ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Kamery a ich využitie na monitorovanie hustoty a počtu osôb pred odberným miestom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ZMOS |MM| Kamery obcí a miest a ich prípadné využitie na monitorovanie hustoty a počtu osôb pred testovacím odberným miestom pri plošnom testovaní – usmernenie

Obecné kamery, napríklad tie, ktoré prevádzkuje obec alebo mesto (obecná alebo mestská polícia) a účel, na ktorý monitorujú priestor obce alebo mesta je daný v zmysle zákona o obecnej polícii. Tento pôvodný účel spracúvania nezahŕňa živé vysielanie (live stream) záberov z odberných miest za účelom sledovania počtu osôb pred odberným miestom a dĺžky čakania. Ak by boli osoby na vysielaných záberoch identifikovateľné, takéto živé vysielanie (ale aj oneskorené vysielanie) by bolo v rozpore s účelom, na ktorý kamery obce a mestá dnes zákonne prevádzkujú v zmysle zákona o obecnej polícii.

Ak obec alebo mesto chce informovať o situácii pred odberným miestom prostredníctvom obecnej kamery/ kamier, musí prijať primerané technické a prípadne aj organizačné opatrenia. Pred samotným  živým prenosom, výhradne po dobu testovania, napríklad rozostriť záber tak, že osoby nebudú už naďalej identifikovateľné, pričom bude zaistený účel živého vysielania, a to prehľad o tom, aký je dlhý rad pred odberným miestom a aký je približný čas čakania.

V prípade, ak obec alebo mesto iba na tento účel nainštaluje nové kamery, je potrebné, aby aj pri ich prevádzke (na daný účel monitorovania hustoty osôb a čakacej lehoty pred odberným miestom) postupovala v zmysle vyššie uvedeného „rozostrenia obrazu“, aby osoby neboli identifikovateľné (určiteľné), čím zaistí, že nebude dochádzať k spracúvaniu osobných údajov, ale len informovať o počte osôb pred odberným miestom. Inou možnosťou, ako osoby informovať o dĺžke radu a čase čakania je napríklad v pravidelných intervaloch zverejňovať informáciu o počte ľudí a približnom čase čakania na webovom sídle obce, alebo tiež využiť na tento účel obecný rozhlas.

Vyššie uvedené odporúčanie platí nielen pre obce a mestá, ale pre všetkých prevádzkovateľov, ktorí by chceli kamery určené na iný účel spracúvania osobných údajov využiť na účely monitorovania hustoty a pohybu osôb pred testovacím odberným miestom v rámci plošného testovania, ak nie je možné využiť iný informačný kanál.

Link na usmernenie na webovom sídle úradu: https://dataprotection.gov.sk/uoou/sk/content/kamery-obci-miest-ich-pripadne-vyuzitie-na-monitorovanie-hustoty-poctu-osob-pred-testovacim

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Myslim si, ze v obdobi ked je kazdy na verejnosti povinny mat na morde rusku, hrat sa na rozostreny osobny udaj – tvar- je totalna blbost.

  2. Nie, chcel som povedat, ze cele GDPR a hranie sa na ochranu os. zaujmov sa precenuje. A hlavne tam kde by sa dalo ulahcit, alebo pomoct situacii.

  3. Áno, s tým súhlasím. Ale momentálne je zákon nastavený tak, že pre takéto akcie to nie je možné. Čiže buď rozostriť alebo radšej nepoužívať. Ale celé GDPR je preceňované, ako hovoríš. A potom sa človek pozrie na katasterportal a dočíta sa takmer všetko. Komédia.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img