ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Zhrnuli sme mimoriadne opatrenia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM| S cieľom zvýšiť informovanosť verejnosti a zabrániť šíreniu dezinformácií opätovne zverejňujeme informácie na tému mimoriadnych opatrení a režime na hraniciach so susednými štátmi.

 

TESTOVANIE A ZÁKAZ VYCHÁDZANIA

Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra platí na celom Slovensku zákaz vychádzania mimo bydliska.

Platia tieto VÝNIMKY aj bez testu:

v čase od 1:00 do 5:00

cesta na testovanie, do práce a doprovod dieťaťa do školy

najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, drogéria, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu

pobyt v prírode v okrese bydliska

dojazd do bydliska do 25. októbra

 

V dňoch 30. októbra a 1. novembra sa uskutoční prvé kolo celoplošného testovania.

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA – ORAVA A BARDEJOV

V okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo a v okrese Bardejov sa od 23. októbra do 25. októbra uskutoční pilotné testovanie.

V čase od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra tu bude platiť zákaz vychádzania mimo bydliska.

OSOBA BEZ TESTU VÝNIMKY:

v čase od 1:00 do 5:00

cesta na testovanie

najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, drogéria, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby

dojazd do bydliska do 25. októbra

OSOBA S NEGATÍVNYM VÝSLEDKOM TESTU NIE STARŠÍM AKO Z 23. OKTÓBRA

Navyše VÝNIMKY:

cesta do práce a doprovod dieťaťa do školy

cesta na poštu, do banky, poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu

pobyt v prírode v okrese bydliska

 

ŠKOLY

Od pondelka 26. októbra sa bude vyučovať dištančne aj na druhom stupni základných škôl, a to do 27. novembra.

Prvý stupeň ZŠ sa môže zatiaľ vzdelávať v školách normálne, rovnako sa vyučovanie nezastavuje ani v materských školách a jasliach.

 

POLICAJTI BUDÚ KONTROLOVAŤ DODRŽIAVANIE OPATRENÍ VRÁTANE ZÁKAZU VYCHÁDZANIA

Polícia bude naďalej kontrolovať dodržiavanie prijatých opatrení vládou SR, od dnes vrátane zákazu vychádzania tak, ako to robili policajti doposiaľ.

Náhodné kontroly budú pokračovať a v prípade zistenia porušení bude každý prípad polícia riešiť individuálne.

Sankcie taktiež zostávajú vo výške ako doposiaľ, v blokovom konaní do 1000,- Eur a v správnom konaní do 1659,- Eur.

V prvom rade si treba uvedomiť, že je vyhlásený núdzový stav a vláda SR, hlavný hygienik SR a komisia prijali opatrenia proti šíreniu pandémie, na ktorú denne umierajú ľudia. V tejto súvislosti by malo byť prvoradé držať sa prijatých opatrení a čo najviac sa zdržiavať doma.

Nikto nechce vzbudzovať dojem strachu z razantných zákrokov polície v prípade monitoringu dodržiavania obmedzenia vychádzania. Žiadame občanov, aby sa nesnažili obchádzať nariadenia a vymýšľať spôsoby, ako sa reštrikciám vyhnúť.

V súvislosti so zákazom vychádzania nebudú policajné kontroly na hraniciach okresov.

 

HRANICE

Minister vnútra Roman Mikulec povedal, že Slovensko sprísni režim na hraniciach s Ukrajinou. Na hraniciach s Českom sa bude pokračovať v náhodných kontrolách. Prehodnotením situácie na hraniciach by sa mal v pondelok 26. októbra zaoberať Ústredný krízový štáb. Následne prinesieme viac aktualizovaných informácií.

_______________

UZNESENIE VLÁDY TU

https://rokovania.gov.sk/RVL/Resolution/18827

 

NÚDZOVÝ STAV A ZÁKAZ ZHROMAŽĎOVANIA

Núdzový stav bol vyhlásený od 1.10. na nasledujúcich 45 dní a podľa Ústavného súdu je v súlade s Ústavou SR. V čase núdzového stavu možno v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosti na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území. Z pohľadu trestného práva je potrebné upriamiť pozornosť na fakt, že núdzový stav je podľa Trestného zákona krízovou situáciou, ktorá podmieňuje pri niektorých trestných činov spáchaných počas jej trvania možnosť uloženia prísnejších trestov.

