ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Premiér: V koalícii je zhoda na systéme testovania

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Úrad vlády SR |MM|   Bratislava 20. októbra (TASR) – V koalícii je jednoznačná podpora pre dobrovoľný systém plošného testovania na ochorenie COVID-19 s tým, že ten, kto sa na ňom nezúčastní, bude musieť ostať v desaťdňovej karanténe. Po zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) SR to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO), ktorý zároveň oznámil, že o zamýšľanom systéme informovali prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorá sa na rokovaní BR zúčastnila. „Myslím, že sme zodpovedali podrobne a dostatočne všetky otázky pani prezidentky,“ povedal Matovič, ktorý má spolu so svojimi ministrami z rokovania „veľmi dobrý pocit“.

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) uistil, že počet nezodpovedaných otázok okolo organizácie plošného testovanie je malý. „O všetkých súvislostiach zodpovedne komunikujeme so strešnými organizáciami samospráv, príslušnými ministerstvami i regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva,“ povedal. Odmietol výhrady, že by ministerstvo obrany či vláda nekomunikovali so starostami. „Videl som množstvo dezinformácií na sociálnych sieťach, že sa zbavujeme zodpovednosti na úkor samospráv, nie je to pravda,“ zdôraznil. Armáda má podľa jeho slov zabezpečiť aj dezinfekčné prostriedky, povedal tiež, že ľudia, ktorých zabezpečí samospráva, budú dostávať za jeden deň odmenu 50 eur.

Predseda vlády takisto odmietol pochybnosti, že plošné testovanie zlyhá na nedostatku ľudí, ktorí sa neprihlásia ako dobrovoľníci. „V každom tíme na odbernom mieste bude osem ľudí, ak k nim prídu dobrovoľníci, bude to fajn, ale na nich to nestojí,“ dodal.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) uviedol, že na výzvu pre zdravotníkov a študentov lekárskych fakúlt i študentov ošetrovateľstva, aby sa prihlásili pomôcť pri testovaní, sa už zaregistrovalo 2600 záujemcov. „Verím, že čísla budú ešte rásť,“ dodal.

Vláda v nedeľu (18. 10.) poverila Ozbrojené sily (OS) SR prípravou a vykonaním celoštátneho testovania obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. Vyčlenených má byť do 8000 príslušníkov OS SR. Ako priblížil minister obrany, pôjde o operačnú misiu s názvom Spoločná zodpovednosť. Uviedol, že plánujú nasadiť všetkých disponibilných vojakov, policajtov a hasičov.

Aktuálne informácie o testovaní aj formuláre pre záujemcov budú sprístupnené aj na webovej stránke, ktorú pripravuje Ministerstvo obrany SR.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Majú vôbec toľko technického zariadenia na vyhodnotenie odobraných vzoriek, aby to bolo v každej „odberovej testovacej miestnosti“?

  2. Čo je na tom dobrovoľné? Aký je rozdiel medzi:
    – povinné – nejdeš – 10 dní karanténa,
    – dobrovoľné – nejdeš – 10 dní karanténa.

    Žiadny rozdiel tam nevidím. Namiesto pozitívneho motivovania ponúkajú „sankciu“.

  3. Takže pracujúci človek ktorý pôjde na test a bude pozitívny tak jeho cela rodina automaticky bude musieť byť v karanténe a tým pádom nebude môcť ísť do práce a zároveň jeho zamestnávateľ dostane informácie že jeho zamestnanec bol pozitívny a budú musieť dať do karantény všetci jeho spolupracovníci.

  4. Anonym! veď napisal len pravdu.tak to to je aj teraz. si pozitívny,ideš do karanteny a ludia čo boli s tebou kontakte sú až do potvrdenia negativity doma. Máš slovník ako kočiš

  5. a postihy.
    Alo v memecku v 30 roku..
    Takto zacinal Hitler…

    Ako to povedal Mativic v zakulisi na pana Ziga?
    „Postavit k muru a zastrelit“?
    Uz len dufam ze nebudem nepohodlny a za neucast na teste ma nepostavi k muru a …!

  6. Pre Bohusa – to nebola od neho normalna otazka, ale kritika, ze ked ho nahodou otestuju ako pozitivneho, tak potom bude chudak v karantene. Teda podla jeho rozmyslania je lepsie, ked tam nepojde a nikto nebude vediet, ze je pozitivny. Nebude musiet ist do karanteny, akurat nakazi vstkych okolo doma aj v robote. Neboj sa, on moju predchadzajucu odpoved velmi dobre pochopil, moje slova na neho boli namieste.

