ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Informácie k celoplošnému testovaniu na COVID-19

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Ministerstvo obrany SR |MM|  Webová stránka k celoplošnému testovaniu na COVID-19 bude hotová čoskoro. Zatiaľ ponúkame takéto súhrnné info:
O TESTOVANÍ
Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska sa uskutoční od 30. októbra do 1. novembra 2020 a 6. až 8. novembra 2020, vždy od piatka do nedele. Celoplošné testovanie pomôže zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie vírusu, vďaka čomu získajú naši lekári čas a priestor na to, aby sa postarali o chorých. Tým, že sa prídeme otestovať, zistíme nielen svoj vlastný stav, ale teda pomôžeme ochrániť aj svojich blízkych a ľudí v širšom okolí.
ČO MUSÍTE VEDIEŤ?
• Testovanie bude dobrovoľné a budú sa na ňom môcť zúčastniť všetci od desať rokov.
• Neodporúča sa len tým, ktorí majú nad 65 rokov a trávia väčšinu času vo svojich domovoch, prípadne všetkým obyvateľom so zníženou mobilitou či zdravotnými obmedzeniami, ktorí sa prirodzene vyhýbajú sociálnemu kontaktu.
• Na testovaní sa nezúčastnia klienti domovov sociálnych služieb a hospitalizovaní pacienti v nemocniciach, ktorým bude testovanie vykonané priamo vo svojich zariadeniach.
• Testovanie prebehne počas dvoch víkendov po sebe. Odporúča sa absolvovať obe testovania. Medzi testovaniami – rovnako ako teraz – sa odporúča eliminovať stretávanie na nevyhnutné minimum a dodržiavať schválené epidemiologické opatrenia.
• Kde to bude možné, bude testovanie prebiehať vo vonkajšom prostredí. Postup odberov bude jednosmerný, aby sa znížil počet osôb na jednom mieste.
• Testovanie prebehne za prísnych epidemiologických opatrení, miestnosti budú dezinfikované.
• Na poriadok a dodržiavanie pravidiel bude dohliadať prítomný príslušník Policajného zboru SR a Ozbrojených síl SR.
• Testujúci personál bude vopred testovaný.
• Vzorky potrebné pre testovanie bude odoberať len zdravotnícky personál.
• Vzorky budú bezpečne zlikvidované.
• Test môžete absolvovať na ľubovoľnom odbernom mieste v čase 08:00 – 12:00 h a 13:00 – 20:00 h, nemusíte sa vracať do miesta trvalého bydliska. Prosíme Vás však, aby ste prioritne využívali odberné miesta zriadené vo Vašom meste alebo obci.
• V prípade pozitívneho výsledku testu jednej z osôb žijúcich v spoločnej domácnosti bude k dispozícii niekoľko ubytovacích zariadení, v ktorých bude možnosť absolvovať povinnú karanténu s cieľom eliminácie rizika vzájomnej nákazy.
• Slovákom, ktorí žijú v zahraničí, neodporúčame cestovať na Slovensko kvôli plošnému testovaniu. Vzťahujú sa na nich podmienky platné od 1. októbra 2020 uverejnené na stránke Ministerstva zdravotníctva SR na korona.gov.sk, ktoré určujú podmienky pri návrate z bezpečných a menej bezpečných krajín.
• Ak máte záujem vypomôcť ako zdravotnícky personál alebo dobrovoľník, registrujte sa na portáli Ministerstva zdravotníctva SR na korona.gov.sk.
• V prípade, že viete odberné miesta podporiť materiálne (stany, ionizátory, germicídne žiariče, ochranné a dezinfekčné prostriedky, vonkajšie ohrievače a ďalšie), kontaktujte priamo lokálnu samosprávu.
POSTUP TESTOVANIA NA ODBERNOM MIESTE:
• Po vstupe do odberného miesta si vydezinfikujte ruky. Dezinfekčné prostriedky budú na mieste k dispozícii.
ADMINISTRATÍVA
• Následne Vás čakajú jednoduché administratívne úkony – určenému pracovníkovi sa preukážete občianskym preukazom,
• Vypíšete formulár potrebný na registráciu,
• Po registrácii dostanete pridelené číslo a vreckovku.
ODBER
• Zdravotníkovi odovzdáte pridelené číslo,
