ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Podrobné informácie ohľadom testovania v SEREDI

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V sobotu 31.10. a v nedeľu 1.11. 2020 prebehne celoplošné testovanie Slovákov. Ako sme Vás už informovali, v Seredi budú mať obyvatelia k dispozícii 12 odberných miest:

1. Dom kultúry, Školská ul. – vstup pred estrádnou sálou
2. Dom kultúry, Školská ul. – vstup z Mlynárskej ul.
3. ZŠ Fándlyho ul. Fándlyho 763/7A – hlavný vchod
4. Mestský úrad, Nám. republiky 10 – vchod cez rampu napravo vchodu na MsÚ– bezbariérový
5. ZŠ Komenského, ul. Komenského 1227/8 – hlavný vchod budova A
6. Futbalový štadión, hlavná tribúna, Športová ul.– bezbariérový
7. Denné centrum, Jesenského ul. – vchod od pohostinstva
8. Futbalový štadión ŠKF Horný Čepeň
9. Športová hala – Sokolovňa, Kostolná ul, – vchod na tribúnu
10. Veterán club, Starý most – vchod pred dreveným mostom do Campingu – bezbariérový
11. Amfiteáter, Parková ul. – bezbariérový
12. Rozkvet, Jelšová ul.

PRESNÝ ZOZNAM PODĽA PRIDELENÝCH ULÍC NÁJDETE V PRÍLOHE DOLE

Seredské novinky Vám priniesli  bližšie informácie týkajúce sa testovania priamo v SEREDI. Na otázky odpovedal prednosta Mestského úradu Tibor Krajčovič.

Dátum a čas

Prvé kolo prebehne 31.10. a 1.11.2020 v čase od 7:00 do 22:00 hodiny. Posledný ster bude o 21:30 hod. Druhé kolo by sa malo uskutočniť o týždeň.

Kto sa testovať nemusí

Deti do 10 rokov. Testovanie sa neodporúča osobám nad 65 rokov, osobám so zdravotným či iným obmedzením a iným zraniteľnejším obyvateľom, ak sa prirodzene zdržujú len v domácom prostredí a neudržujú úzky sociálny kontakt. Nie je to však udelenie výnimky. Ak máte určité problémy, neváhajte poprosiť o pomoc riadiaci personál.

Čo ak sa testovania nezúčastníte

Pre všetkých nad 10 rokov, ktorí sa prvého testovania nezúčastnia, bude platiť zákaz vychádzania. Ten prestane platiť, ak absolvujú druhé kolo celoplošného tetovania s negatívnym výsledkom alebo v prípade zrušenia zákazu vychádzania na celkom Slovensku.

Dobrovoľníci v Seredi

Mesto Sereď už má administratívnych pracovníkov aj dobrovoľníkov. Boli všetci už telefonicky kontaktovaní. Prihlásilo sa ich cca 70 ľudí za 2 dni cez formulár na stránke mesta či mailom, resp. z radov zamestnancov mesta sú aj náhradníci. Ich úlohou bude pomáhať pri testovaní na kratšie časové úseky.

Prednosta Krajčovič hovorí: „Po tomto počte sme prihlášky stopli. Ale ponuky chodía stále. Sme všetkým veľmi vďační za rýchle reakcie. Potrebovali sme 24 ľudí na administratívne práce a niekoľko ďalších dobrovoľníkov. Už v týchto kontaktovaných sme preferovali zdravotníkov.“ . Na rozdiel od veľkých miest,  v našom meste nemáme problém s aktiváciou ľudí.

Zdravotníci

Odbery budú vykonávať výlučne zdravotníci. Štát odporučil štyroch ľudí na jedno miesto, teda pre Sereď by to malo byť 48. Mesto si zdravotníkov musí zháňať samé. Preto Sereď hľadá školených ľudí ochotných pomáhať. Výzva bola dnes zverejnená.

Slobodný výber miesta testovania

Občan si miesto testovania môže vybrať podľa slobodného rozhodnutia. Prednosta Krajčovič má ale k občanom prosbu, aby do jednotlivých odberných miest išli podľa príslušných ulíc. Takisto by bolo dobré nechodiť na testovanie hneď v sobotu ráno. Nastal by nápor s dlhými čakacími dobami.

