ISSN 1337-8481

utorok, 16. apríla, 2024

Nezamestnanosť v septembri klesla aj napriek prílevu absolventov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR  |MM|  Nezamestnanosť sa v septembri znížila a to aj napriek prílevu čerstvých absolventov do evidencie. Prácu si  minulý mesiac našlo 21 988 evidovaných nezamestnaných, čo je o 4-tisíc ľudí viac ako v rovnakom období minulého roka, keď pracovný trh nebol poznačený pandémiou. Počet ľudí bez práce tak aj napriek kríze klesá druhý mesiac po sebe.

V septembri dosiahla miera evidovanej nezamestnanosti 7,43 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom poklesla o 0,17 p. b. (v auguste 2020 7,60 %), medziročne vzrástla o  2,39 p. b. (v septembri 2019 5,04 %). Počet uchádzačov o zamestnanie pripravených ihneď nastúpiť do práce  dosiahol 203 649 osôb, čo je o v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom pokles o 4 713 osôb (o 0,26 p. b.).

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie bola v septembri na úrovni 8,18 %. Medzimesačne poklesla o  0,19 p. b., medziročne vzrástla o 2,07 p. b.. Úrady práce evidovali celkovo 224 393 ľudí bez práce, čo je o 5 124 osôb menej ako v auguste.

„Som veľmi rád, že sme prvú pomoc v prvej vlne nastavili tak, že za august a za september nám klesla nezamestnanosť. Za september ani v čase najväčšej ekonomickej konjunktúry, ktorá tu bola minulý rok, nezamestnanosť neklesla. Opatrenia, ktoré sme pripravili po prvej vlne, jednoducho zabrali a preto v nich pokračujeme aj počas aktuálnej druhej vlny. Dokonca pomoc zvyšujeme, aby sme pomohli ochrániť čo najviac pracovných miest a udržať podnikanie SZČO, hovorí minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Celkovo bolo v septembri 2020 z evidencie vyradených 28 652 uchádzačov o zamestnanie, 21 988 z nich si našlo prácu, pre nespoluprácu odišlo 649 ľudí, ďalších 6 015 osôb bolo vyradených z ostatných dôvodov (starostlivosť o dieťa do 10 rokov, starostlivosť o blízku osobu, odchod do členského štátu EÚ a cudziny na dlhšie ako 15 dní a pod.).

Aj tento mesiac evidujeme nárast voľných pracovných miest. Ku koncu septembra úrady práce evidovali  76 673 voľných pracovných miest, čo je medzimesačný nárast o 4 542 miest. Najviac voľných pozícií bolo v Bratislavskom kraji, a to 21 095 (podiel 27,51 %), najmenej v Košickom  kraji     4 086 (podiel 5,33 %).

V septembri sa do evidencie úradov práce  prihlásilo  aj 6 263 absolventov stredných škôl. Najviac sa ich evidovalo na úradoch v Košiciach 323, Prešove 314, Žiline 231, Bardejove 202 a v Poprade 194. Absolventi prišli do evidencie najmä z odboru ekonomika a organizácia, obchod a služby 2 019, elektrotechnika 770, strojárstvo a ostatná kovospracujúca výroba 682, úplné stredné odborné vzdelanie na gymnáziu 473 a stavebníctvo, geodézia a kartografia 419.

Príloha tu: nezamestnanost v septembri

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img