Vláda SR schválila zákaz zhromažďovania pre viac ako 6 osôb.

NOSENIE RÚŠOK A SANKCIE

Od 15.10. je povinné nosiť rúško aj v interiéroch, aj v exteriéroch pre všetky osoby nad 6 rokov.

Výnimky: deti do 6 rokov (od 3 do 6 je nosenie rúška odporúčané), osoby v exteriéri mimo zastavaného územia obce (min. 5 metrov od osôb mimo dom).

V prípade nenosenia rúšok na miestach, kde je to povinné, dochádza k porušovaniu opatrenia Úradu verejného zdravotníctva, podľa ktorého Policajný zbor uloží takejto osobe za priestupok na úseku civilnej ochrany podľa § 32 ods. 1 písm. a) zákona č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v blokovom konaní pokutu do výšky 1000 €, resp. v odôvodnených prípadoch oznámi predmetné porušenie zákona na príslušný Regionálny Úrad verejného zdravotníctva, kde je možné uložiť pokutu počas mimoriadnej situácie až do výšky 1659 €.

Porušenie povinnosti nosenia rúšok nahlasujte jednej z týchto inštitúcií: Regionálny úrad verejného zdravotníctva, mestská alebo obecná polícia, Policajný zbor.

 

ĎALŠIE MIMORIADNE OPATRENIA PLATNÉ OD 15.10.

– zatvorené prírodné a umelé kúpaliská, akvaparky, wellness, fitness centrá, kiná, divadlá (výnimka: prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne na základe návrhu lekára)

– reštaurácie/bary: interiéri zatvorené, jedlo buď iba so sebou alebo na terase (stoly dva metre od seba), zatvorené od 22:00

– obchody a ďalšie prevádzky: 1 zákazník na 15 m2 (nevzťahuje sa na deti do 14 rokov)

– obchodné centrá: vstup s teplotou pod 37 stupňov, rovnaké obmedzenie ako v predošlom bode (zratúva sa plocha obchodov, nie spoločných priestorov)

– v čase od 09:00 do 11:00 (pondelok až piatok) môžu v potravinách a drogériách nakupovať iba seniori nad 65 rokov

– informácie o obmedzení hromadných podujatí, o možnosti organizovať podujatia nad 6 osôb nájdete na webe http://www.uvzsr.sk/

 

REŽIM NA PRACOVISKÁCH MINISTERSTVA VNÚTRA POČAS NÚDZOVÉHO STAVU

Od 5. októbra do odvolania platí upravený režim na nasledujúcich pracoviskách: okresné úrady, klientske centrá, dopravné inšpektoráty, oddelenia dokladov, evidencia zbraní.

Cudzinecká polícia 26. októbra do 30. októbra 2020 nebudú stránkové pracoviská na všetkých oddeleniach cudzineckej polície PZ vybavovať žiadnych klientov.  Klienti, ktorí boli objednaní v danom čase na konkrétny termín sa budú musieť znova objednať cez elektronický objednávací systém na najbližší voľný termín. Policajti cudzineckej polície budú využití na plnenie úloh Policajného zboru súvisiacich s riešením pandemickej situácie COVID-19 na území Slovenskej republiky.

 

Upozorňujeme, že počas núdzového stavu neplatia lehoty platnosti uvedené na dokladoch (s výnimkou cestovných pasov). Tá sa automaticky predlžuje až do uplynutia 4 mesiacov po skončení núdzového stavu, výnimočného stavu alebo mimoriadnej situácie vyhlásenej v súvislosti s pandémiou COVID-19.