• Zdravotník Vám následne odoberie vzorku z nosohltana jemnou tyčinkou.
ČAKANIE NA VÝSLEDKY
• Na výsledky počkáte vo vyhradenom, vydezinfikovanom priestore.
ODOVZDANIE VÝSLEDKOV
• Zdravotník Vás privolá podľa prideleného čísla k pracovisku,
• Opäť predložíte zdravotníkovi občiansky preukaz,
• Zdravotník vypíše certifikát, kde vyznačí výsledok Vášho testu,
• Zdravotník Vám odovzdá certifikát v zatvorenej obálke, kde bude poučenie, čo robiť v prípade negatívneho a pozitívneho výsledku,
• Odchádzate z odberného miesta, v prípade pozitívneho výsledku do domácej 10-dňovej karantény.
Odporúčame zúčastniť sa aj na druhom kole celoplošného testovania.
MÁM VÝSLEDKY, ČO ĎALEJ?
SOM NEGATÍVNY
Odporúčame vám opätovne sa zúčastniť na celoplošnom testovaní o 7 dní, nakoľko môžete byť v štádiu ochorenia, kedy sa infekcia ešte neprejavila. Budeme sa tešiť vašu účasť.
SOM POZITÍVNY
1. Čo najskôr po získaní výsledku sa presuňte do domácej 10-dňovej karantény. Tí čo nechcú absolvovať karanténu v domácom prostredí, budú môcť absolvovať karanténu v súkromnom hotelovom zariadení, ktoré bude prispôsobené na režim karantény. Viac informácií o zariadeniach poskytne minister dopravy.
2. O výsledku testu informujte svojho všeobecného lekára (v prípade dieťaťa všeobecného lekára pre deti a dorast) telefonicky, mailom, SMS. O mieste karantény informujete príslušný úrad podľa pokynov Vášho lekára.
3. O výsledku testu informujte aj všetky osoby, s ktorými ste boli v úzkom kontakte a to v období 2 dní pred odberom. Požiadajte ich, aby rovnako absolvovali celoplošné testovanie alebo sa prihlásili na testovanie prostredníctvom stránky korona.gov.sk. Pre tieto osoby rovnako platí povinnosť domácej 10-dňovej karantény až do výsledku negatívneho testu.
4. Denne sledujte vlastné príznaky typické pre ochorenie spôsobené COVID-19 (aspoň jedného z príznakov: kašeľ, dýchavičnosť, horúčka, strata chuti alebo čuchu), merajte a zaznamenávajte si denne teplotu.
5. V prípade objavenia sa niektorého z vyššie uvedených príznakov telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára alebo územne príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva a následne sa riaďte ich pokynmi.
6. Dodržujte prísnu hygienu rúk a nosenie rúška (v prípade spoločnej domácnosti sa držte ďalej od ostatných, pokiaľ je to možné, buďte v samostatnej izbe, používajte kúpeľňu oddelene od ostatných osôb v domácnosti, používajte vyčlenený riad, bielizeň a iné, pravidelne vetrajte a dezinfikujte spoločné priestory..).
7. Nestretávajte sa s inými osobami, okrem osôb v spoločnej domácnosti.
8. Nikam necestujte.
9. Neprijímajte návštevy v bydlisku alebo v mieste vašej karantény.
10. Karanténu môžete opustiť po 10 dňoch za podmienky, že ste posledné 3 dni nemali klinické príznaky alebo ste nemali ďalší úzky kontakt s chorou alebo pozitívnou osobou na COVID-19. Na ukončenie izolácie sa nevyžaduje negatívny test. U mnohých osôb pretrváva pozitivita testu, ale samotný vírus po uvedenom časovom limite už nie je schopný prenosu z človeka na človeka, teda osoba sa nepovažuje za infekčnú.
Viac info na korona.gov.sk.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. cely problem, ktory zatial nikto nepomenoval, je v tom, ze nikto si nechce nechat pichnut slamku 13cm do nosa. Je to neprijemne a niekedy bolestive a mnohokrat s nasledkami vacsimi alebo mensimi. osobne poznam viacero pripadov ludi, ktori mali problemy a jeden pripad, ktoreho caka operacia nosa na specializovanom oddeleni. Keby boli krvne testy, tak nevaham prehlasit, ze dobrovolna ucast by sa prehupla cez 80 percent. Ale „kdyby jsou chyby“ – zial taketo testy zatial nie su.

