ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Prijatie definície anticiganizmu/ protirómskej diskriminácie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Múzeum Holokaustu v Seredi |MM|  Dňa 8. októbra 2020 prijala Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu (IHRA) za predsedníctva Spolkovej republiky Nemecko a veľvyslankyne Michaely Küchler právne nezáväznú pracovnú definíciu anticiganizmu/ protirómskej diskriminácie. Výraznou mierou sa o to pričinila aj Komisia venujúca sa téme genocídy Rómov, ktorú momentálne vedie Martin Korčok, vedúci Múzea holokaustu v Seredi. O definícii povedal: „V roku 2020 sa Rómovia stále stávajú terčom predsudkov, diskriminácie a násilia. Novoprijatá pracovná definícia anticiganizmu/ protirómskej diskriminácie je nástroj, ktorý môže pomôcť zvýšiť povedomie o tejto problematike.“

IHRA bola založená v roku 1998 na podnet bývalého švédskeho premiére Görana Perssona a pozostáva z 34 členských krajín. Práve medzinárodná politická koordinácia je nevyhnutná na posilnenie morálneho záväzku spoločnosti v boji proti rastúcemu popieraniu holokaustu a antisemitizmu. IHRA združuje sieť odborníkov z členských krajín, ktorí sa delia o svoje vedomosti s vládnymi úradníkmi a expertmi s cieľom posilniť, podporiť a propagovať vzdelávanie o holokauste, pripomínanie holokaustu a výskumy v oblasti holokaustu. Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu zastrešuje vo svojej pôsobnosti niekoľko pracovných skupín a komisií, vrátane Komisie pre problematiku antisemitizmu a popierania holokaustu, Komisie pre holokaust, genocídu a zločiny proti ľudskosti a Komisie venujúcej sa téme genocídy Rómov, ktorej momentálne predsedá zástupca Slovenskej republiky a  vedúci Múzea holokaustu v Seredi, Martin Korčok. O účasti v IHRA povedal: „Členstvo v Medzinárodnej aliancii pre pripomínanie holokaustu (IHRA) dodáva jednotlivým krajinám pocit spolupatričnosti vo výskume, vzdelávaní a spomienke na holokaust.“

IHRA uznala, že zanedbávanie témy genocídy Rómov prispelo k predsudkom a diskriminácii, ktoré mnohé rómske komunity ešte stále zažívajú, vrátane velebenia genocídy Rómov, obviňovania Rómov zo sociálnych, politických, kultúrnych a ekonomických problémov, stereotypizácie Rómov ako osôb, ktoré sa zapájajú do trestného konania, používania termínu Cigán ako nadávky a mnohých ďalších. Čeliť takýmto formám diskriminácie sa snaží IHRA nasledovnou pracovnou definíciou anticiganizmu/ protirómskej diskriminácie, ktorú prijalo všetkých 34 členských krajín: „Anticiganizmus/ protirómska diskriminácia je prejavom individuálnych výrazov a činov a tiež inštitucionálnych politík a praktík marginalizácie, vylúčenia, fyzického násilia, znevažovanie rómskych kultúr a životných štýlov a nenávistných prejavov zameraných na Rómov, ako aj na iných jednotlivcov a skupiny, vnímaných, stigmatizovaných, alebo prenasledovaných za éry nacizmu, a aj dnes, ako „Cigáni“. To vedie k zaobchádzaniu s Rómami ako s údajnou cudzou skupinou a spája ich s radom pejoratívnych stereotypov a skreslených zobrazení, ktoré predstavujú špecifickú formu rasizmu.“

Medzinárodná aliancia pre pripomínanie holokaustu (IHRA) v minulosti už prijala pracovnú definíciu antisemitizmu, ktorú prijala aj Národná rada Slovenskej republiky v novembri 2018. Slovenskú delegáciu pri IHRA vedie v súčasnosti Hana Kováčová, riaditeľka odboru ľudských práv Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nikto z nás si nevyberie rodinu do ktorej by sa rád narodil. Preto by sme sa mali tolerovať takí, akí sme. Ale je tu jeden problém, že sa nám stále vytýka, že Rómovia sú diskriminovaní. Ale je to skutočne tak? Za diskrimináciu sa podľa toho považuje to, keď sa od nich žiada aby pracovali, aby si udržiavali poriadok, že sa im toleruje, že si na cudzích pozemkoch postavia domy, že v obchodoch a u lekára vynucujú prednosť…? Myslím si, že aj zamestnávateľ keď vidí, že je pracovitý, nemá problém mu tú prácu dať. Je medzi nimi dosť slušných a pracovitých. A ostatní? V deň výplaty stoja v rade na pošte na štedré dávky.

  2. nikdy som ani muche neublížil a predsa mi v minulosti seredský olašký cigán, priložil nôž pod krk za 10 pojebaných korún. Kamarátov dlhodobo vydierali a vyhrážali sa bitkou ak nedajú peniaze alebo ich zo zábavy šikanovali a niekto si tu dovolí tvrdiť, že sú diskriminovaný? Aj pracujúci cigány sú len cigány. Mal som pár krát tú česť pracovať s cigánmi a nikdy sa nepotvrdilo to, že by boli normálny, vždy snimi boli problémy.
    Ja niesom rasista ale myslím, že cigánom treba len biť a biť a biť

  3. Chránený druh, nielen u nás, ale v celej EÚ. Len neviem prečo, čím im tak učarili? Preto aj u nás sa im vyplácajú vysoké dávky, hoci neodpracovali ani hodinu a túto spoločnosť nevytvorili žiadne hodnoty. Práve svojim správaním sú len príťažou. Všetko okolo seba devastujú a my im stále vytvárame nové priestory. Aj tak sa dá. Ešte raz sa narodiť, tak len Rómom. Všetky prídavky si minieme pre seba a o ostatné sa štát postaraj!