 

POVINNÁ KARANTÉNA PO PRÍCHODE ZO ZAHRANIČIA

Povinná karanténa sa NEVZŤAHUJE, ak sa vraciate z menej rizikových krajín: Austrália, Bulharsko, Cyprus, Čína, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Grécko, Írska republika, Island, Japonsko, Kórejská republika, Kanada, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, San Maríno, Slovinsko, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie, Švajčiarsko, Švédske kráľovstvo, Taiwan, Taliansko a Severného Írska a Vatikán

Ak sa vraciate z členskej krajiny Európskej únie, ktorá nie je uvedená na zozname vyššie, VZŤAHUJE sa na vás povinná karanténa a ste povinný pristúpiť k nasledovným krokom:

  1. Najneskôr pri vstupe na územie SR sa registrujte na webe https://korona.gov.sk/ehranica/ (Policajný zbor vás môže skontrolovať, či ste tak spravili)
  2. Izolujte sa v domácom prostredí (platí aj pre členov domácnosti)
  3. Telefonicky alebo elektronicky upovedomte Regionálny Úrad verejného zdravotníctva SR a svojho všeobecného lekára
  4. Najskôr 5. deň po návrate choďte na test, alebo buďte doma 10 dní (ak nebudete mať príznaky, karanténa sa skončí)

ALEBO

  1. Vstúpte na územie SR s negatívnym výsledkom testu na COVID-19, nie starším ako 72 hodín

Ak sa vraciate z krajiny mimo Európskej únie, respektíve z krajiny, ktorá sa nenachádza na zozname vyššie, VZŤAHUJE sa na vás povinná karanténa a ste povinný pristúpiť k nasledovným krokom:

  1. Najneskôr pri vstupe na územie SR sa registrujte na webe https://korona.gov.sk/ehranica/ (Policajný zbor vás môže skontrolovať, či ste tak spravili)
  2. Izolujte sa v domácom prostredí (platí aj pre členov domácnosti)
  3. Telefonicky alebo elektronicky upovedomte Regionálny Úrad verejného zdravotníctva SR a svojho všeobecného lekára
  4. Najskôr 5. deň po návrate choďte na test

TRANZIT: Ak sa vraciate zo „zelenej krajiny“, ale prechádzate cez „červenú krajinu“, nevzťahuje sa na vás povinná karanténa. Pri kontrole musíte vedieť preukázať, že ste cez „červenú krajinu“ len prechádzali. To, či budete vpustení na územie konkrétnej krajiny je jej záležitosťou, a preto si vždy pred cestou overte aktuálnu situáciu v danej krajine na webe MZV SR.

V prípade, že sa na vás vzťahuje povinná karanténa, máte právo dostať PNku.

Detailné výnimky z povinnej karantény nájdete v opatrení na webe ÚVZ SR.

Výnimky platiace pre územie ČR sú uvedené nižšie.

VÝNIMKY PRE PENDLEROV Z ČR

Keďže sa náhodné kontroly vykonávajú SÚSTAVNE len na hranici s Českou republikou, nasledujúce výnimky sa týkajú iba pendlerov z ČR.

Ak máte trvalý alebo prechodný pobyt na území SR, ale miesto výkonu práce (aj živnostníci) sa nachádza v pohraničí do 30 km od otvoreného hraničného priechodu, povinná karanténa sa na vás NEVZŤAHUJE. Nezabudnite mať pri sebe potvrdenie od zamestnávateľa alebo potvrdenie o výkone práce. Upozorňujeme, že to, či vás pustia na svoje územie susedné krajiny je výlučne v ich kompetencii.

Ak máte trvalý alebo prechodný pobyt v pohraničí do 30 km od otvoreného hraničného priechodu, ale miesto výkonu práce (aj živnostníci) sa nachádza na území SR do 30 km po pozemnej komunikácií od otvoreného hraničného priechodu, povinná karanténa sa na vás NEVZŤAHUJE. Nezabudnite mať pri sebe potvrdenie od zamestnávateľa alebo potvrdenie o výkone práce. V prípade, že vo vašej domácnosti žijú nezamestnané osoby, môžu prekračovať hranice bez povinnosti karantény len s osobou, ktorá potvrdenie o práci má.

Karanténa sa na vás tiež NEVZŤAHUJE, ak máte trvalý pobyt alebo prechodný pobyt v prihraničných oblastiach do 30 km od otvoreného hraničného priechodu na územie SR a osoby žijúce s nimi v jednej domácnosti za predpokladu, že prekračujú hranicu v ich sprievode.

