ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Minister Ján Budaj ohlásil kampaň za transformáciu národných parkov: Šanca pre národné parky Slovenska

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŽP |MM|  Štátne pozemky, na ktorých sú vyhlásené národné parky a ďalšie chránené územia, by mali prejsť do správy Štátnej ochrany prírody SR. Pri príležitosti Dňa stromov informoval minister životného prostredia Ján Budaj o tom, že ministerstvo životného prostredia začne plniť tento cieľ. Teraz envirorezort vyzýva verejnosť, aktivistov a organizácie ochrancov prírody, aby podporili kampaň Šanca pre národné parky Slovenska.

„Naše národné parky a ďalšie vzácne chránené územia potrebujú zásadnú reformu. Ak chceme mať na Slovensku skutočne fungujúce národné parky, štátni ochranári musia spravovať pozemky, na ktorých sú vyhlásené a musia o tomto území aj rozhodovať,“ zdôraznil minister životného prostredia Ján Budaj.

O rôznych činnostiach či aktivitách, ktoré sa majú realizovať na území národných parkov, rozhodujú súčasne rezorty životného prostredia, pôdohospodárstva a aj vnútra, keďže kompetenciu vydať rozhodnutie napríklad o ťažbe či usporiadaní športového podujatia majú príslušné okresné úrady. Ministerstvo životného prostredia žiada, aby boli pozemky v chránených územiach, ktoré sú v správe štátneho podniku Lesy SR, prevedené pod Štátnu ochranu prírody SR. Národné parky potrebujú dostať šancu.

Štátny tajomník envirorezortu Juraj Smatana doplnil: „Chceme vyzvať mimovládne organizácie, odborníkov či expertov, aby podporili kampaň Šanca pre národné parky Slovenska. Svoju podporu môžu vyjadriť prostredníctvom svojich webových stránok alebo sociálnych sietí. Bez spoločenskej podpory tento dôležitý cieľ ministerstvo samo sotva dokáže.“

Na nedostatočné kompetencie riaditeľov národných parkov upozornil štátny tajomník Michal Kiča: „Slovensko je v tomto smere anomáliou medzi okolitými štátmi. Naši riaditelia národných parkov sú len vetchými príbuznými, keď komunikujú so zahraničnými partnermi. Nemajú správu, nemajú rozhodovacie právomoci, nemajú vlastný rozpočet. To veľmi komplikuje správu  takýchto vzácnych území.“

Tradícia Dňa stromov vznikla v 19. storočí na podnet novinára J. Sterlinga Mortona v americkom štáte Nebraska. Bol zástancom myšlienky, že prítomnosť stromov v okolí zlepšuje klímu a pôdne vlastnosti. 4. januára 1872 navrhol zorganizovať „Deň stromov“, do ktorého sa mohol zapojiť každý, kto mal chuť vysadiť stromčeky vo svojom okolí. Odhaduje sa, že v rámci tejto akcie ich  aktivisti vysadili v štáte Nebraska viac ako 1 milión. Postupne sa myšlienka osláv Dňa stromov rozšírila do celého sveta. V stredoeurópskych krajinách bol Deň stromov ustanovený na 20. október. Dnešná tlačová konferencia sa uskutočnila v bratislavskom Sade Janka Kráľa, pod 200 ročnými platanmi, ktoré sú najstaršími stromami na území hlavného mesta. 

 

Výzva na zásadnú transformáciu národných parkov pri príležitosti Dňa stromov

Gepostet von Ministerstvo životného prostredia SR am Dienstag, 20. Oktober 2020

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Už by bolo na čase aby sme si chránili prírodu, aby ju zbohatlíci nevyužívali na svoje obohatenie. Pôdu sme si už zničili automobilkami a diaľnicami, hory sú prevŕtané ako ementál, a vyrubujeme lesy aby sme nielen predávali kvalitné drevo cudzincom, ktorý si svoje lesy chránia, ale aby sa stavali zjazdovky. Už aj Rakúšania sú proti stavaním ďalších lyžiarskych stredísk, ba nakoniec chcú, aby sa niektoré zrušili. U nás zanedlho budú po vrchoch sídliská.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img