Schwein?

  2. Hlavne nenaserte ludi kontrolami a zakazmi.Lebo uz potom pohar trpezlivosti pretecie.
    Aj ja uz zvazujem ze kaslem z vysoka na druhe testovanie ked su vynimky v okresoch:preco????????Blbost.

  3. Pán premiér si robí z huby… Pred testovaním nabádali dôchodcov, aby radšej nechodili, aby sa nenakazili. Aby radšej ostali v karanténe na dobu 1 týždňa /alebo 10 dní?/. Mali možnosť ísť si nakúpiť do potravín, drogérie. Teraz už to ani nespomenie, iba v správach okrajovo dostal na to otázku a on oznámil s kamennou tvárou karanténu na 2 týždne, doba po ktorú sú platné certifikáty. Hovorí, ako sa mu hodí. Čo ten certifikát je ochrana proti nákaze? Aj ten čo mal negatívne výsledky, za tri dni môže mať pozitívne. A čo to má znamenať, že tí ľudia, ktorí boli pozitívni sa nechali ešte raz pretestovať budú voči nim vyvodené dôsledky? Čo sa boja, že sa tam mohli udiať pre peniaze aj podvody? Za to budú teraz trestaní?

  4. V nemocniciach budú môcť pracovať aj zdravotníci s KORONAVÍRUSOM: Nesmú mať žiadne príznaky
    BRATISLAVA – Zdravotníci nakazení novým koronavírusom, ktorí nemajú príznaky ochorenia COVID-19, sa budú môcť starať o pacientov. Umožnilo to aktualizované usmernenie hlavného hygienika

  5. Takze pozitívny lekar alebo sestra moze pracovať a pozitivny obyvatel karantena a ked nemal ziadne priznaky tak neveriac pofidernym testom sa dal este raz otestovat tak toho bude diktator trestat. To je chore

  6. som volil Pelleho.
    Na tomto fore sa prizna len par ludi, ktori volili TTrka. Vsetci ostatni po volbach a v tychto dnoch uz vyztieveli.

  7. Obyvatel, preco ked povies A, nepovies aj B?
    Zase vytrhavas z kontextu len to, co sa ti hodi.

    V prípade práce nakazených zdravotníkov bez príznakov sa odporúča, aby sa im najprv prideľovala práca bez kontaktu s pacientmi a zdravotníkmi (napríklad telemedicína), až následne starostlivosť o pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, starostlivosť o pacientov s podozrením na ochorenie a ako posledná starostlivosť o pacientov s inými diagnózami. Usmernenie je zverejnené na webe Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
    …..
    Pripomenul, že riziko smrti z odloženia operácie by bolo podstatne vyššie ako riziko možnej nákazy.

  8. Pre Jozef,Ty si povedal B,povedal si niečo iného ako obyvateľ?Takže,môžu pracovať,a Tí druhí musia do karantény.A takto prebratie každý fakt.

  9. je núdzový stav, presne kvôli zdravotníkom, tak si to naštuduj a neporovnávaj dedka v karanténe so sestričkou. Keď budeš pozitívny ležať na izbe v ťažkom stave, tak ti bude dobrá aj pozitívna bezpríznaková sestra, lepšie ako žiadna, chápeš? A pre toho 08:26, čo volil toho pupuša, to sa ti priznáva, keď si anonym, hrdina

  10. nudzovy stav nieje kvoli zdravotnikom ale kvoly lahkemu diktatorstvu vlady. Vlada dobre vie ze taketo rozne tvrde opatrenia a obmedzenia slobody su nezakonne a daju sa aplikovat, na zatial pokojne obyvatelstvo. len cez svojvolneho vyhlásenia nudzoveho stavu. Oni dobre vedia ze pod ruzkom nudzoveho stavu mozu obyvatelstvu beztrestne utahovat slucku na krku. Otazne je dokedy. Matovic pred voľbami sluboval v prvom rade tvrdy zakon na trestnopravnu zodpovednost politikov. KDE TO JE ???

  11. obyvatel, tvoja sloboda končí pri mojej slobode. Keď by si ma mohol slobodne nakaziť, ja by som ti mohol za to slobodne dať dobrú po papuli. V Čechách predĺžili núdzový stav minimálne do Vianoc, o iných štátoch ani nehovorím, tak čo tu trepeš o nejakom diktátorstve. Mne nikto slučku na krku neuťahuje…

  12. Uz konecne sa zobudili a odvazili dat odborne vyjadrenia aj odbornici kde hovoria jasnou recou aj pre otestovanych. Pozitivny neznamena ze ma covid a negatívny neznamena ze ho nema.

  13. Na zaklade testov by vlada mala okamzite zrusit nudzovy stav.
    Ale, nezrusia ho.
    Lebo vedia, ze ludia by vysli do ulic.
    TTrtko by od strachu spaval v pancierovom aute…

  14. Cim vacsia nenavist vymetencov ako si ty voci nemu, tym vacsia podpora pre neho od obycajnych ludi, uz to pochop a prestan fetovat

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img