ISSN 1337-8481

streda, 24. apríla, 2024

Šopornianskeho starostu Adriána Macha súd uznal vinným v rozsahu obžaloby – AUDIO rozsudku

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Galanta / Šoporňa / V stredu sudca Okresného súdu v Galante vyniesol rozsudok voči obžalovanému  Mgr. Adriánovi Machovi – vinný.

Sudca OS v Galante obžalovaného  Mgr. Adriána Macha uznal vinným zo spáchania prečinu marenia úlohy verejným činiteľom § 327 odst. 1 Tr. zákona  a odsúdil ho uložením peňažného trestu vo výške 1000 Eur s tým, že ak odsúdený Macho uvedenú čiastku nezaplatí, bude musieť nastúpiť na výkon trestu v trvaní troch mesiacov.

Sudca v odôvodnení rozsudku mimo iné povedal:Adrián Macho prokuratúre znemožnil plnenie úloh vyplývajúcich jej priamo zo zákona o prokuratúre. Zmaril plnenie dôležitej úlohy

Súd vykonal dokazovanie a dospel k jednoznačnému záveru, že obžalovaný sa dopustil žalovanej trestnej činnosti na skutkovom základe, ako mu bolo kladené v obžalobe

“Starosta Macho bol povinný riadiť sa príslušnými zákonmi.”

“Okresná prokuratúra konala v súlade so zákonom”

Starosta Macho obce bol povinný s prokuratúrou spolupracovať

Sudca OS prokuratúre vytkol formálne nedostatky v obžalobe aj v úkone prehliadky iných priestorov a pozemkov (obecného úradu), ktoré však nemali vplyv na trestné konanie.

“Obžalovaný nespolupracoval s prokuratúrou a už tým sa dopustil žalovanej trestnej činnosti”

Jedná sa o rozsudok prvostupňového súdu a procesné strany si nechali lehotu na rozhodnutie, či sa voči rozsudku OS odvolajú. Rozsudok teda nie je právoplatný.

– – –

Počas vyhlasovania rozsudku bol Machov advokát Trnkócy sklesnutý a ani po pojednávaní mu do reči nebolo. Na priamu otázku ako hodnotí rozsudok nereagoval a čo najrýchlejšie chcel opustiť budovu súdu. Nuž, netreba sa čudovať. Podľa informácií ktoré máme k dispozícii, ako aj bohatých osobných skúseností so šopornianskou samosprávou pod vedením v trestnej veci odsúdeného starostu Macha, je to práve advokát Trnkócy, kto starostovi radí čo a ako právne má robiť. Toto asi Macho nečakal. Niekoľko krát obec zaplatila nie lacné úkony advokátovi, ktoré v podstate nakoniec skončili odsúdením starostu? To (odsudzujúci rozsudok)  určite za dobrý výsledok považovať nemožno. A práve advokát Trnkócy riešil aj iné prípady, ktoré ešte rozhodnuté nie sú.

Prokuratúra a teraz už aj okresný súd konanie starostu a štatutára obce Macha vyhodnotili ako protizákonné. Nešlo o jednorázový exces, ale o cielené opakujúce sa konanie starostu, ktoré bolo v rozpore so zákonom.

Ako je možné, že na nezákonné konanie Obecného úradu a starostu neupozornila hlavná kontrolórka Milena Verešová? Nepozná snáď zákon ani ona? Ak je tomu tak, ako može vykonávať kontroly? Alebo snáď má na (NE)konanie dôvody?

Už onedlho prinesieme materiál a videozáznam rokovania OZ, na ktorom došlo k evidentnému konaniu v rozpore so zákonom samotným advokátom a to za prítomnosti starostu obce, poslancov a čo je najhoršie, opätovne aj hlavnej kontrolórky Verešovej. Všetci stav tolerovali a nik verejne na dodržiavanie zákona prítomných nevyzval. Aký je na takéto konanie v tejto samospráve dôvod?

Prinášame audiozáznam vyhlásenia rozsudku sudcom OS.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pán Majko naša úcta!!!!!!!! Takto jasne a zrozumiteľne popísať stav.Starosta aj s advokátom sa môžu prepadnúť pod zem.

  2. Je to vôbec právoplatne ? Alebo len hrrrr za každú cenu napísať senzáciu ? Kam sa ponáhlate ? Len urobiť niekomu zle pre vlastne uspokojenie?