Kompletný zoznam výnimiek tu: https://www.uvzsr.sk/…/covid19/opatrenie_hranice_01_10.pdf

REŽIM NA HRANIČNÝCH PRIECHODOCH

Česká republika

– keďže krajina bola zaradená medzi „červené“, Policajný zbor vykonáva náhodnú kontrolnú činnosť vozidiel prichádzajúcich z jej územia

– cestovanie na územie ČR je pre obyvateľov SR obmedzené, pri návrate pre nich platí povinná karanténna

– výnimky z povinnej karantený platia pre pendlerov (viď. predošlú sekciu); osoby zamestnané v špecifických oblastiach (zdravotníctvo, opatrovateľstvo, veda-výskum, pedagogika, sezónne práce – poľnohospodárstvo/potravinárstvo); študentov (a jednu sprevádzajúcu osobu – môžu ju mať so sebou, nemusia); športovcov idúcich na tréning; osoby, ktoré sa idú postarať o rodinného príslušníka v sprievode maximálne ďalšej osoby; osoby, ktoré idú obhospodarovať pôdu do 10 km od štátnej hranice; umelci idúci na vystúpenia/nakrúcania

– recipročne platí výnimka aj pre osoby s trvalým pobytom v ČR, ktoré idú na územie SR s cieľom štúdia + môžu mať aj sprievod v podobe jednej osoby

– všetky vyššie uvedené výnimky sa pri možnej kontrole musia hodnoverne preukázať dokladom/potvrdením, ktorý zdôvodňuje ich právo na výnimku

– hraničné priechody sú otvorené (náhodné kontroly)

Rakúsko

– slovenská, ani rakúska strana nevykonávajú kontroly

– povinná karanténa sa na osoby vracajúce sa z tohto územia nevzťahuje

– hraničné priechody sú otvorené v štandardnom režime (voľný pohyb)

Maďarsko

– slovenská strana nevykonáva kontroly

– maďarská strana umožňuje vstup iba tým cudzincom, ktorí majú na jeho území trvalý alebo prechodný pobyt (Lakcim karta) a ich rodinným príslušníkom

– takýto režim na hraniciach s Maďarskom platí do 1.11.

– občania SR môžu vstúpiť na územie Maďarska, ak v priebehu 5 dní pred svojim príchodom absolvovali test na COVID-19 s negatívnym výsledkom a majú o tom potvrdenie

– občania SR, ktorí chcú vstúpiť na územie Maďarska a budú sa zdržiavať do 30 km od štátnej hranice, majú vstup povolený na 24 hodín

– povinná karanténa sa na osoby vracajúce sa z tohto územia nevzťahuje

– ďalšie špecifické výnimky a spôsob, ako požiadať o udelenie výnimky na vstup do Maďarska nájdete nižšie na webe MZV SR

– otvorené hraničné priechody: Rajka – Čuňovo (diaľničný priechod), Rajka – Čuňovo (starý priechod od 06:00-08:00 a 15:00-17:00), Komárno – Komárom, Komárno nový Monoštorský most, Esztergom – Štúrovo, Parassapuszta – Šahy, Kráľ – Banréve, Tornyosnémeti – Milhosť, Sátoraljaújhely – Slovenské Nové Mesto, Vámosszabadi – Medveďov, Letkés – Salka, Balassagyarmat – Slovenské Ďarmoty, Nógrádszakál/Ráróspuszta – Ráros, Somoskőújfalu – Šiatorská Bukovinka, Tornanádaska – Hosťovce, Esztergom- Štúrovo/vodná doprava-kompa

Poľsko

– slovenská, ani poľská strana nevykonávajú kontroly

– povinná karanténa sa na občanov SR vracajúcich sa z tohto územia nevzťahuje

– hraničné priechody sú otvorené v štandardnom režime (voľný pohyb)

Ukrajina

– Od 28. septembra 2020 je povolený vstup na územie Ukrajiny pre cudzincov. (viac info pozri nižšie web MZV SR)

– Ukrajina je červená krajina, pre osoby vracajúce sa na územie SR platí povinná karanténa

– otvorené hraničné priechody: Vyšné Nemecké – Užhorod, Ubľa – Malyj Bereznyj, Veľké Slemence – Mali Selmenci (pre peších od 8:00 do 20:00)

– Slováci cestujúci na Ukrajinu od 15.10.2020 nemusia absolvovať karanténu. Ukrajina zaradila SR medzi zelené krajiny.

