ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

RAŠI: Namiesto zvyšovania základného imania VšZP dofinancujme zdravotníctvo spravodlivo

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Martin Dorčák, asistent R. Rašiho |MM| Minister zdravotníctva znovu v priamom prenose dokazuje svoju nekompetentnosť. Na dnešné rokovanie vlády predložil návrh, aby štát vložil do Všeobecnej zdravotnej poisťovne 300 mil. na dofinancovanie výpadku zdravotného poistenia vkladom do základného imania poisťovne.

Dofinancovať zdravotníctvo v čase koronakrízy je mimoriadne potrebné, výpadok postihol všetky zdravotné poisťovne a tým aj pacientov. Ak štát podporí iba jednu – štátnu poisťovňu, ohrozuje tým dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre dva milióny poistencov súkromných poisťovní. Môže vláda trestať platiacich poistencov len preto, že nie sú v štátnej poisťovni?

Vrcholom nekompetentnosti ministra zdravotníctva je však fakt, že podľa platnej legislatívy ani VšZP nebude môcť navrhovaných 300 miliónov použiť na liečbu pacientov. Štátna poisťovňa skončí pri súčasnej situácii na konci roka vo veľkej strate a to zvýšenie základného imania žiaľ nerieši. Podľa zákona bude musieť na budúci rok pripraviť ozdravný plán, ktorým ušetrí to, čo v tomto roku vydala napríklad na COVID opatrenia navyše. A hlavne nebude môcť financovať zdravotnú starostlivosť pre viac ako tri milióny Slovákov podľa reálnych potrieb.

 

Takže v tomto roku ide kvôli korone menej peňazí na zdravotnú starostlivosť a v budúcom a možno aj v niekoľkých ďalších rokoch sa to bude opakovať. A pritom tristo miliónov bude ležať v základnom imaní – zbytočne.

 

Zdravotníctvo je treba dofinancovať a je treba ho dofinancovať spravodlivo, férovo a rovnako pre všetkých občanov, všetkých poistencov. Platný zákon o zdravotnom poistení s tým aj počíta a v paragrafe 13 bod 14 hovorí, že v prípade veľkej odchýlky vybraných zdravotných odvodov od predpokladu, je štát povinný upraviť platbu za poistencov štátu tak, aby výpadok dorovnal.

Zákon to hovorí jasne, minister ho nerešpektuje a nakoniec na to doplatíme všetci, lebo k reálnemu dofinancovaniu zdravotnej starostlivosti nedôjde. Ministerstvo musí urobiť len jednu jednoduchú vec – nezvyšovať základné imanie len jednej z troch poisťovní, ale dať celých 300 miliónov do systému cez zvýšenie platieb za poistencov štátu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. kokot zlodejsky smeracky,teply…..12 rokov bol smer pri moci,spravili kokot,len rozkradali a teraz ide mudrovat?????!!!!..treba zobrat majetok rodine skapateho kosickeho potkana pasku,skurveneho,vyjebaneho…spina pokrytecka zlodejska smeracka ficoidna…..aj ty,jeho asistent….zelam vam udel expredsedu parlamentu,zlodeja pasku….

  2. Potrebujeme lekárov, nie politikov. Vyštudoval medicínu, prečo nevykonáva svoje povolanie pre ktoré študoval? „Šuster drž sa svojho kopyta!“ Ale toto je výhodnejšie.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img