  7. Toto mohlo napadnúť len vola. Alebo Matoviča. I keď v tom veľký rozdiel nie je. Najprv mal plnú hubu aby sa ľudia nezgrupovali a teraz hrrr, ovce všetci na testy inak sankcie. Ku.va kde sme? Nejaký zmrd bude skákať ľuďom po hlavách? Ako toto chcú vôbec zabezpečiť? Ked má niekto neg. test mám sa drbať medzi x ľudí, o ktorých nikto nič nevie a tŕpnuť, či tam dačo nelapnem? A čo chce spraviť, keď zistí, že poz. je 400-500 tisíc ľudí? V karanténe automaticky všetci aj rodiny. Čiže počet poz. krát 3-4. Hmm, gratulujem. Čo nedodrbe kovid, to dorazia s týmto kapitálnym nezmyslom. Opakujem zas a znova, na budúce voliť triezvy a nefetovať predtým!!! Dúfam, že to dopadne Matelkovou demisiou a bude od neho pokoj! Na furt!

  8. A len tak mimochodom, čo hovoria právnici na toto vydieranie? Nie je to protiústavné aj za výnimočného stavu? A ktovie ako by to vzali na medzinárodnom súde v Haagu? Nie je tu niekto právnik?

  9. Teraz nevykrikuje Krajniak a spol, ze by to bolo vyhadzovanie penazi z vrtulnika??!
    Uplne zbytocna investicia z prazdnej spajze!
    To zrovna mohol vyhlasit, „ludia, este raz – drzte odstup, dezinfekciu, rusko“. Ved KTO dodriava tieto zakladne opatrenia, nemohol sa nakapat. Alebo je to cele s tym kovidom len WHO podvod pod taktovkou a ruskom silnych kapitalistov a vykoristovatelskej triedy,…?
    Potrebuje aj svojich gastanovych konov nakrmit?
    Ku.va, debil radsej vyhodi miliony a nebude to mat ziaden efekt! to je defekt ten dement!

  10. Brifing Matoviča, Naďa, Krajčiho po rokovaní bezpečnostnej rady SR v súvislosti s plošným testovaním.
    cit.: “ Na testovaní sa nemusia zúčastniť – Dôchodcovia nad 65 rokov, klienti domovov soc. služieb, imobilni občania a upresnia sa aj ďalšie medicínske výnimky. “
    Tak že je na Vás či pôjdete alebo nie……..

  11. Len si to dosť dobre neviem predstaviť, keď napr. lekári, ktorí v týždni ordinujú v ambulanciách, alebo z nemocníc išli robiť testy a potom následne sa vrátili do ambulancií, kto zaručí, že sa aj oni nenakazia? Kto ostane ošetrovať bežné ochorenia? Hoci hovoria, že je to bezpečné, ale podľa mňa nič nie je 100%. Už je jedna obeť na svete -smrť lekára. Určite vedel ako sa chrániť. Nie je jednoduché sa rozhodnúť.

  12. v súvislosti s objavujúcimi sa informáciami sú aktuálne na stole aj ďalšie otázky týkajúce sa prepojenia strany SaS a lekára, ktorý pôsobí v dozornej rade firmy Eurolab Lambda.

    V dozornej rade firmy Eurolab Lambda má byť MUDr. Ivan Juráš, ktorý v roku 2001 zakladal spolu s Richardom Sulíkom, Robertom Mistríkom, Jurajom Drobom, Ľubomírom Galkom a ďalšími Liberálny dom s.r.o. Jediným spoločníkom je aktuálne Sloboda a solidarita.

    „Ak je na tomto čo i len zrnko pravdy, tak chlapci vymysleli biznis roka pekne pod rúškom pandémie. A vieme asi prečo v utajení. Začínam premiérovi aj veriť, že je to jeho najväčšia operácia,“ uviedla v tejto súvislosti Slavěna Vorobelová predsedníčka strany Národná koalícia.

    Deti pána premiéra a ich škola
    „Načo je dobré plošné testovanie na covid?“ Pýta sa Ján Čarnogurský mladší.

    „Asi iba na kradnutie. Veď už pár dní po otestovaní na Slovensko prídu noví nakazení zo zahraničia, ktorí znovu nákazu roznesú a môžeme testovať nanovo. Vôbec preto neprekvapuje, že firma, ktorá má dodať vláde covid testy za milióny EUR, Eurolab Lambda a.s. z Trnavy, má nedoplatky na sociálnom poistení vo výške 17.285 EUR! Takáto firma je zo zákona (§ 32 ods. 1 lit b zák. o verejnom obstarávaní) vylúčená z verejného obstarávania a štát od nej nesmie nakupovať vôbec nič,“ upozorňuje.