 

SITUÁCIA VO SVETE

Ministerstvo zahraničných vecí SR pravidelne aktualizuje stránku so zoznamom takmer všetkých krajín sveta, kde sú uvedené cestovné obmedzenia: https://www.mzv.sk/cesto…/covid19/obmedzenia-na-hraniciach

DETAILNÝ PREHĽAD MIMORIADNYCH OPATRENÍ A VŠETKÝCH VÝNIMIEK Z POVINNEJ KARANTÉNY/NOSENIA RÚŠOK

Úrad verejného zdravotníctva SR publikuje detailné prehľady mimoriadnych opatrení na svojej webovej stránke (hromadné podujatia atď.): http://www.uvzsr.sk/

NEVERTE HOAXOM

Policajný zbor prevádzkuje špecializovanú stránku,

Hoaxy a podvody – Polícia SR

na ktorej nájdete desiatky vyvrátených dezinformácií o koronavíruse – a kde môžete posielať tipy na hoaxy, na ktoré narazíte na internete.

OFICIÁLNY VLÁDNY WEB

Počty infikovaných/vyliečených/obetí a všetky dôležité informácie aj o režime v školách nájdete na oficiálnom vládnom webe: https://korona.gov.sk/

VŠETKY INFORMÁCIE O PLOŠNOM TESTOVANÍ

www.korona.gov.sk

www.somzodpovedny.sk

ĎALŠIE UŽITOČNÉ INFORMÁCIE NÁJDETE NA

Ministerstvo vnútra SR

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pán Mikulec , čo takto zatvoriť hranice a nebuzerovať Slovákov , ktorý , väčšina dodržiavala , aj v lete všetky pravidlá , a teraz sa má zase obmedzovať. Aj ja som bol zvyknutý z rodinou ísť každý rok do zahraničia , ale tento rok sme išli na Slovenko.

  2. Už po druhýkrát občania SR doplácajú na to, že sa nákaza dovliekla zo zahraničia a obmedzenia si vyžerú tí, ktorí sa snažili zostať na Slovensku. Ak prehrmí druhá vlna, zase sa niektorí nezmestia do kože a privezú to tretíkrát. A znova nastúpi rovnaký scenár a zase nás budú buzerovať kvoli iným. Alebo je tu ešte možnosť, že o pár týždňov korona už nebude aktuálna.

  3. Hranice sa proste zavriet nedaju,uz by ste to mohli pomali pochopit,a to nie je zdaleka dokazane,ze sa to privlieklo zo zahranicia.Pozri sa ake su nabite dopravne prostriedky,kolko ludi sa macka v obchodoch,rusko maju pod nosom,v lete sa oslavovalo jedna radost,je to proste kombinacia a zastavit sa to neda.je treba sa stym naucit zit a chranit sa proti tomu

  4. Dovlieklo sa to zo hraničia v lietadle. Tam boli prví.Ak si dobre spomínal , aj z lyžovačiek z Talianska a dosť ich odchytili na hraniciach a potom išli do karanténnych zariadení. Takže tak . Naozaj sa nedajú zavrieť úplne . Ale zavrieť pustiť len zásobovanie a ten čo chce stúpiť musí mať test. Dá sa to a my ,by sme žili normálne. Naozaj to nie je spravodlivé pre ľudí na Slovensku. Naozaj jedno leto by ich nezabilo.