Interiér alebo exteriér

Z 12-tich odberných miest sú niektoré v interiéri a niektoré v exteriéri. Podľa prednostu išlo o zámer a oba varianty boli vybrané úmyselne, aby mali ľudia na výber. Kto má strach, že sa v uzavretom priestore môže nakaziť, má možnosť dať sa otestovať vonku. Preto oba štadióny, amfiteáter, Veterán club, TJ Rozkvet či muzeálna záhrada.

Prečo nie drive in

Niektoré mestá ponúkajú možnosť dať sa testovať z auta. Sereď túto možnosť nebude mať. Prednosta Krajčovič vysvetľuje: „Zvažovali sme to. V amfiteátri a vo Veteran clube. Obávali sme však dopravnej zápchy, ktorú s tým spôsobíme v meste čakacími radami automobilov.“

Testovanie v školách bude bezpečné

Prvotná informácia, že dve z odberových miest sa budú nachádzať v školách, vzbudila u rodičov zvýšenú pozornosť. No v žiadnom prípade nie je dôvod na obavy. Testovať sa nebude v triedach. Na ZŠ Fándlyho je to vestibul a na ZŠ Komenského je to pri starej telocvični. Navyše, každé odberné miesto bude pred odbermi v piatok, po odberoch v sobotu ako aj v nedeľu dezinfikované hasičmi. A v oba pondelky majú deti navyše prázdniny.

Ako bude prebiehať testovanie:

Stanovište č. 1: Vchod na odberové miesto.
Príslušník polície riadi usmerňuje vstup občanov do odberovej miestnosti, dohliada na dodržovanie verejného poriadku a dodržiavaní bezpečných min. 2-metrových odstupov medzi občanmi. Po vstupe do odborného miesta si občan dezinfikuje ruky určeným dezinfekčným prostriedkom.
Stanovište č. 2: Administrácia
Administratívny pracovník vyzve občana k predloženiu občianskeho preukazu resp. iného dokladu totožnosti (deti karta poistenca).  Zapíše údaje a pridelí občanovi identifikačné číslo. Podá mu papierovú vreckovku a vyzve ho aby si šiel na určené miesto odkašľať a vyfúkať nos. Po vykonaní uvedených úkonov občan vhodí použitú vreckovku do odpadovej nádoby a presunie sa na samotné odberové miesto.
Stanovište č. 3: Odberové miesto
Občan odovzdá identifikačné číslo zdravotníckemu pracovníkovi. Následne je vyzvaný k tomu, aby si sňal prekrytie nosa a úst. Zdravotnícky pracovník vykoná úkon odberu biologickej vzorky. Občan je po odobratí odchádza do priestoru, kde čaká na výsledok testu – cca 25min.
Stanovište č. 4: Miesto na vydanie zdravotníckeho certifikátu.
Zdravotnícky pracovník odovzdá certifikát a pokyny pre občana v obálke na základe identifikačného čísla občanovi po jeho zdokladovaní sa.
Stanovište č. 5: Východ z odberového miesta.
Po prevzatí zdravotníckeho certifikátu občan odchádza z odberového miesta.

 

Ako bude naložené s biologickým odpadom?

Po každom dni bude tento materiál z odberných miest odvážaný. V pondelok všetok biologický odpad armáda kompletne odvezie. Táto miestnosť, kde to bude do pondelka uskladnené sa nebude 2 týždne používať. Je to mimo centra mesta.

Prednosta MsÚ Tibor Krajčovič na záver vyjadruje presvedčenie, že všetko prebehne plynulo a bez komplikácií. Vedenie mesta zároveň vyzýva ľudí k trpezlivosti, slušnosti a empatii. Rešpektujte prosím, príkazy riadiaceho personálu a nevyvolávajte zbytočné konflikty. Sme v tom všetci spoločne, buďme preto k sebe tolerantní a ohľaduplní.

Či už sa niekto testovať dá alebo nie, prednostove slová na záver hovoria za všetko: v tejto ťažkej situácii ľudia potrebujú mať hlavne nádej.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img