ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Prosba krízového štábu mesta Sereď k celoplošnému testovaniu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Ak máte nad 65 rokov a nie ste už zamestnanec – využite prosím odporúčanie vlády a nezúčastnite sa na testovaní. Ak sa nezúčastníte testovania, stále môžete ísť na:
– nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, pre Vás a osoby na Vás odkázané, o deti, domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska a cestu späť,
– prechádzku so psom do 100 m od bydliska a postarať sa o hospodárske zvieratá
– pohreb alebo krst blízkej osoby, uzavrieť manželstvo.
Toto testovanie potrebujú najmä pracujúci ľudia, aby mohli nastúpiť v pondelok do práce. Aby boli zabezpečené prevádzky na Slovensku.
Zamestnávatelia musia vyžadovať od pondelka 2.11.2020 pri nástupe „certifikáty o testovaní“ od všetkých zamestnancov.

 

Ak dorazíte na odberné miesto – pozrite si, prosím, koľko je ľudí v rade pred Vami. Približne 30-35 ľudí pred Vami znamená asi hodinu čakania.

Ak budete mať v ruke certifikát – urobte si aspoň jeho snímku mobilom alebo požiadajte o to svojich príbuzných. Mestá a obce nemajú takéto certifikáty a nevedia Vám potom pomôcť v prípade straty.

Prečo nemáme viac odberných miest? Lebo už teraz je problém so zabezpečením zdravotníckeho personálu na tie miesta, ktoré mestá a obce zriadili.

Píšu či volajú nám zdravotne hendikepovaní, tehotné budúce mamičky, osoby nad 65 rokov, dokonca aj onkologickí pacienti – ako im bude umožnené prednostné testovanie. Odporúčam osloviť dozor, ktorý vykonáva príslušník polície na odbernom mieste a spoliehať sa na ochotu a empatiu ľudí stojacich v rade.

Prosím buďte ohľaduplní, ak si pracovníci odberného miesta vyhlásia prestávku. Sú to takisto ľudia a potrebujú vykonať svoje potreby.

Zdôrazňujeme všetkým, že celoplošné testovanie riadi armáda – ozbrojené sily SR. Riadiaci štáb je mimo mestského úradu. OS SR majú zabezpečiť aj materiál na odberné miesta.

Mesto Sereď iniciatívne okrem toho zabezpečilo na odberné miesta – označenie OM, banery a nástenky. Ochrannými prostriedkami sme vybavili administratívnych pracovníkov a dobrovoľníkov (respirátor FFP3, FFP2, rukavice, štíty, rúška, dezinfekcia, ochranný oblek), zabezpečili sme lekárničky, krabicové jemné servítky, odpadkové koše a vrecia, perá, nožničky, špagáty, stoly, stoličky, lavice, vybavili sme 3 x dezinfekciu priestorov v našej réžii a réžii hasičov a iné. Vďaka ochote zamestnankýň školskej jedálne ZŠ Fándlyho, ktoré počas soboty a nedele uvaria 220 obedov a 220 večerí, sme zabezpečili stravovanie pre všetkých pracovníkov na odberných miestach. Mesto zabezpečilo pre odberné tímy aj horalky, kávu, čaj, nealko a iný drobný materiál.

Ak máte dodatočné otázky – pozrite prosím aj https://www.somzodpovedny.sk/#otazky.
Ďakujeme Vám za trpezlivosť a pochopenie
za krízový štáb mesta SEREĎ

Martin Tomčányi
Tibor Krajčovič
Miroslav Račák

zdroj: sered.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. ked nepojde dochodca nad 65 rokov sa testovat. nemusi byt kto s nim zije v spolocnej domacnosti 10 dni v karantene ked je negativny.

  2. Dúfajme že OLaNo po tomto bude navždy minulosť a deti sa budú učiť čo Matovič a spol napáchali a koľko ľudí prišlo o život keď namiesto toho aby cez leto sa pripravili na druhú vlnu tak sa TT vodca radšej si robil selfie a písal denne 20 statusov na FB.

    Priatelia #dobreBude

  3. Uz to prestan s tym Matovicom stale omielat dookola, bude to uspesne a je o to velky zaujem, okrem chudakov ako ty, daj sa uz konecne liecit

  4. Zamestnávateľ je od teba oprávnený požadovať certifikát. Ochranou osobných údajov sa oháňať nemôžeš nakoľko nakoľko pri zavedení gdpr podpisoval papier o spracovaní osobných údajov. Rovnako ako musíš zamestnávateľovi hlásiť chorobu atď. Naštuduj si zákon konkrétne BOZP. Pre zamestnávateľa si potencionálne pozitívny a preto ťa v záujme ochrany ostatných zamestnancov nemusí vpustiť na pracovisko. Ak by pustil v prípade kontroly od inšpektorátu práce mu hrozí pokuta… Apropo keď zamestnávateľ vidí že máš obyčajnú nádchu a zamestnava rizikových pracovníkov môže ťa poslať domov. Prečo? Lebo BOZP. nejaký argument alebo to chces mať podložené presným znením zákona

  5. 124/2006 Z.z.
    Od septembra ma pravo vyzadovat aj po navrate z rizikovych krajin na zaklade vyhlasky hl.hygienika a od 2.11. ma byt pripravena dalsia na zaklade testovania tento vikend.
    Akurat o tom k..blog nepise.

