ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Obchodovanie s ľuďmi – nezatváraj pred tým oči!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM|   Obchodovanie s ľuďmi je celosvetový problém, Slovensko nevynímajúc. Ministerstvo vnútra SR pri príležitosti Európskeho dňa boja proti obchodovaniu s ľuďmi, ktorý každoročne pripadá na 18. októbra,  organizuje množstvo seminárov, prednášok a osvetových podujatí. Vzhľadom na opatrenia a aktuálnu epidemiologickú situáciu na Slovensku sme sa však tento rok rozhodli predstaviť bilbordovú kampaň Nezatváraj pred tým oči.“ 

Počas celého októbra sú na celom Slovensku umiestnené bilbordy s jasným odkazom Nezatváraj pred tým oči.“ Ide o informačnú kampaň zameranú na zvýšenie povedomia o obchodovaní s ľuďmi a predovšetkým na propagáciu Národnej linky pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818. Bezplatná linka slúži na poskytovanie pomoci a okamžitých informácií v prvom kontakte s osobami, ktoré sa dostali, alebo sa mohli dostať, do rizikovej situácie. Linka slúži na sprostredkovanie kontaktov na organizácie poskytujúce odbornú pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi. V prevádzke je každý pracovný deň od 08:00 – 20:00 a mimo pracovných hodín je možné zanechať odkaz, na ktorý pracovníci linky reagujú spätným zavolaním. V r. 2019 bolo na Národnej linke pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818 uskutočnených celkom 551 hovorov.

Slovensko zostáva i naďalej v prvom rade krajinou pôvodu obetí, teda zdrojovou krajinou, aj keď už druhý rok zaznamenávame nárast identifikovaných slovenských obetí vykorisťovaných v Slovenskej republike. Obete často pochádzajú z chudobného prostredia, chabého sociálneho zázemia, bývajú v zlých podmienkach a majú nízku úroveň vzdelania. To, čo všetkých vykorisťovaných ľudí spája, je vidina dobrého zárobku a lepšieho života pre nich a ich rodiny.

Slovenská republika má efektívny nástroj, ktorým pomáha obetiam obchodovania s ľuďmi. Ide o Program podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi. V roku 2020 sme do 30. 9. 2020 zaznamenali celkom 40 obetí a 10 z nich využilo možnosť zaradenia do vyššie uvedeného programu pomoci. Viac informácie tu: http://www.minv.sk/?program_podpory_a_ochrany_obeti.

Ak máte pocit, že sa niekto vo vašom okolí mohol stať obeťou obchodovania s ľuďmi, neváhajte a aj v duchu aktuálnej kampane Nezatváraj pred tým oči kontaktujte Národnú linku pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818 alebo políciu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img