  3. Ja tu bývam od 90rokov ale nepoznám starostu ktorý by urobil pre Šoporňa toľko čo p. Adrian Macho. ALE ZISTIL SOM ŽE SU V ŠOPORNI LUDIA ČO DOKÁŽU LEN ZÁVIDIEŤ ÚSPECH DRUHÉHO A HNEĎ AK MÁ O JEDNU SLIEPKU VIAC AKO ON PODRAZIT, OSOČOVAT UDAVAT ABY NEVYČIEVAL TOTO JE REALITA ŠOPORNANOV

  4. uznany vinnym a niekto na víne?
    Tolko clankov o jednej udalosti, ze tie kroky za krokom utekaju, len aby to bola senzacia.

    Pan novinar – prezumpcia neviny!
    Skuste byt objektivny, ked to tak o sebe tvrdite 😉

    Ostatnym odporucam skludnit hormony a pockat si na konecny verdikt. Neslintajte, mohli by ste mat skreslene vysledky pri odbere pocas testovania.

    Napokon, vsetci vedia, ze ste Machom posadnuty…

  5. Sú aj väčšie senzácie a väčšie ryby a to hlavne u nás Seredi skúste chodiť aj tam na pojednávania a tam robiť nahrávky a senzácie okolo pre ľudí zo Seredi a ich informovanosť p.Majko či na to nemáte gule ? A áno vyzrerá to , že ste naozaj asi posadnutý p.starostom Machom ! Čo Vás naozaj k tomu vedie ? A ste rovný človek-novinár alebo zaujatý ? Zaujatý novinár je ako falošné zlato skutočná hodnota v triezvej spoločnosti nulová … !

  6. Kolko obci je v okrese?
    Zaujatost je LEN na tri obce. Stvrta sa (asi) vykupila. Piata, opravim sa, Pata prispieva,…
    Cim to asi bude, ze LEN tri obce (obec aj ako mesto) lezia nestranemu a objektivnemu mediu v zaludku.
    Je to tak transparentne!

  7. nesledujem to podrobne ale není to tak že v Šoporni máme starostu ktorý ignoruje nás občanov a ešte aj prokuratúru?????? Má si snáď novinár vymyslieť obžalobu aj rozsudok???? A vymyslel si ho v Šoporni alebo je to odsúdenie pravda???? A ešte by sme mali zistiť ako to je s odsúdením otca v Čechách lebo to majú asi v rodine.Určite policajti budú zisťovať ďalšie prešľapy nášho starostu a čo si potom vymyslíte?????? Veď už pochopte že spadla klec!!!!!

  8. Pán Majko prečo sa nebránite takým primitívnym útokom od ľudí od starostu?Vám nevadí že vás okydávajú aj na faceboku neandrtálci bez názoru a trčiaci z jeho riti?

  9. Tak pre nechápavých sú aj väčšie ryby ako je p.Macho bola a je ich stále plná Sereď a okolie ! Okolie nie je len Šoporňa ! A o tých pre čo nezverejňuje rozsudky a súdy p. Majko ? A to objektívne a pre čo stále len p.Macho ? Veď okrem pár ľudí čo sem vlastne píšu dookola tie iste osoby tie komentáre a dajú sa naprstoch porátat by mohol takto žhavo informovať aj o Seredi pre čo je senzácia stále ten p.Macho ? Aj keď tak malá rybenka to sú aké tresty 1000€ a takéto rozsudky za čokoladu z obchodu ? To je a má byť tá senzácia s veľkým nadpisom ? Smiešne a trápne ! A apropó drogy za milióny € p.Majko ? Rozsudky 7,5-10-15-20 rokov nič o tom nechcete začať písať a informovať napríklad Sereď a naozaj okolie p.Majko ? Z komára somára tu očividne robíte úplne zámerne p.Majko nejaký ten čas už ! A veľryby Vám ako že preplávajú medzi prsty ozaj dobre p.Majko a zaujímavé tak pre desať ľudí čo sem vypisujú dookola tie trápne komenty !

  10. Nesranduj. Veď aj Váhovce rodúchaval a ako rýcholo všetko zhaslo.
    Kto s kým a akú zmluvu urobí, je výlučne na dohode. A nastalo ticho. Kroky nepočuť..
    Či?