  4. Pre zástupcov IHRA ktorí rokovali v Seredi – určite si prezreli Cukrovarskú ako aj Trnavskú a posúdili spravodlivo diskrimanáciu romov .

  5. Pre Seredan: aj keď si prezreli Trnavskú a Cukrovarskú, videli iba ten neporiadok a bordel, všetko zničené a zdevastované. Ale kto to urobil? Je to len jedna stránka pohľadu. Ale bolo by treba sa pozrieť aj na druhú stránku. Odkiaľ majú toľko zlata, drahé autá, oblečenie, drahé jedlá? Oni nemusia na ničom šetriť. Je to debata na dlhé lakte a neviem, či sa k niečomu dopracujeme? Či to už niekto správne pomenuje, kto je vlastne diskriminovaný?

  6. Keď sa o nich stále píše ako o neprispôsobivých,čo trvá už asi 800 rokov,tak by sa im malo dostať možnosti odísť do ich pravlasti Indie,kde by svojou pracovitosťou určite ihneď zapadli medzi kastu nedotknuteľných,lebo aj u nás sú ako nedotknuteľný a preferovaný v sociálnych dávkach.Spomínam si na jednu príhodu spred viacerých rokov,keď z pošty odchádzal po obdržaní sociálnej dávky známy holohlavý ,,spoluobčan,, a povedal ostatným ľuďom,ktorý išli vyplácať šeky,držiac guču peňazí,že ,, toto sú peníze,, ! A potom ver s spravodlivú spoločnosť !

  7. Čeho..?? Ty kkt.., to vážne?
    A predsedom toho humbuku, je určite ten chudák vartáš, čo ho nespoluobčania iného etnického názoru zmrzačili, keď šli kradnúť zemiaky a ešte na neho dali žalobu za rasový útok.. Či?
    Alebo nejaký dôchodca, čo za celý odrobený život poberá 400 eurový dôchodok, lebo mu je ľúto, že 19 ročný odjebek berie 950,- sociálnu dávku?

  8. Musím sem aj ja trošku prispieť. 90% pričmúdených nemusím hlavne tých neprispôsobivých. Ja už som to sem pred pár rokmi písal ako mal môj bratranec pracovnú agentúru a ako veľký dobrák sa rozhodol že pomôže tým chudákom cigánom z východných osád. Najprv tu v Šali kúpil 4.izbový byt,celý ho prerobil,kúpil novú práčku,chladničku,kuchynskú linku a ostatné veci ako riad a tak ďalej.
    Poschodové postele…
    Potom zabezpečil autobus aby z východu doviezol 30.tých chudákov. Každému dal nové tričká,monterky,baganče a zálohu 100.-evri. Viac ich nevidel ! Asi 6-7 mu ich tam zostalo ale z roboty na nich chodili neustále sťažnosti že robiť nevedia ani ničomu nerozumia,sú negramotní….
    Po nejakej dobe išiel k nim na byt a tam hrôza ! Všade poprepaľované diery od cigariet,zničená kuchynská linka a zmizla práčka a mikrovlnka,byt zdevastovaný…
    Vyhodil ich a zaprisahal sa že už nikdy v živote nijakému cigánovi nepomôže ! A ja s ním súhlasím ! Len to hnať preč.
    A teraz ak ma chce niekto obviniť z rasizmu,tak nech sa páči ! ja totiž žiem s cigánkou…:-)

  9. Mám kolegov čiernych jak briketa, mám tetu čiernu jak pneumatika.. Všetci poctivo makajú a starajú sa o rodiny. No keby ich niekto počul aký majú oni názor na tú háveď z osád, tak NAKA by ani nevedela do ktorého domu má vpadnúť skôr.. 😉 Aj to by bol rasizmus?? 😜

  10. Treba niečo napísať o Palestíne, čo sa tam deje už desaťročia. To je tabu?Pre vzdelaních je práce dosť. Koľko Romov má ukončenú základnú školu. Deti kopírujú život rodičov, ato sa deje aj u gaždov.

  11. Keď chcú práva, tak treba od nich požadovať aj POVINNOSŤ! Neprispôsobilí sú len na robotu a iné výhody sú až veľmi prispôsobilí. Možno, ani jeden z nás nepozná tak zákony na čo máte právo. Oni, áno. A keď sú negramotní, kto im vydáva vodičské preukazy? Už deti jazdia. Kto ich potom upozorňujú na čo majú právo, čo si majú uplatňovať? Majú dosť peňazí na uplácanie.

  12. Kto nepracuje a nezúčastnuje sa na existencii štátu, nemôže chcieť aby ho štát podporoval. Prečo Rómovia nemajú svoj štát? Jednoducho práca sa im hnusí. Lepšie je priživovat sa. Česť pracujúcim zvlášť Rómom.

  13. vsak oni sami su si na vine….fuj,uz je to hrozne,ako ich niekto stale povazuje za diskriminovanych,nepravom ich obvinuje,ze su humusaci,prizivnici,darmozraci,spodina…….ved to tak je,sami sa netaja,ze robia deti len z pasie,aby na ne dostavali prispevky,ze poriadok im nic nehovori,preto si seru pred vlastne dvere….fuuuuuuuuuuj…..

  14. No uznajte! Neboli by hlúpi, keby tejto možnosti nevyužili, ktorá sa im sama ponúka. No nám ostatným sa to nemôže stať. Politici a oni, to sú tí vyvolení.

  15. Vysvetli mi niekto, za co je, ci bude investovana jedna miliarda?
    Stale mam pocit, ze je to kompenzacia za hlasy vo volbach. Nemam v tom jasno. Ako to teda je? Aby nemuseli ist pracovat? Ci?

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img