  2. Slovensko potrebuje vládu zdravého rozumu. Je evidentné že pán Matovič nemá schopnosti viesť vládu slovenskej republiky. Páni novinári zobudtesa, ved vás nikto necenzuruje alebo áno, treba napísať pravdu o Matovičovy. Keby som bol členom vlády tak abdikujem, toto všetko čo sa deje, svedčí o falošnosti ministrov vlády ktorej predsedá Matovič.

  3. Včera mi prišiel výsledok covid testu negatívny, bola som na odberoch, kde som nemusela vystúpiť z auta, nikde čakať, v žiadnej miestnosti… Takže ja určite nepôjdem na nejaké testovanie do interiéru…

  4. Interiér co vám šibe???… Určite nejdeme ani my. Účasť bude veľmi malá, pretože je to chaotické, nepremyslené a každý týždeň sa niečo mení, ani nevieme čo môžme a čo nie… A s veľkou pravdepodobnosťou sa nepôjdu ľudia nakaziť niekde kde si pred odberom musí niekto zakašľať a vysmrkat sa, to radcej budeme týždeň doma. Keď t ôk bude vonku porozmýšľam.

  5. Ani keď sa poserie nejdem veď to je drbnuté celé veď to čo tam tak pekne napísali ako to bude prebiehať je nesplniteľné a deti tam nemajú čo hľadať keď sme už pri tom čo zoberu dieťa do štatnej karanteny ? To je príklad to sa nestane a čo rodičia dieťa nepustia same a budu všetcia v karantene aj tak. A teraz celá família bude zistovat a volat kolegom spoluziakom babke dedkovi kolegovia rodinam spoluziaci kamosom babka susedke dedko do krcmy chlapi vnucik ma covid nic mu nie je ale zasite sa doma. Choreeeee

  6. Matelko sa úspešne obesil na lane, ktoré mu dali.Začalo sa to sypať – do Matelka kope nielen Blaha a Fico (čo je celkom normálne, hlavne od Blahu), ale aj Zuzka zo smetiska, Asociácia súkromných lekárov a ktovie kto ešte okrem mladého Kaliňáka. Keď k celému tomu prirátame de facto zavádzanie policajného štátu, neskutočnú korpuciu a bratríčkovanie (obchádza sa inštitút verejného obstarávania), odmenu zdravotníkom za pozitívne testy, navyšovanie napätia rozdeľovaním cez Covid, správy o poškodení mozgu pri odoberaní vzoriek, tak sa Matelko oprávnene obáva sociálneho výbuchu v období nie tak celkom lockdownu (platné od pondelka), a pomoc cudzej armády, o ktorú plánujú požiadať, veci nerieši. Skrátka, Matelko je politická mŕtvola, smrdí, ale nikto mu to ešte neoznámil.

  7. Ľudia vy aj máte niečo v tých hlavách? Väčšie hlúposti som ešte nečítal. Len si sťažuje a kritizujete. Aby vám náhodou neodpadla celá hlava, keď vám zoberú jeden odber z nosa. Je mi z vás na vracanie, čo tu riešite. Ako malé detičky, ktoré prišli o hráčku. Hnus.

  8. Treba myslieť aj na onkologických a im podobným pacientov ktorí sa chcú dať otestovať aby mali vyhradené iné hodiny alebo dať jedno odberné miesta len pre nich.

  9. Pre Ja: už sťe bol na teste ?Viete čo sa tam odohravá?Pracujem ako lekár v nemocnici a vydeľ som veľa pacientov ktorí mali dosť problemov po tomto odbere!!tak tu nepíšte hlúposti!!!

  10. Ty si mozno lekar z Mongolska, ked nepoznas gramatiku. Ja som testy absolvoval zopar krat a v pohode, normalny vyter z nosa a hrdla. Ale ked si im to vytieral ty, tak sa necudujem

  11. Celé plošne testovanie neprinesie žiadny prínos k zastaveniu šírenia Covidu..v Luxembursku v máji prestovali obyvateľstvo a dnes maju takisto nárast pozitívnych testovaných osôb..môžte si to overiť..gouvertnement.lu

  12. Už na stránke mesta som písal, že by bolo dobré aby ten formulár na vyplnenie sa dal stiahnuť a vyplniť doma aby sa nezdrzovalo

  13. Boze tolko tupelov
    co v Seredi zije to nie je mozne
    Samozrejme ze na testy treba ist ved to nic nie je
    Ako ked si prstom vyberate susniky z nosa..
    Mozno mentalne menej zdatní co maju mozog velky ako
    šušeň ,si myslia ze by im mohli paličkou vytiahnut cez nosovu dierku vzacny substrat myslenia preto sa boja ..A bolo by po hlupákoch..