    „Kto stojí za touto Trnavskou firmou, pre ktorú zákon neplatí, ak ide o milióny? Pani Pavlínka Matovičová, starajúca sa o peniaze rodiny, o tom nevie nič? Vraj deti pána premiéra chodia do školy, ktorú spoluvlastní majiteľ firmy Eurolab,“ uvádza Čarnogurský ml.

  13. Nič nové pod slnkom,som pri koryte,známemu dohodím výhodný kšeft za nejaké percentá a sú všetci zúčastnení spokojní.O čestnosti a transparentnosti tejto akcie už snáď neveria ani skalní voliči Matelka.Možno iba jeho jeden riťolezec.

  14. a to je taký nebezpečný ten covid, že keď ma neotestujú, tak ani neviem že ho mám? Podľa mňa to malo ostať v rovine, keď si chorý choď k doktorovi. A nie všetci či sú chorí alebo zdraví majú ísť na testy uvedomujú si, že pri takomto testovaní koľko ľudí zbytočne ochorie? Pretože keď sa má tak vo veľkom testovať to tam nebude čakať jeden dvaja a potom v ďalšej miestnosti budú čakať všetci pokope pretože nebudú ešte vedieť či majú covid alebo nie a čo ak medzi tými desiatimi zdravými bude jeden pozitívni do týždňa budú aj tí ostatní chorí aj keď budú v karanténe ale budú chorí ja teda osobne toto riziko nepodstúpim

  15. Zavreť Slovensko sa dá aj takýmto sposobom.
    Ale On si bude mysleť to nie my ale vy.

    Troška otom čo je to domáca karanténa si zistite. Na Goole.sk

    Aj keď podmienečnou zatial.

    Treba ludia dodržiavať tie Rúška aj čiste ruky.

    Dovolenkárý pekne vam bolo cez leto pri mori?

    Doriti svami….

  16. Testovačka.ani hlava ani päta. Neviem prečo útočíš na dovolenkárov. Nepoznám nikoho čo by sa nakazil na dovolenke vrátane mňa. a od dovoleniek prešlo min.6-7 týždňov. Ale zato nakazený zahraničný pracovnici to už nikomu nevadí. Hlavne keď papaláši vlastnia pracovné agentúry

  17. Myslím si,že namiesto testovania,by sa mal aspon na 3 týždne urobiť ..lockdown..to má väčší zmysel,než problematicke nie príliš presne testovanie,treba urobiť rázny krok a nenaťahovať čas,netreba vymýšlať,čo treba zavrieť,stačí to odpozorovať od českeho..lockdownu..

  18. Kazdy stat mal hranice a mali vyznam. Zrazu, v modernej dobe, v dobe Sengenu, hranice su otborene a kazdy (aj inak nakazeny) si kludne prechadza zo statu do statu. Ide napr. z PL do HR cez 2, 3 staty. Zo SR do GB, …
    Naco su hranice? Na kontrolu. Okrem ohraniceneho uzemia jedneho naroda, vykonanali aj kontrolu kto kam ide.
    Bol by problem obnovit hranicne kontroly? Myslim si, ze by to bol najmensi problem ale zarucene ucinny na zastavenie „nakazenych“.

  19. pomože jedine úplné. uzavretie hranic,to znamena že žiadny pohyb tovaru a osôb.ale koľko môže taký režim trvať?a ked pustiš tovar a pendlerov či už na SK alebo von z SK. tak si tam kde teraz. A testovať každého jedného je nemožne. A teraz buď múdry keď cela dedina je opitá !

  20. Bohus neviem ci si nebol jeden z tych, co isli zozrat Matovica za povinne statne karanteny u osob prichadzajucich zo zahranicia a za obmedzovanie pendlerov. A teraz ti isti kricia, aby sa hranice zavreli

  21. kde píšem že chcem aby sa zavreli hranice?ja som len vysvetľoval tomu predo mnou riešenia. ale ani hranice nemôžeš mať zavrete večne. A robiť testy pri každom prejazde je nemožne. A to čo robili na jar bolo protizákonné .potvrdila to aj prokuratura.ja osobne prechádzam hranice do AT denne 2 krát von a 2 krát naspäť.pohyb tovar musí byť.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img