  5. Súhlasím, že hranice sa uzavrieť celkom nedajú. Zásobovanie musí fungovať, vývoz, dovoz. Chybou ale bolo, že pri konci prvej vlny, ešte keď sa dolaďovala aplikácia na e-karantenu, zrazu behom týždňa všetko ustalo, aplikácia išla do stratena, zmizli kontroly. Znova nastal nekontrolovateľný pohyb cez hranice, osobne viem o prípadoch, kedy ľudia doleteli na Schwechat z druhého konca sveta a odtiaľ pekne autom na Slovensko a nikomu to nevadilo. Letná sezóna zohrala tiež svoje, v Chorvátsku išli čísla hore, ľudia sa odtiaľ vracali nikým nekontrolovaní a Chorvátsko bolo zelené dovtedy, kým odtiaľ neprišiel posledný Slovák. Zle, celé zle. A osobitnou kapitolou boli nakazení zo Srbska a Ukrajiny tých sem na kieho Aladára púšťali? Jednoducho sa na to zvysoka, ale fakt zvysoka kasľalo. A preto nezachytili nástup druhej vlny. To je celý problém. A my, čo sme v pohode boli v lete na Slovensku, teraz podstupujeme „dobrovoľné“ testovanie pod hrozbou karantény v prípade neúčasti, máme zákaz vychádzania a všetky obmedzenia s tým spojené. Tak kde sa stala chyba?

  6. Pred pár dňami bola v RTVS debata,kde sa moderátor opýtal,že či za zvýšeným počtom pozitívne testovaných ľudí na Orave môžu falošné negatívne testy Ukrajincov,ktorí tam chodia pracovať..odpoved váhavá..môže to byť jeden z dôvodov,dnes v rozhlase hlásili,že veľké firmy budú svojich zamestnancov testovať sami asi sa tu zase začínava nejaká hra…a mimochodom…na Slovensku platí lekárske tajomstvo…čiže policajt nemá právo od Vás žiadať,aby ste mu ukázali výsledok Vášho testu..čiže povinnosť mlčanlivosti znamená,že informácie týkajúce sa Vášho zdravotného stavu nebudú zneužité alebo sprístupnené..nevyvoleným..je aspektom nielen právnym,ale aj etickým,morálnym. Porušenie povinnej mlčanlivosti sa môže odraziť v občianskoprávnej rovine,administratívnoprávnej a aj v rovine trestnej.Túto povinnosť mlčania majú všetci zdravotnícki pracovníci.No potrestaní môžu byť aj nezdravotnícki pracovníci..z dôvodu neoprávneneho zásahu do práva na súkromie.Nastáva otázka,ako sa zachová…povinnosť mlčania..pri plošnom testovaní,kde výsledky Vášho testu uvidí viacej ľudí..

  7. Gulak čo riešiš? Preukazovanie sa výsledkom testu tu je už niekoľko mesiacov. Lekárske tajomstvo môže porušiť zdravotnícky pracovník, ale ako správne hovoríš, ak policajt žiada potvrdenie o absolvovaní testu od fyzickej osoby, lekárske tajomstvo ohrozené nie je. Rozumieme sa? No a ak si pohoršený z toho, že policajt žiada osobné údaje, tak to je náplň práce policajtov odjakživa. Ale buď pokojný, ustanovenia zákona o PZ na to myslia. A myslia na to aj policajti.

  8. Kde si na to prišiel,že zdravotnícky pracovník môže porušiť lekárske tajomsto..Osobne údaje nemajú nič spoločne s Tvojim zdravotným stavom,možno snád v Bielorusku,alebo v Sev.Korei…

  9. Ešte raz. Lekárske tajomstvo môže porušiť len zdravotnícky pracovník – lekár, sestra, sanitár… Keď ty niekomu ukážeš výsledok svojho testu, neporušil si lekárske tajomstvo, poskytol si osobný udaj. Tak ako poskytneš policajtovi meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, tak aj výsledok testu. Lekárske tajomstvo zostáva zachované.

  10. Ja sa Ta pýtam,ako si prišiel na to,že zdravotníckí pracovníci môžu porušiť lekárske tajomstvo..hmmm..vysledok testu je zdravotnícky údaj,nie osobný a policajtovi ho nemusím poskytnúť..A okem toho,pred chvíľou na TA3 bol rozhovor s virologom a rôznych typov testov na Covid..a antigénove testy u ľudí bez príznakov ochorenia na Covid neukážu nič….čiže testovanie ľudí bez príznakov nemajú zmysel..ak si pamätáš dobu,ked na Slovensku bolo málo testov,tak politici a aj odborníci vyzývali ľudí,že tí ktorí nemajú žiadne príznaky,aby sa nechodili testovať,lebo to nemá zmysel..

