ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

COVID-19: Rekordný počet pozitívne testovaných. Už zasadá pandemická komisia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
INFORMÁCIA K VČERAJŠÍM PRÍPADOM COVID-19
ÚVZ SR |MM|  Regionálne úrady verejného zdravotníctva zaznamenali včera 1 887 nových potvrdených prípadov COVID-19 z celkovo 11 123 vykonaných laboratórnych vyšetrení.
Najvýraznejší nárast ochorenia zaznamenávame v územnej pôsobnosti RÚVZ v Bardejove a RÚVZ v Dolnom Kubíne. Prevažná časť ochorení má súvislosť so svadbami, rodinnými oslavami a ďalšími početnejšími spoločenskými udalosťami. Minimálne posledný týždeň pred obmedzením počtu účastníkov na hromadných podujatiach sa v týchto regiónoch konali svadby denne a niekedy v počte niekoľkých desiatok.
Početnejší výskyt COVID-19 vo svojej územnej pôsobnosti hlásili aj RÚVZ v Bratislave, Prievidzi, Dunajskej Strede, Liptovskom Mikuláši, Trebišove, Čadci a Prešove.
👉 Aj v prípade RÚVZ Prešov ide prevažne o dohľadané kontakty pozitívne testovaných osôb, ktoré sa zúčastnili na svadbách či rôznych početnejších rodinných udalostiach, a ktoré nákazu následne rozšírili do ďalších kolektívov.
👉 RÚVZ Čadca: Prevažne ide o dohľadané kontakty pozitívne testovaných ľudí, v menšej miere aj importy zo zahraničia. Ochorenie COVID-19 bolo potvrdené aj u ľudí s klinickými príznakmi ochorenia, ktorí iniciatívne kontaktovali svojho ošetrujúceho lekára. Pozitívne testovaná bola aj časť klientov a personálu v centre sociálnych služieb. RÚVZ spolupracuje pri protiepidemických opatreniach so zriaďovateľom centra, postupuje sa podľa vypracovaného krízového plánu.
👉 RÚVZ Dunajská Streda: Početnejší výskyt COVID-19 v okrese potvrdili testy u zamestnancov a klientov zariadenia sociálnych služieb. RÚVZ nariadil úplnú karanténu zariadenia, zákaz návštev, prijímania nových klientov a ich prekladanie do iných zariadení. V spolupráci s vedením centra prijal aj ďalšie protiepidemické opatrenia.
👉 RÚVZ Prievidza: Zväčša išlo o dohľadané kontakty zo známych ohnísk nákazy, predovšetkým zo svadieb. Vyskytlo sa aj niekoľko menších ohnísk, ktoré RÚVZ monitoruje, a sporadické prípady, pri ktorých začal epidemiologické vyšetrovanie.
👉 RÚVZ Liptovský Mikuláš: Väčšinu prípadov tvoria dohľadané kontakty zo známych ohnísk na pracoviskách, vyskytli sa aj nové ochorenia, pri ktorých sa začalo epidemiologické vyšetrovanie.
👉 RÚVZ Trebišov: Podstatnú časť potvrdených prípadov tvoria dohľadané kontakty pozitívnych osôb, ktoré sa ešte pred sprísnením celoplošných opatrení zúčastňovali na svadbách, rodinných oslavách a podobne. Účastníci vírus následne rozšírili do kolektívov pracovísk, výchovno-vzdelávacích zariadení i na ďalších rodinných príslušníkov. Ochorenie sa v malom množstve z pretestovaných zamestnancov aj klientov potvrdilo v jednom zo zariadení sociálnych služieb, kde je v súčasnosti nastavený špeciálny režim fungovania.

👉 Situáciu v Bratislave a odporúčania epidemiológov môžete podrobnejšie sledovať cez

Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.
❗️Vývoj epidémie COVID-19 na Slovensku má charakter celoplošne zvýšeného výskytu. Prevažne je to dôsledkom konania svadieb, rodinných osláv, firemných podujatí a ďalších rodinných či spoločenských udalostí v posledných týždňoch. Niektorí potenciálne nakazení účastníci následne navštívili aj ďalšie svadby a rôzne rodinné udalosti. Toto všetko sa stalo miestom vzniku množstva ďalších ohnísk s veľkým počtom nakazených, ktorí následne šírili toto ochorenie v rodinách, na pracoviskách, školách, škôlkach, zariadeniach sociálnych služieb či zdravotníckych zariadeniach. V súčasnosti sa ochorenie COVID-19 začína šíriť najmä v rodinách.
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vzhľadom na výrazne zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu navrhne prijatie prísnejších opatrení a ďalších odporúčaní.
Naším poslaním je chrániť vaše zdravie – pomôžte nám v tom.