  11. Ach. Keby tí občania obce vedeli, ako ich starosta aj s rosypalom okrádajú.. od rána do večera. Nahacký sa im to aj snažil vysvetliť, že nechcú ukázať faktúry, verejné obstarávania (sorry odrby) atď, všetko protizákonne!!! Kontrolórka ich pritom kryje…

  12. šoporňanka 26. októbra 2020, 9:31 – vo svojej otazke najdete odpoved.

    Necitim potrebu investovat cas a energiu do zufalych ludi, ktori evidentne maju motivaciu vystupovat ANONYMNE no verejne a hlavne nezmyselne vo veciach, ktore nedokazu spochybnit a tak jedine co dokazu, su primitivne utoky voci mne.

    Na rozdiel od nich, ja nepodcenujem inteligenciu a vnimavost nastastie stale vacsiny ludi a som si isty, ze priemerne vnimavy jedinec chape nasledovne:

    – nie ja som odmietol podla zakona 211/2000 Z.z. poskytnut obcanovi pozadovane informacie, ale obecny urad a nasledne odvolaci organ 1. stupna, ktorym je starosta

    – nie ja som odmietol poskytnut pozadovane materialy a sucinnost prokurature, ale obecny urad a starosta

    – nie je som PLATENY za vykonavanie kontroly zakonnosti na OU, ale kontrolorka Veresova

    – nie ja som obecnym pravnikom platenym bez zmluvy a jej povinneho zverejnenia, ale Trnkocy

    – nie ja som vysetroval trestnu cinnost, z ktorej bol starosta Macho obvineny, ale vysetrovatel PZ

    – nie ja som podal obzalobu na starostu a statutara obce Macha na Okresny sud, ale prokuratorka OP

    – nie je som najskor trestnym rozkazom odsudil Macha, ale sudca OS

    – nie ja som v konani po pojednavaniach a dokazovani viny znovu odsudil Macha, ale sudca OS

    – nie ja som mal na starosti obhajobu obzalovaneho Macha, ale jeho advokat Trnkocy

    – nie ja som poslancom OZ a nie ja drzim hubu a krok, ale poslanci, ktorych obcania volili a ktori skladali SLUB ako budu mandat vykonavat a obcanov tym zastupovat

    Takze ja figurujem vylucne ako pritomny na sude a autor materialov publikovanych k veci v mediu s medzinarodnou registraciou. Publikovane su LEN FAKTY, audiozaznamy zo sudu a popisany je stav v obci.

    Je smutne (nie pre mna ci SOL, ale obec), ze stale je dost ludi bud problematiky neznalych, alebo z nezakonnosti taziacich a nasledne sa placajucich v srackach, do ktorych systematicky obce davaju arogantni a zakony ignorujuci voleni zastupcovia.

  13. Pán Majko týmto ste otvoril oči väčšine ludí.Presne takto polopate to bolo treba napísať.Nehnevajte sa na ľudí že ťažšie chápu lebo majú svoje problémy.A nevedia presne rozlýšiť čo je podľa zákona a čo robí starosta.Žijeme rýchlo a staráme sa o seba.Máte odvahu a môj obdiv

  14. Nie je problem popisat cokolvek o obci.
    Pan novinar, ako objektivny, cestny, transparentny, …je pekne ze informujete o sudnom rozhodnuti. Staci napisat strucne to co sa udialo. Dalsie drysty, omacku okolo toho, co si VY o tom myslite, si nechajte na posudenie citatelom. NEpodsuvajte im vase uvahy o tom, co sa ASI deje v obci, ked ste sa v obci ukazal raz za rok, v noci, skryty za krickom,…a informacie mate z druhej ruky od JPP.
    Informujte, ale nepoburujte. Potom to nie je objektivita, ale zaujatost a medializovanim si nahravate kliky k vasej spokojnosti a pomastenia ega.
    Chapem, ze vam suma za zmluvu chyba, a ked sa ju neviete dockat, tak kydate na stav v obci o ktorom si len vy myslite.
    Kluk, krok za krokom. Vseko ma svoj cas. Ako sa vravi – na kazdeho pride. Karma je zdarma. Ci nie?