  6. Súhlasím ! Matovič po týchto 2 dňoch bude najnenávidenejší človek na SVK. Už dnes patrí medzi najnedvôverihodnejších politikov na SVK.
    Hlavne že jeho kamaráti z TT zarobili na predaji testov.
    A keď už hovorí ako na nás celá Európa pozerá tak nech sa páči čítať dnešný článok na nemeckom Bilde kde Matoviča označili na titulke za blázna.

  7. Advokátska kancelária Weis a Partners k dobrovoľnosti celoplošného „testovania“
    Na základe množiacich sa dopytov viacerých klientov aj verejnosti k otázkam, či celoplošné testovanie má právnu záväznosť, sme sa rozhodli uviesť nasledovné stanovisko.

    I. Právne predpisy

    Čl. 2 ods. 2 Ústavy SR uvádza: Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon.

    Zákon č. 400/2015 Z. z. o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov Slovenskej republiky a o zmene a doplnení niektorých zákonov v §1 ods. 1 definuje všeobecne záväzné právne predpisy ako:

    Ústava Slovenskej republiky (ďalej len „ústava“), ústavné zákony, zákony, nariadenia vlády Slovenskej republiky (ďalej len „nariadenie vlády“), vyhlášky a opatrenia ministerstiev, ostatných ústredných orgánov štátnej správy, iných orgánov štátnej správy a Národnej banky Slovenska.

    Čl. 5 ods. 1 ústavného zákona č. 227/2002 Z. z. o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu znie:

    Núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, a to aj v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt v dôsledku živelnej pohromy, katastrofy, priemyselnej, dopravnej alebo inej prevádzkovej havárie; núdzový stav možno vyhlásiť len na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území.

    Čl. 5 ods. 2 písm. g) uvádza :

    V čase núdzového stavu možno v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas podľa závažnosti ohrozenia obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosti na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území, a to najviac v tomto rozsahu:

    g) obmedziť slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania v určenom čase a zákazom vstupu na postihnuté alebo bezprostredne ohrozené územie.

    Uznesenie vlády SR č. 693/2020 z 28. októbra 2020 obmedzuje osobnú slobodu osobám, ktoré sa na „testovaní“ nezúčastnia.

    II. Právny rozbor

    Uznesenie vlády nie je normatívnym právnym aktom podľa legálnej definície uvedenej v § 1 ods. 1 zákona č. 400/2015 Z.z.

    Zjednodušene to znamená, že nemôže všeobecne zaväzovať obyvateľov Slovenskej republiky. Ak by šlo o nariadenie vlády SR, ktoré je normatívnym právnym aktom, situácia by bola samozrejme iná. V tomto ohľade je obsah uznesenia vzásade irelevantný. Ak sa ním vláda snaží o obmedzenia podľa čl. 5 ods. 2 písm. g) ústavného zákona č. 227/2002 Z.z., ide o neúčinnú a nevykonateľnú úpravu.

    III. Záver

    Uznesenie vlády nie je všeobecne záväzné. Jeho obsahom sa preto bežný občan riadiť dobrovoľne môže, ale nemusí. Rozoberať výnimky v ňom uvedené je irelevantné. Nielenže nemožno hovoriť o dobrovoľnosti voľby medzi testovaním a netestovaním, ale možno hovoriť o úplnej dobrovoľnosti účasti na testovaní bez akéhokoľvek právneho základu a hlavne bez sankcií. Porušenie právne neexistentného zákazu vychádzania sa nemôže spájať so žiadnou sankciou. Ani príslušníci obecnej polície, ani Policajného zboru, ani Armáda SR nie je kompetentná vykonávať kontrolu dodržiavania nezáväzného predpisu. Všetky pokuty, ktoré by boli v takých konaniach uložené, budú uložené nezákonne a budú musieť byť zrušené.Toto stanovisko nie je výzvou, aby ste sa tzv. „testovania“ nezúčastnili. Naopak, má prispieť k informovanosti verejnosti o úplnej dobrovoľnosti testovania, eliminovať strach z nesprávneho rozhodnutia a obmedzení (ktoré nemôžu vlastne nastať) či už v zamestnaní alebo v bežnom každodennom živote.

    Treba uviesť, že verejná prezentácia všeobecnej záväznosti ustanovení vyššie spomínaného uznesenia vlády SR upriamujúca pozornosť na sankcie za neúčasť môže napĺňať znaky viacerých protiprávnych konaní, napr. trestného činu nátlaku podľa § 192 ods. 4 písm. d) Trestného zákona v znení:

    Kto iného núti, aby niečo konal, opomenul alebo trpel, zneužívajúc jeho hmotnú núdzu alebo naliehavú nemajetkovú potrebu, alebo tieseň vyvolanú jeho nepriaznivými osobnými pomermi potrestá sa odňatím slobody na desať rokov až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie spáchaním za krízovej situácie

  8. Toto tvrdím už dávno. Vďaka za odborný komentár. To naozaj banda amatérov nedokáže vydať právny akt, ktorý je taxativne uvedený v z. č. 400/2015 Z. z.? Málo poradcov má premiér a ministri?