 

Premiér Igor Matovič na sociálnu sieť napísal:
8 h

 

Rozmýšľam, či tu napísať to, čo mne zobralo dych a verejnosti bude známe až o 10h. Nuž, zrejme je to moja rola byť poslom zlých správ.
Už desiaty deň platia sprísnené opatrenia, kvôli ktorým ma nenávidia mnohí, napriek tomu nám počty nových pozitívnych mimoriadne prudko stúpajú. Áno, trvá určitý čas, kým sa vzhľadom na inkubačnú dobu opatrenia prejavia … ale už dnes sa prijaté opatrenia javia ako s gumipuškou na slona – opatrenia by mali šancu zabrať, ak by nárast prípadov nebol tak dramaticky prudký.
1887. To je počet pozitívnych pri 11123 testoch za piatok. Extrémny rast až o 169% voči piatku minulému.
Čo teraz? Od ministra zdravotníctva očakávam bezodkladné zvolanie pandemickej komisie ešte v priebehu dnešného dňa … a ministra vnútra na zajtra požiadam o zvolanie Ústredného krízového štábu. ÚKŠ ešte zajtra musí prijať rozhodnutie o nových ochranných opatreniach.
Verím, že idioti ako Marián Kotleba či Robert Fico a spol. si aspoň v tejto mimoriadnej situáciu uvedomia, že na ich bludy a posmešky z rúšok teraz desiatky ľudí doplatí životom.
Vás, ktorí ste uverili v posledných mesiacoch bludárom o tom, ako sa dusíme vlastným CO2 v rúšku, ako Covid-19 je len chripôčka, ako je to všetko len snaha ovládnuť svet židojaštermi, ako matovič straší len, aby mal biznis z testovania … chcem veľmi pekne poprosiť, skúste mi aspoň na pár týždňov veriť, že Covid-19 je mimoriadne ohrozenie vášho zdravia, životov vašich rodičov, slovenskej ekonomiky a tak aj vašich prijímov a životnej úrovne vás a vašich rodín.
Vám ostatným veľmi ďakujem, že si uvedomujete, že teraz sme všetci na jednej lodi a len spoločnou snahou a bojom môžeme vyhrať.
– – –
Práve teraz na Ministerstve zdravotníctva zasadá Pandemická komisia Vlády SR

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Toto všetko má na svedomí premiér. On ako verejná osoba behal po svadbách bez rúška a potom to na tlačovke obhajoval že oni to mali pod kontrolou…
    Keď ľudia pochopili že Matovič je obyčajný podvodníček tak stratili pud zodpovednosti.
    Prvá vlna bola zvládnutá na základe aj minulej vlády keď SVK ako prvé v Európe prijalo opatrenia na hraniciach hneď na začiatku.
    Dnes keď OLaNo banda tu panuje už pol roka tak sa ukázalo že je to hotová katastrofa. A aby sme boli spravodlivý nielen OLaNo.
    A bude tu horšie.
    Na druhú stranu ľudia rýchlo pochopia čo nám tu vládne za bandu a v budúcnosti to bude výstraha pre každého voliča

  2. Slabé opatrenia zo strany štátu. A okrem toho prišli aj neskoro. Už v polovici prázdnin bolo jasné, že čísla idú hore. Ale reakcia žiadna. Naďalej nám sem chodili gastarbeiteri z Ukrajiny a Srbska. A nič. Už dávno mali byť zatvorené hranice s Českom. A nič. Obhajovať to bratstvom a rodinnými väzbami len potvrdzuje, že rozhodnutia sú politické a nie racionálne. Celé zle. Už dávno mali byť zavreté hranice s Poľskom. A nič. Zlyhanie štátu na všetkých frontoch. A ešte k tomu vraj nevestičky, nebojte sa, dobre bude. A kde sú elektronické aplikácie zo strany štátu? Vraj doteraz ich zvažujú. To fakt? Čo vlastne zvažujú, či sú potrebné? To fakt? Cez leto bolo času pripraviť sa, ale ukazuje sa, že slabo. A politickí lídri idú tvrdiť, že na druhú vlnu sú pripravení? Hovno sú pripravení. Vidno, že rozhodnutia robia politici a nerešpektujú odporúčania odborníkov. A nezaberajú ani tie statusy na FB…

  3. Ja nepotrebujem ziadne opatrenie od statu ci od premiera. Sam viem posudit mieru rizika. Nemusi mi nikto na Markize vraviet ci mam alebo nemam ist na plavaren ci na futbal – proste pockam. Ak budete cakat co vam kto povie stanete sa ovcami skuste mysliet samostatne a znizite riziko. A nevyhovarajte sa ze bol Matovic na svadbe to preto sa chodite tlacit do kauflandu k pokladniam??