  15. Keď ho niekto chváli tak to mu nevadí že píše anonymne.ináč neviem čo je na tom divné keď niekto používa nick.celý svet tak funguje.socialne siete aplikácie mobilných operátorov či dokonca banky.raz je to umožnené tak o čo ide.

  16. popisany je stav v obci 27. októbra 2020, 12:43 – nesuhlasim, spolieham sa na pravo a spravodlivost, na policiu, prokuraturu a sudy. A urobim vsetko pre ich funkcnost aj tam, kde je vazne podozrenie z korupcie, zneuzivania moci a krivenia spravodlivosti.

    Ako je napisane, krok za krokom.

    Kedze tak dlhy prispevok presne odhalujuci co vadi vidiet, ze informacie su spravne – vychadzaju z videozaznamov. Tak teda pokracujeme. V rieseni neplnenia si zavazkov obcou uz onedlho…

    Clanok je ale o odsudenom starostovi Machovi. Co obcanom napisete k zjavnemu systematickemu porusovaniu zakonov starostom Machom, co konstatovala prokuratura, generalna prokuratura a dva razy aj sud?

  17. Spochybňovať súdy a prokuratúru i ďalšie inštitúcie ktoré opakovane dokázali porušovanie zákonov starostom obce Machom je neprípustné a hraničí s diktatúrou moci.Je to v našej obci viac než viditeľné a hlavne nebezpečné pre väčšinu obyvateľov!

  18. pán Majko, ako súdy pracovali a pracuju. Píšte o ohýbaní práva. V koľkých prípadoch právo „ohli“ až neuveriteľným spôsobom? Nepojdem tak ďaleko, ale aspoň spomeniem p. Jankovskú a jej podobým..ako ohýbali právo a ako sa trestné činy vytvárali a písali rozsudky.
    Nemusím spomínať ohnuté právo v prípade ex v neoprávnenom vyplácaní vyššej sumy, zmarené referendum, a.. Kde bolo to Vaše právo a spravodlivosť? V osobnom kontakte obžalovaného so žalobkyňou? Zákon píše – až 4 roky, a zákaz výkonu vo verejnej funkcii, na toto postačilo len bubu 1000?
    A vy napíšete – „spolieham sa na pravo a spravodlivost, na policiu, prokuraturu a sudy.“
    Áno, rešpektujem rozsudky, pokiaľ nadobudnú právoplatnosť. Aj keď niekedy z morálneho pohľadu a že každý umný človek vie posúdť o čo niekomu ide, vnútorne nesúhlasím.
    Prepáčte, vy ste jeden z nich. Súhlasím s informovanosťou, avšak nesúhlasím s tým, ako podsúvate vlastné presvedčenia iným. Nie každy je na požadovanej úrovni chápať realitu a nie každy je ovca.
    Inak, klobúk dole, ako dokážete „ohýbať“ informovanosť.
    Koho si ľudia zvolia, je na voličoch.

    Sám vidíte, čo si zvolili v parlamentných voľbách 2020.
    Skúste napísať aj o týchto …
    Myslím, že predchádzajúcu vládu ste nazval – Zmrdi.
    Nemáte tému? Čo tak nákup testov a preprava AN124…

  19. Viete dobre 27. októbra 2020, 13:44 – o ohybani prava v suvislosti so samospravami v regione vie svoje uz hodne ludi. Uz su realne poskodeni, a relativne znami su aj poskodzovatelia.

    Rozsudok je rozsudok – aj taky, ktory nenadobudol pravoplatnost je rozsudkom. Pravoplatny je vykonatelny.

    Co sa tyka podsuvania ci ohybania informovanosti – fakty su take, ze na audiozazname niet co podsuvat. A vyhodnotenie a pomenovanie NEkonania kontrolnych organov – kontrolorky je faktom. Aj to je vidiet na videozaznamoch z rokovania OZ.

    Chapem, ze kritizovani predstavitelia samosprav maju malo moznosti ako obhajit neobhajitelne, no utokmi na tych, ktori ich nezakonne konanie odhaluju nie su ucinne.
    Kazdy utok na media je vizitkou ich prace.

    Rozdielom medzi anonymnym pisanim v diskusii a podpisanymi clankami ci diskusnymi prispevkami je v tom, ze podpisany autor tazko bude klamat a tvrdit nieco, co nevie dokazat.