  11. Ale ved pokial vysledok testu povazujes za svoje super tajomstvo, ok je to tvoje rozhodnutie. Ale ked ta zakon niekam bez toho pozitivneho testu nepusti, tak tam nepojdes. A tvoje prava su v richtigu.

  12. Ja som,len písal,že nie si povinný.Zdravotník nemá právo porušiť lekárske tajomstvo..punktum..Teraz sa musiš prekázať negatívnym testom,potom asi očkovacím preukazom,že si bol očkovaný proti Covidu…nejaké selektovanie ľudi,nejaky novy typ hviezdy..aké je znenie zákona,kde je definované,že ľudia,bez preukázania negatívneho testu,nemôžu ísť napr.do obchodu,pričom ten negatívny nevylučuje,že nie ste prenášač..je to,len fraška,ako zakryť biznis s nákupom pofidernych testov

  13. Bohuzial zijeme v spolocnosti kde sposoby urcuju iste pravidla. A tieto tvoria nami voleni ludia. Jedine ako sa tomu vyhnut je odstahovanie sa niekam na pusty ostrov.

  14. To je pravda,štát môže ľudí beztrestne diskriminovat,lenže toto pravidlo,či zákon neschválil parlament,ale vyhlásil to premier,minister zdravotníctva,hygienici,na tlačovke…

  15. Ta slecinka, co bola s Kollarom v aute, ta bola testovana? Co ak nam nakazi pana Kollara? Este ze sa pevne nedrzala toho kolika, mohlo to aj horsie dopadnut.
    Keby sa ochrankach pozeral aj na auta v krizovatke, ze nejake nezastavuje a nie na zadne sedadlo, …kto vie..

    Pravidla sa musia dodriavat. Ako pre Koho.

  16. Uznesenie Vlády Slovenskej Republiky č.665 z 18.10.2020…tam nie je žiadne schválené nariadenie,kde by sa ľudia vonku museli preukazovať negatívnym testom..táto povinnosť bola prezentovaná na tlačovke..

  17. Mne napr.vadí,že ľudom sa tu predkladajú rôzne obmedzenia a pritom teraz pri havárii predsedu parlamentu,vyšlo na povrch,že spolu s ním sa viezla nejaká misska,čo má,čo sa má súkromná osoba viesť v služobnom aute,hlavne,ked je obmedzený pohyb obyvateľstva,ako sa píše..vodu kážu a víno pijú..

  18. Dnešný ranný vlak REX Sládkovič z GA do BA bol natrieskaný na prasknutie. Ľudia stáli v chodbičkách 50 cm od seba. Všetky sedačky boli plné, plece pri pleci. To je v poriadku asi. Ale na hroby, pod holé nebo na vzduch sa nepôjde.

  19. Vyjadrenie dementa – ani negatívny test neznamená že ste negatívny…

    Na severe slovenska cca 4% „infikovaných“ z počtu testovaných.
    No STRAŠNÉ niečo!
    Koľko stáli testy? A načo? Kto zostal v zisku cca 12 – 20 miliónov?
    Jackpo-TT!
    Dušičky na Péčko, (sorry na PCR), vianoce v lockdowne! Bravoo! De mantovič!

  20. Na nete sú informácie,že niektorí pozitívne testovaný sa na druhý den išli nezáväzne pretestovať a vyšiel im negatívny výsledok,Matovič hovorí,že porušili karantenu a dostanú pokutu,lenže cesta na testovanie je povolená..

  21. To sú tie testy, že si vieš kúpiť negatívny a aj pozitívny?
    Matovič toho už natáral! Ten Trnavský manták už teraz nevie čo povedal.

  22. Ja by som len bol zvedavy, Obyvatel, ci by si dal rodit alebo na izbu s babatkom svoju partnerku a dieta vedla takejto osoby, o ktorej nemas potuchu, ci je nakazena. Podla jej spravania bola velka pravdepodobnost, ze nakazena mohla byt. A necitaj konspiracne weby, ale zisti si aj reakcie svedkov a protistrany ako to bolo naozaj. Ist rodit s advokatom, uz to smrdi cielenou provokaciou.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img