  4. Určite zatvoria školy, okrem prvého stupňa z dôvodu aby nemuseli platiť pandemické OČR, + aby zo systému nevypadlo veľa zdravotných sestier a lekárok kt, by automaticky zostali doma . vedia si dobre zrátať ……
    Nepotrebujem ich OČR, potrebujem chrániť svoje deti.
    Restauracie zatvoria, školské jedálne a podnikové kantíny sú Ok? Choré
    Malé lokálne potraviny buzerujú a veľké nákupné centra sú Ok?
    Všetko zanedbali, banda zúfalcov
    Už v lete keď čísla rástli a naše hranice zostali otvorené bolo jasne ako to dopadne.

  5. Viete čo ľudia, keď vám prekážajú podniky, nechoďte tam. Ak sa bojíte osláv, nezúčastňujte sa ich. Ak sa bojíte korony, prepnite si program. Už fakt vám drboce? Nič iné neexistuje? A čo onkologickí pacienti? Kardiaci? Diabetici? O tých sa kto stará? A čo tí zdraví, ktorých je drvivá väčšina – našťastie? Čo ich rodiny, živobytie, podnikanie? Fakt treba na všetko srať lebo korona? Je to vírus. Bol tu, je aj bude. Bez ohľadu nato či si dáte rúška aj na hlavu alebo sa navlečiete do skafandrov. Neskutočná nezodpovednosť ľudí. A čo majú podľa vás akože ľudia robiť? Prestať žiť? Existovať? Zaklincovať okná aj dvere lebo premiér pandémia vyhlási všetkých za nezodpovedných a ide osobne viesť boj s pandémiou ako nejaký posratý Napoleon? Ľudkovci, či veríte alebo nie. Život ide ďalej a pôjde ďalej. Bez ohľadu nato, či na koronu umrie 60 alebo 60 miliónov ľudí. Väčšina „obetí“ ani neumrela na koronu, len mali poz. test. Ale zomreli na choroby, ktoré mali dávno pred koronou. A to nie je môj názor. Aj väčšina z tých, čo sú pozitívny, nemajú žiadne príznaky. Len sa tu robí neustála bublina hrozieb a apokalyptických vízií. A celé to vyhovuje len papalášom, ktorým sa ľahšie nad nami vládne a farmaceutickým a chemickým firmám, ktoré nestíhajú vyrábať a rúška, dezinfekcie a pod. A len sa modlia aby táto „pandémia“ vydržala čo najdlhšie, lebo v živote nemali zisky ako teraz. A nepokazte im to!

  6. Vďaka takýmto primitívnym myslením ako Vlado z komentára hore sa bude situacia zhoršovať.
    Pre retardovaných ako Vlado to može mať mierny priebeh alebo vážny priebeh s doživotným následkom na pľúcach načo navezuju dalšie vnutorné orgány vrátane mozgu, ktorý máš Vlado už postihnuty. Hrozí aj SMRŤ nevinných ludí.

    Ak to chytíš tak doma lapajte kyslik a umieraj s rodinou a nešir bludy.

    Farmaceutika nato nemá ešte nič. Jedine ruška a dezinfekciu.

    Ak si to prirovnaš keď ostatný okrem teba budu potrebovať pomoc a už nebude miesto budu ludia umierať aj s dobrou imunitou.

    Pouvažuj nad sebou aj na ostatných.

  7. Pre Sebec Vlado nado mnou 11. októbra 2020, 6:01
    Situácia sa bude zhoršovať, či sa ti to páči alebo nie. Bez ohľadu nato, či sa zamkneš doma na 3 západy a budeš sa báť aj z okna pozrieť. Pri každej epidémii to tak je. Príde vlna a čísla idú hore kým vírus nestratí na sile a nevytvorí sa kolektívna imunita. V tomto je dobrým príkladom Švédsko, aj keď ich mali všetci plné huby, že počas 1.vlny nerobili prakticky žiadne opatrenia. A k tomu retardovanému, to povedz tomu, čo vidíš v zrkadle, až už sa nebojíš pozrieť aj nato. Veď čo keď na teba skočí Kovid. Farmaceutika nemá nič? Miliardy čo zarábajú teraz sú nič? 😀 Ovečky ovečky, preto sa Slovákom tak ľahko vládne.