  9. Skusim moj laicky nazor – uznesenie vlady ako pravny akt nezavazny pre obcanov, ale pre premiera ho zavazuje vyhlasit nudzovy stav v zbierke a toto uznesenie upresnuje co a ake prava obmedzuje.

  10. vlady vyhlasuje prezident SR.
    Bol podany navrh a bol schvaleny?
    Je vyhlaseny nudzovy stav a myslim si, ze hlavne slovo ma prezident SR, nie nejaky Mikas, ci matovic.
    Vychadza mi to tak, ze ak sa ma policajt opyta na testy, teda na moj zdravotny stav, tak je to moje sukromie a on nie je moj lekar. Takze mu mozem popriat len pekny den.

  11. Myslim ze tieto informacie su pre obyvatelov co sa idu dat testovat dôlezite a v TV markiza a joj sa ich nedozvedia. Nesmieme dopustit aby sa tu zacal hon a nezakonny teror a diktatura na obyvatelov co sa tohoto matovicovho biznisu nezucastnia

  12. Tak nedopusti, Obyvatel, rob nieco, ci plateny si iba za tliachanie na internete? A s tym tvojim konspiracnym aeronetom uz chod do prdele

  13. A ty si zaco plateny? Za tie hovadiny co tu vypisujes. Jak ses starej tak ses blbej. Hudobna skupjna jaksi taksi.

  14. Na testy ste donútili ísť podctivých ľudí ktorý sú závislý od mesačnej mzdy, otázka znie ako ste donútili tých čo dlhodobu nepracujú a nepodieľajú sa na chode tohoto štátu

  15. Očúvaj ty Hnedé trenky, pod iným článkom píšeš aj s týmto nickom a sám na seba tam reaguješ týmto istým textom pod iným nickom. Si poznateľný podľa gramatiky – ty podctivý, ktorýí a závislýí. Možno si to aj ten nick Obyvatel, Popierac koronaustu, atď. Proste roztrojená osobnosť

  16. Pre majstra Zeusa, co je dobre pre nas vsetkych na zucastneny toho sialenstva.
    Po 1.tento test je urceny pre tych co su uz v urcitom stadiu ochorenia, pre zdraveho to je 50/50 ze mu test vobec nieco zachyti ked ma nieco v sebe. Test neriesi kto je infekcny.A zachyti aj obycajnu chripku ktora ma pribuzny kmen tohoto ochorenie,bo doteraz sa nevie ci to presne je…

    Po 2. Ked sa vsetci na SK otestuju Covid nezmizne stale tu bude, a liek nan nie je, staci si precitat alebo vypocut Slovensku komoru lekarov a odbornikov. Ty hovoria jasne s Covidom budeme žit standardne ako s kazdym ochorenim co pozname. Covid sam neodide. Toto vydieranie a nahananie carodejnic nepomoze.

    Po 3. Toto sialenstvo sa neda stihnut za tak kratky čas….

    Zaver:
    stacilo to dat na baze dobrovolnosti, alebo testovat tam kde je toho statisticky najviac a boli by cisla pre statistov, jednoducho to urobit uplne inac… A nie si tu upevnovat okato moc i ksefty a to za pomoci nacvicenych slov.

  17. Tento test zachyti infekcnych, preco klames. A pod odbornikmi zo Slov.komory lekarov myslis ich sefa, toho takzvaneho doktora, podnikatela so zdravotnickym biznisom, ktory vyskakuje iba ked kamarat Fico nie je pri moci?

  18. Keby bol pri kormidle Fico, tak to by sme cumeli co by to prasiatko s nami robilo… Toto je len odvar…a vôbec sa nezastavam Matovica, je mi ukradnutý. Toto nie sú rozhodnutia len M, ale pandem.stabu…

  19. kto sa musí ísť otestovať, ale robí to len preto, aby nestratil zamestnanie oblečte si žltú vestu, aby každý videl že to robíte len preto, že vás vydiera štát

  20. …neklamem,bolo to aj na vyhlaseni u nasej ruzove prezidentky Žužu,povedala ze vlada zavadza,co je pravda, a nasledovne dala slovo virologovi a ten to potvrdil, ze tak ako sa to prezentuje je klamlive a nepravdive. Potom kto klame?

  21. Pre žlté vesty – napr. ja, bo ked ta drzia zagule tak urobis Cokolvek. Vladne tu hyenizmus, ziadna demokracia, bo sa tu stale vyhraza na penazenke a detoch a po dava sa to ako DOBROVOLNOST tak to je dost zle. Vlastne si urobis demokraciu ak na to v penazenke mas.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img