ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Ministerstvo školstva pošle školám 750-tisíc eur na vybavenie jedální

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MŠVVŠ SR |MM| Ministerstvo školstva vyčlení školám 750-tisíc eur na nákup zariadenia pre školské jedálne. Zriaďovatelia škôl môžu ministerstvo požiadať o dotáciu v sume tri- až päťtisíc eur, vďaka ktorej budú môcť získať pre stravovanie žiakov lepšie vybavenie. Podmienky dotácie zverejní ministerstvo budúci týždeň.

Školské jedálne patria spravidla do vlastníctva ich zriaďovateľov, najmä obcí, miest a VÚC, podobne ako aj budovy škôl. Za ich udržiavanie a rozvoj sú preto zodpovední zriaďovatelia. „Napriek tomu sme sa rozhodli na ministerstve, že pomôžeme aj v tejto oblasti, uviedol minister školstva Branislav Gröhling. Šéf rezortu školstva predstavil podporný program počas návštevy Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre pri príležitosti Svetového dňa potravín.

„Dotácia bude určená prioritne na vybavenie jedální, napríklad na nákup umývačiek, konvektomatov či chladiacich zariadení, aby sme paniam kuchárkam uľahčili náročnú a namáhavú prácu, pretože musia v krátkej dobe navariť stovky obedov. Toto bude prvá úloha, v nasledujúcich mesiacoch sa budeme venovať aj tomu, aby sme ich mohli aj finančne ohodnotiť, vyhlásil minister pred novinármi.

Lepšie vybavenie jedální pomôže školám zabezpečiť kvalitnejšie a zdravšie stravovanie pre žiakov. Tému zdravej životosprávy chce ministerstvo školstva podporovať aj v budúcnosti, napríklad prostredníctvom projektov v spolupráci so SPU v Nitre. Na pôde univerzity pôsobí jediné poľnohospodárske a potravinárske inovačné centrum na Slovensku, Európsky inovačný a technologický inštitút tu zriadil EIT Food Hub s cieľom zaviesť nové prístupy v oblasti bezpečnosti či dizajnu potravín, zdravia a rizikových faktorov potravinového reťazca.

Vďaka projektu Národná platforma AgroBioFood Nitra, ktorý prepája vzdelávanie, výskum a podnikateľskú sféru sa Slovensko stalo jedným zo zakladajúcich členov v európskom výskumnom konzorciu pre potraviny, výživu a zdravie. SPU v Nitre je tiež vlastníkom európskeho patentu na trvanlivé pečivo na špeciálne výživové účely. „Investovanie do pôdohospodárskych vied je veľmi dôležité a Slovensko má dobre našliapnuté v spomínaných projektoch, takže sme inovačná krajina aj v iných témach ako sú autá alebo  informačné technológie, upozornila rektorka univerzity Klaudia Halászová.

„Hovorí sa, že slovenské vysoké školstvo nie je také kvalitné ako zahraničné, preto sme sa rozhodli, že budeme upozorňovať na novinky, ktoré nie sú verejnosti až tak dostupné, aby sme povedali, že máme kvalitné vysoké školy, dodal minister školstva Branislav Gröhling.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. cele vedenie je smiesne.
    Ten plesaty si mysli, ze kazdy ucitel ma notebook a software skoly si nahra do sukromneho notebooku.
    Vzdelavanie ide dole vodou a nevie zabezpecit ani potrebnu techniku k vyucbe. Hlavne, ze bude moderny digestor, ci panvicka alebo konvektomat pre „rychlejsie a lahsie varenie“. Xochot.
    Chore(

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img