  8. Ale aby bolo jasné, netvrdím, že treba situáciu podceniť. Len jednoducho život sa nedá zastaviť. V 1.vlne sa takmer odstavila celá krajina a mimo to, že padla ekonomika, sa dosiahol chvíľkový útlm. Nemožno fungovať dlhodobo v zatvorenom systéme. A mrzí ma, že množstvo ľudí má aj iné zdrav.problémy ale teraz ako keby neexistovali. Lenže dokedy? Pekný deň vám prajem.

  9. Čo maju teda Farmaceutiká? Na ten Covid-19!
    Aby bolo jasné, Neotačaj na mna svoju pravdu.
    Korona je krutá vec. To je fakt. To že ekonomika trpí a ešte len bude je tiež fakt.

    Máš kopec otázok a dokedy nevie nikto. To je fakt.

    Pekný deň a nepýtaj sa tolko navrhni niečo keď si taký mudry

  10. pre Sorry Vlado 11. októbra 2020, 17:53
    Netreba nič vymýšľať. Stačilo ísť po vzore Švédska. Dnes sú na tom najlepšie z celej Európy. Nerobili žiadne pokusy s vypínaním krajiny ako my. Treba začať rozmýšlať racionálne. Koľko % ľudí je pozitívnych a koľko leží na Jiske? Keď sa zvážali v 1. vlne ľudia autobusmi do karantény, tak teraz pozit., ktorí majú zdrav. problémy nemohli navoziť do jedného špitála, ktorý by bol vyhradený len čisto pre pacientov s kovidom? To treba oddrbať všetky nemocnice a doslova nechať čakať na liečbu aj ťažko chorých pacientov lebo….? Občas mám pocit, že v krízovom štábe sú odborníci ako krízu vyrobiť, než ju zvládnuť.

  11. Icte do basy setcia.

    Ked sa bojite dajte si na gamby nahubky a s nikym sa nestretavajte.
    kto nahubok nema a stretava sa tak je to jeho vec, tak nac sa srac do druheho ?

  12. Vlado, odkial mas tu informaciu ze Svedsko je na tom najlepsie z celej Europy? Videl si vobec statistiky z minuleho tyzdna? Co to trepes o kolektivnej imunite, mas vobec tusenie co to je? Mame kolektivnu imunitu aj na chripku? Ved uz kazdy ju mal. Ako chces aby sa ludia liecili aj na ine choroby ked budu nemocnice stale obsadene ludmi ktori potrebuju akutnu starostlivost pretoze maju kovid? Prosim ta nekad si uz do ust, chodia to sem citat aj slabomyselni ludia a tie tvoje tlachanice o mozu naozaj zobrat vazne.

  13. Neexistuje nič, čo by Vlado nepredpovedal, akurát o mesiac až dva neskôr. Vlado nechceš nám už teraz povedať niečo o kozmických letoch na Mars?

  14. Marek , ty chobot. Pozri si statistiku . Vlado ma pravdu, to nemozes brat na jednotlivca ale na pocet ludi. Svedsko je na tom najlepsie na milion ludi.
    K premoreniu na chipku nemoze prist, nakolko kazdy rok tu mas novy kmen, ani to slavne ockovanie na chripku ti nepomoze, ked si das, lebo teba zaockuju na nejakych 5-6 druhov, ale chripka ma xyz druhov.
    A to tvoje vyplakavanie že nemocnice budu obsadene na fulku, to je tiez taky plac do vetru prd. Denne umrie na rakovinu 38 ludi, vies ake neskutocne pocty sa v nemocniciach premelie ludi za den. Covid je len divadlo, uvidime co sa tym sleduje. A ludia co na to umieraju tak maju zavazne problemy, ci uz rakovinu, srdcovocievne ochorenia … covid je len pridruzena choroba. Ked mas pokrocily nador na plucach ostava ti tak rok, dva tak ano covid ta usmrti už teraz, kedze to sada na pluca. No ked mas zader na prste a dostanes covid, tak predstav si , že neumrieš.

  15. Testy ktore zakupilo Slovensko a Česko sa čoskoro ukážu ako nefunkčné. Čechom začali enormne rásť počty pozitívnych a na Slovensku o 2 týždne neskôr, lebo Slovensko kupilo tieto testy o 2 týždne neskôr ako Česká republika. Iné štáty tie isté, testy zlikvidovali lebo sa preukazalo že neudávaju skutočné virové hodnoty nakazenia Covid19, to bude ale chaos ked aj u nas to vzjde pravda na svetlo. Už čoskoro…..

  16. Pane Boze ochran nas pred takymito vymetencami ako je seeker, ktory o druhej v noci vypisuje po internete taketo bludy. Ubezpecujem ta, ze tieto pcr testy su mimoriadne presne.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img