    Ale teraz vazne
    Regiony Orava a Vychod dokazali
    ze maju disciplinovane a zodpovedne obyvatelstvo,
    ktoremu evidentne zalezi na zdravi celeho nasho slovenskeho naroda..Nech su pre nas prikladom
    Bolo by dobre keby sme aj my zo ,zapadu’ dokazali
    Ze nie sme obycajní sedlaci
    ale triezvo rozmyslajuci
    ludia a testovania sa zucastnili …

  14. Magian ma davno poskodeny karfiol a teraz mozno
    uz aj pluca pretoze ignoroval protiepidemiologicke pravidla

    On ma zdravu len hubu cez ktoru vytrvalo chrli nackovsku ideologiu..a ine nezmysly..

  15. Matovičove slová..Test ktorý absolvujete s výsledkom..negatívny..neznamená,že ste skutočne negatívny! O hodinu môžete byť pozitívny! Pochopili ste význam a váhu testu?

  16. bééé bé bééé

    Matovičové ovce, pochopili ste?
    Neskutočný scénar vymyslel magovič a spol. Taký nevymyslí ani holývúd. V pozadí tečú eurá! Žial, na súkromné účty. Na aké, to sa dozvieme po voľbách 🙂

  17. Včera večer na RTVS…odborníci dali návrh,ako zistiť percentualnu presnost antigenových testov,voči PCR testov..čiže PCR testovanie by prebiehalo spolu s antigenovým testom..ked sa redaktorka pýtala ministra obrany,prečo sa to neuskutočnilo,ministrová odpoved..testovanie jednotlivca by sa predlžilo o minutu..ak by to urobili mohlo sa potvrdiť,že tie antigenove testy sú spoľahlivé,alebo sú na hodenie do Dunaja..

  18. Máme to ale výkvet debilizmu v tej Seredi …
    Ľudia čo tomu všetkému najmenej rozumejú, nevedia ani čo je antigén, nechápu patogenézu infekcie vírusom, nevedia zorganizovať ani svoje ranné sranie, sa najviac rozkrikujú a mudrujú. Pre mňa za mňa nechoďte na testy, seďte doma na riti a sťažujte sa na nespravodlivosť, na rúšky, na útlak zo strany vlády, čítajte konšpirácie. Hlúpym ľuďom sa ľahšie podsúvajú konšpirácie, lebo tie sú vysvetlené ako debilom a to potrebujete. Viac pochopiť nedokážete. Ak sa nakazíte, aj tak je to jedno, lebo na vás nezáleží, keď aj skapete na covid, tak sa spoločnosti nič nestane…

  19. zavolajte si vladnu limuzinu! Ci?

    V slovenskom rozhlase jeden nadupany politik uviedol, ze kollar vzal „sučku“ nahodne do auta. Preco? Lebo isla do lekarne a tam nemali ten liek. Preto ju kollar vzal cestou do inej lekarne…
    Aky to samaritan, ten Kollar.
    Cele chore!

    Takze, vazeni obcania SR, ak nebude v lekarni liek ktory zhanate, vladna limuzina je vysokym politikom 24 hodin k dispozicii na cokolvek a kamkolvek, aj na rokovanie mimo kamier…
    Len, hmm, manzelia, po navrate manzelky ju skontrolujte, ci nebude mat v sebe nieco navyse 😉

  20. Pre Gulak ostatnych
    Este chcem dodat ze PCR test sa musi vyhodnotit
    v laboratoriu, pri celoplosnom testovani to nie je mozne
    laboratoria by skolabovali..
    Testy ktore sa pouzivaju teraz pri celoplosnom testovani
    su vyhovujuce -umoznia odhalit relativne vysoke percento infikovanych, nasledne ich izolovat a a tak efektivne zabranit rychlemu sireniu infekcie ako vidime trebars v okolitych krajinach /viď Cechy../
    Rozhodnutia vlady su rozumne aj ked sa menia ,
    pretoze vzdy reaguju na meniace sa skutocnosti suvisiace
    s infekciou- pretoze nielen my ale ziadna krajina na svete
    nemala s touto infekciou doposial ziadne skusenosti

    Takze vlade SR a nasim infektologom,epidemiologom
    a hygienikom patri palec hore a dakujeme

  21. Pre XXX, zhrnul si to uplne presne, ale zbytocne. Vymlete gebule si budu hust stale svoje. Keby skapali na covid, nic sa nestane, ale horsie je, ze stihnu nakazit aj tych nevinnych.