    Anonym napise skutocne hocico.

    Je naozaj problem obcanov, ze samosprava nespristupnuje informacie obcanom a ani prokurature.

    Uz dnes by sa mal vysetrovatel vazne zaoberat tym, preco sa volenemu funkcionarovi oplati postavit sa pred trestny sud namiesto jednoducheho zverejnenia pozadovanych VEREJNYCH informacii. Resp. informacii, ktore nesmu byt utajovane.

    Krok za krokom znamena postupne (zial stale pomale) napravanie choreho systemu budovaneho cielene na umoznenie obdobneho konania, za ako su vo vysetrovacke opicka Jankovska, Kocner, ale aj specialny prokurator Kovacik a dalsi zmrdi, ktorych samotni obcania dlhe roky platili za zneuzivanie moci a chrapunstva, o ktorych ani dnes zjavne netusime.

    Nesnazte sa mne hovorit, co mam pisat. Budte vdacny za to, ze som SOL vytvoril a doteraz udrzal ako medium volne, kde ma moznost pisat kazdy, kto splni zakladne pravidla.

    A co sa tyka samosprav v okoli a ci niet co pisat? Keby mal den 50 hodin, nebolo by dost. Prave preto si dnes vyberam, do coho investujem svoj cas. Robim len to, kde citim moznost zmeny a napravy nezakonneho stavu. Neriesim nieco, kde vidim, ze je to daleko za ramcom mojich moznosti a moznosti media.

    Samospravy na okoli su uz vlastne mojou zabavou a dnes uz vyuzivam pre niektorych ludi likvidacny archiv a trvale budem poukazovat na ich nezakonne konanie v minulosti, sucasnosti, ale aj v buducnosti.

    A je mi uplne fuk, koho si ludia zvolia v dedinach za starostov a poslancov. Ked si zvolia tunelarov a bezcharakterne gorily, budu mat zadlzene obce a blbych ucitelov pre svoje deti.

  20. Že starosta Macho je vinný a ma toho viac za čo bude ešte súdený a oprávnene.Aj tento prípad dokazuje ako neposkytoval informácie a súčinnosť prokuratúre pretože sa bál toho že pravda víde na povrch proti nemu a v prospech bývalého starostu Vlčeka.Na toho povymyslal pán Macho veľa nepravdivých vecí čo si nikto z poslancov neskontroloval ani hlavná kontrolórka.Škoda reči opakovať tým kto nechce počuť a čítať pravdu ako to bolo keď sa pán Macho chcel silou mocou dostať k funkcii starostu. Teraz si ho to dobieha a je mi jedno čo na to budete zase písať. Veľa ľudí už vie čo a ako. Nech sa darí.

  21. Na obecnom zastupiteľstve si starosta Macho dal asi kúpeným poslancom schváliť tzv. návratný finančný príspevok alias pôžičku na dlhé roky na kanalizáciu ktorú nevedel sám vybaviť?? A pritom ten akože zlý pán Vlček vybavil nenávratnú dotáciu z Eurofondov už v roku 2012/2013! To je celý Macho,podvody a klamstvá,podrazy!!

  22. Ďalšia netransparentná pôžička! 28. októbra 2020, 19:18 – nalej si vína…

    Mal by si ísť na testy. Ty nie si psycho, ty si úplne mimo…a pred menom máš titul. No hanba. Ak niečo nevieš, opýtaj sa. Zbytočne na seba upozorňuješ, aký si vygumovaný 🙂

  23. Knalizacia sa riesila cez ministerstvo financi posun na zivotne prostredie ktore odporuca firmi na realizaciu ,nasleduje, od samosprav iba podpis starostov na konanie ,tymto sa predchadzala korupcia vyberove konanie … lenze niekto ucelovo tuto ciastocnu dostaciu eu nestihol , preco ? TU mate vysledok Vazeny obcania Soporne

  24. Jopo to asi nie….. Ak bude aj 1000 E právoplatných Machulino sa dopustil úmyselného trestného činu a ako starosta KONČÍ………. Keď nezvíťazí Machulinov komplic, až potom sa začne taneček pri indiánskom ohni. A nepochybne Naka zaklope, alebo vykopne v Šoporni ďaľšie dvere a jedného bývalého bachara…….

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img