ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Ministerstvo životného prostredia žiada celoročnú ochranu vlka

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽP |MM| Minister životného prostredia Ján Budaj je za určenie nulovej ročnej kvóty na lov chráneného živočícha – vlka dravého.

Hoci je vlk dravý medzinárodne chráneným živočíchom, na Slovensku je možné za určitých, presne stanovených podmienok zasahovať do jeho populácie, čo označujeme ako regulačný lov. Kvótu na odstrel vlka určuje každoročne Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR pre nadchádzajúcu poľovnú sezónu. Za posledných 20 rokov bolo v rámci legálnych povolení zastrelených takmer 1800 jedincov, čo podľa odborníkov negatívne vplýva na zloženie a správanie celej populácie.

Už dnes sa na pôde agrorezortu uskutoční zasadnutie pracovnej skupiny pre určenie kvóty lovu vlka dravého a stanovenie podmienok lovu pre poľovnícku sezónu 2020/2021. Konečné slovo má minister pôdohospodárstva. MŽP opätovne, už tretí krát po sebe,  prichádza s požiadavkou na nulovú kvótu, teda na ochranu tejto šelmy v roku 2021.

Vo svetle problémov posledných rokov s premnožením poľovnej zveri či šíriaceho sa afrického moru ošípaných by bolo chybou, ak by sme ďalej oslabovali populáciu ich prirodzeného predátora,“ ozrejmil minister životného prostredia Ján Budaj.

Vysoká či diviačia zver spôsobila v roku 2019 poľnohospodárske škody vo výške 17 mil. EUR aj napriek opatreniam poľovníkov. Vlk svojím lovom lesnej zveri či hospodárskych zvierat zapríčiňuje ujmu štátu a vlastníkom na hospodárskych zvieratách (na hospodárskych zvieratách v posledných rokoch klesajú na hodnotu 30 – 40 tisíc EUR/ročne), no pomáha predchádzať väčším stratám vzniknutých práve pri ničení poľnohospodárskych plodín či prevenciou rozšírenia diviakov.

MŽP SR, tak ako po minulé roky, nevidí žiaden dôvod pre určenie inej ako nulovej kvóty na lov vlka. Jedná sa hlavne o argumenty z praxe. Plošný odstrel sa javí ako neadresné opatrenie neriešiace problém so škodami na hospodárskych zvieratách, na ktoré poukazuje agrorezort. Viditeľný úbytok ovčiarstva na Slovensku nesúvisí s vlkom, ale s absenciou podporných programov štátu.

Ochrana hospodárskych zvierat, prevažne oviec, má svoje účinné metódy. Používanie kombinácie elektrických oplôtkov a pastierskych strážnych plemien psov, ako napríklad slovenský čuvač alebo stredoázijský ovčiak, dokáže zabrániť incidentom stád s vlkmi. Jerguš Tesák, zástupca medzinárodnej ochranárskej organizácie WWF na Slovenku, ktorý má na starosti agendu veľkých šeliem, hovorí o farme v stredoslovenskej obci Strelníky: „Sme radi, že na Slovensku máme funkčné príklady prevencie škôd na zvieratách, vytvorených na základe historickej skúsenosti, ale aj vedeckých výskumov. Hlavným pomocníkom je dobrý strážny pes, ktorý je pre pastiera v neprehľadnom teréne na nezaplatenie.“ Družstvo pri počte približne 1200 ks oviec zaznamenáva iba občasné straty v zopár kusoch, ktorých hodnota je po obhliadke pracovníkom z okresného úradu refundovaná majiteľovi.

Dlhodobé nasadenie vhodného psa v stáde je však práca na viac ako jednu sezónu a rozšírenie týchto metód je u nás ešte len v plienkach. Napríklad chovateľ z obce Poniky, ktorý zatiaľ nemal možnosť prejsť týmto procesom, ráta so stratami ročne rádovo v desiatkach oviec. Aj tieto majetkové ujmy sú v každom nahlásenom prípade uhradené štátom.

Veríme, že vhodným nastavením legislatívy a správne nastavenou spoločnou poľnohospodárskou politikou ministerstvom pôdohospodárstva pre nadchádzajúce obdobie 2021-20227,  bude možné pomôcť prekonať rôzne bariéry, s ktorými sa hospodári pri obstarávaní preventívnych opatrení stretávajú. A to bez toho, aby tým utrpel vlk dravý, ktorý na Slovensku nachádza jedno z mála prirodzených európskych útočísk,“ vyjadril nádej štátny tajomník MŽP SR Michal Kiča.

 

Celoročná ochrana vlka

Už zajtra sa na pôde ministerstva pôdohospodárstva rozhoduje o kvóte na odstrel vlka dravého pre poľovnícku sezónu 2020/2021. Naše ministerstvo tretí rok po sebe požaduje naopak celoročnú ochranu tejto významnej veľkej šelmy, teda nulovú kvótu.Prirodzený predátor premnoženej vysokej zveri či diviakov by mal byť partnerom poľovníkov v boji proti škodám na poľnohospodárskych a lesných porastoch, nie loveckou trofejou. Plošný odstrel nie je adresným riešením problémov so škodami v stádach hospodárskych zvierat, prevažne oviec, čo býva často prezentované ako hlavný argument regulácie početnosti vlka. Prvoradá by mala byť prevencia a pomoc chovateľom predchádzať stretu s vlkom cez vyskúšané a odborníkmi odporúčané opatrenia – kombináciou špeciálnych plemien strážnych psov a funkčného oplotenia. Skúsenosti v tejto oblasti na Slovensku zatiaľ nemá mnoho chovateľov, no výsledky z praxe sú viditeľné. Vo videu môžete vidieť stredoázijských ovčiakov, ktorí sú na túto prácu stavaní.Vlk na Slovensku nachádza jedno z mála stabilných európskych útočísk, naučme sa s ním zdieľať náš spoločný priestor.Viac aj v našej tlačovej správe: https://www.minzp.sk/spravy/ministerstvo-zivotneho-prostredia-ziada-celorocnu-ochranu-vlka.html

Gepostet von Ministerstvo životného prostredia SR am Montag, 19. Oktober 2020

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nech žije vlk, aj vlka stvoril Boh, možná skôr ako hlúpeho človeka. Je to hrozné, keď človek, človeka vraždí vo vojnach a ešte aj vlk mu vadí.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img