  22. Keďže ste si pani Tóthová zablokovala diskusiu pod článkom o testovaní v Seredi, prosím mohla by ste uviesť úplné informácie, ako je čas od – do kedy bude prebiehať testovanie, či sa bude testovať podľa abecedného zoznamu a v akých časových intervaloch ? Ďakujem

  23. Super uz sa tesime!
    A dufam ze ludia budu tu u nas rovnako disciplinovani a rozumni
    ako obyvatelia Oravy a vychodu
    Ved nie sme horsi
    Spolu to vsetci zvladneme

  24. Nazor 27. októbra 2020, 13:30 – Rozhodnutia vlady su rozumne aj ked sa menia..

    Rozumné? Skús sa podľa nich riadiť ako osoba, ktorá ma všetko zariadiť podľa toho, ako vláda rozhoduje. Garantujem ti, že ak už máš všetko pripravené a zrazu ti príde zmena, tak máš akurát tak chuť nakopať niekoho do riti a ideš to všetko prerobiť a nastaviť na nové požiadavky.
    Pre toho, kto má na strosti len príjsť, otestovať sa a odísť domov, tak pre toho je to veľmi jednoduché a „rozumné“.
    Vieš ako to všetko dopadne?
    Keby to vyšlo, tak Matovič je Bohom na tejto zemi. Ale ONO sa to poserie, lebo je to všetko nezmyselné a ON dobre vie, že sa to aj tak nepodarí. No a kto bude na vine? ĽUDIA a SAMOSPRÁVY, lebo to nedotiahli tak, ako to dementovič myslel. Aj tak vyhlási „LogDovn“. Chápeš: On musí dostať ekonimiku a túto krajinu do kolien. A potom uvidíš ako nás prídu Amíci „zachrániť“.

  25. Zákaz vychádzania schválený na krízovom štábe min 15.11.2020…..,
    Zámerne nepovedia informácie naraz, postupne dávkujú…..

  26. Pre Načomeno, keď sa to poserie, tak to poserú presne takí ako si ty, čo to posrať chcú a čo sa budú tešiť, že sa to posralo. Celá európska ekonomika ide do kolien, iba my budeme prosperovať, že mojko. A spasiteľ Blanár od fica by dal úplný trojtýždňový lockdown a potom by to všetkým všetko komplet preplatil, hahaha. On nebol schopný preplatiť ani tých pár eur živnostníkom, čo im nazaplatil ich kamarát Kmotrík z Váhostavu.

  27. Ja nechcem aby sa to posralo a nemam ani zaujem, aby to tak dopadlo.
    Ked sa to poserie, tak nie kôli mne. Ale pre neustale zmeny nasich panov. Ty si kludne sed na riti a pis si. Ti co zabezpecuju veci okolo testovania, ti vedia co som napisal. Veleb si nadalej svojho barana. Ja nie som ovca. Z dovodu mojho zdravotneho stavu nemusim ist na testy a lekar mi ani neodporuca. Napriek tomu pojdem, aby som si mohol v parku odplut. Dobrovolne nasilu, aby mi kkti nedali pokutu. Chapes?
    Ty si sed 10 dni doma na svojom …a pis si! ok?

  28. Pises ako keby si mal odkrveny mozog
    Haja baja …
    Uz o tych ovciach a baranoch – to je tak velmi otrepane..
    Pisu tak vacsinou ludia co nevedia povedat
    nic mudre a zmysluplne

  29. Pre toho co nie je ovca, ja nemusim sediet na riti 10 dni, ja uz som covid prekonal, ja som to prezil relativne v pohode, ale ty by si nemusel, preto nechapem preco do toho stale pleties politiku. Obidvaja s manzelkou sa dokonca zucastnime aj odberov ako zdravotnici, preto ma uz nebavi citat a odpisovat takym ako ty, co vsetko spochybnuju a riadia sa heslom cim horsie, tym lepsie, chapes ty baran?

  30. Chcete vediet preco sa zacalo testovat na Orave, co vam hovori meno Erika Jurinova,odkial ze pochadza tato osoba? s kym je v rodinnom zvazku,ktorej ze to politickej strany je clenkou?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img