ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Marek Krajčí: Nie je správne, aby vo verejnom zdravotnom poistení boli zisky súkromné a straty verejné

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
Počúvame, že nie je fér, aby sa kapitálová pomoc pre VšZP uskutočnila z daní všetkých ľudí, teda aj poistencov Dôvery a Unionu. Položme si však potom aj takúto otázku: Je správne, aby sa občania Slovenska, teda aj poistenci VšZP zo svojich daní roky skladali na dividendy akcionárov súkromných zdravotných poisťovní? To sa totiž v uplynulých rokoch dialo s požehnaním predchádzajúcich vlád. Tie ich vždy koncom roka dofinancovávali z našich daní cez platbu za poistencov štátu a vďaka tomu si potom akcionári súkromných poisťovní mohli dopriať svoje štedré dividendy. Teraz sa karta obrátila a ministerstvo financií ich žiada, aby sa postavili k svojim poisťovniam a klientom zodpovedne a časť svojich ziskov vrátili späť do systému verejného zdravotného poistenia a kapitálovo tak v koronakríze podporili svoje poisťovne.
Nepokladáme za správne a ani v súlade s Ústavou SR, aby sa všetci občania SR formou daní skladali na riešenie horšej finančnej situácie súkromných vlastníkov zdravotných poisťovní, keď títo v minulosti profitovali z vlastníctva svojich spoločností a prípadné pokusy o aspoň čiastočné nasmerovanie zisku do sektora zdravotníctva boli napádané na Ústavnom súde s poukazom na nedotknuteľnosť súkromného vlastníctva, Slovenská republika dodnes čelí žalobám od obidvoch súkromných poisťovní. Pokladáme za správne, aby sa vlastník zdravotnej poisťovne, tak ako to chce vykonať MZ SR ako vlastník akcií VšZP, postaral aj v krízových časoch o zachovanie a zveľadenie ním vlastnenej spoločnosti.
Nesúhlasíme s tým, že si akcionári Dôvery cez cyperské schránky vyplatili viac ako 450 milónov eur, a aby si ich mohli vyplatiť, zobrali si úvery, ktoré poistenci Dôvery splácajú, aj s úrokmi, svojimi povinnými zdravotnými odvodmi. Tento rok už na splátku úveru Dôvera minula 36,6 milióna eur. Zdravotné odvody majú byť predsa použité na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti klientov zdravotnej poisťovne. Čo keby si pre zmenu teraz zobrali úver na to, aby zabezpečili svojim poistencom čo najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť počas koronakrízy?
Veľa sa hovorí o neefektivite štátnej poisťovne, že je to čierna diera, kde sa len kradne… a my sa potom na ňu musíme skladať. Áno, aj mojím názorom je, že tunelovať VšZP bolo obojstranne prospešné. Lebo, keď krvácala štátna poisťovňa, súkromné si mädlili ruky – vedeli, že príde dofinancovanie, z ktorého im pomerným kľúčom kvapnú ďalšie milióny. Obrovské straty štátnej poisťovni vyrobil Vaďurov manažment v roku 2016. Na poisťovňu uvalil ÚDZS následne povinnosť vypracovať a dodržiavať ozdravný plán. A hoci prišli rekordne úrodné roky a platby od ekonomicky aktívnych poistencov prevyšovali očakávania, takmer každý rok sa aj dofinancovalo… cez platbu za poistencov štátu.
Pozrime sa však na dáta a fakty a zistíme, že štátna poisťovňa za rok 2019 hospodárila s našimi odvodmi dobre.
– Najvyššie výdavky na zdravotnú starostlivosť na poistenca vykázala VšZP vo výške 1 087 eur a najnižšie Union 647 eur. DÔVERA vykázala výdavky na poistenca vo výške 790 eur.
– Všeobecná zdravotná poisťovňa, a. s. má nákladnejší poistný kmeň a uhrádza zdravotnú starostlivosť vo vyššej miere, ako ostatné zdravotné poisťovne (podiel na poistencoch bol 60,47% a podiel na celkových výdavkoch sektoru bol 68,79%).
– Pokiaľ ide o zabezpečovanie liekov a zdravotníckych pomôcok, tu sa podiel VšZP, a. s. pohybuje na úrovni až 69,75%. Áno, toto sa určite odzrkadľuje aj pri preplácaní žiadostí liekov na výnimku.
– Hovorí sa, že VšZP má neefektívny manažment. Opak je pravdou. Vyčerpanosť výdavkov zo zákonom stanoveného limitu na prevádzkové činnosti u VšZP bola 87,38 %, čo predstavuje úsporu vo výške 13 671 259 eur, DÔVERA vyčerpala 96,02 % s úsporou 2 210 147 eur, Union prečerpala zákonom stanovený limit v roku 2019 o 15 204 448 eur, t. j. o 79,81 %.
Zároveň je percento výdavkov na správu VšZP, a. s. výrazne nižšie, ako je jej podiel na celkovom poistnom kmeni, len 50,08%. Z vyššie uvedeného vyplýva, že VšZP čerpala najmenšiu časť svojich zdrojov na prevádzkovú činnosť a vykázala najvyššiu úsporu.
– Rovnako tak z porovnania iných výdavkov (t. j. výdavkov mimo zdravotnú starostlivosť a povinných príspevkov) je možné skonštatovať, že práve výdavky VšZP smerujúce mimo sektor sú výrazne nižšie (18 170 eur) oproti Dôvere (10 360 000 eur) a Unionu (16 165 454 eur) a teda, že prostriedky vložené do VšZP sa dostanú aj k poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Súkromné zdravotné poisťovne za rok 2019 vytiahli mimo sektor 26,5 mil. eur. (napr. splátky úveru, tiež výplata zdrojov akcionárom). Inak povedané, takmer polovica zdrojov od poistencov, ktorá sa dostala k súkromným zdravotným poisťovniam nad rámec ich podielu na výdavkoch bola nasmerovaná mimo poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Štát si nikdy z VšZP nevytiahol zisky, ani keď bola v zisku.
– Aj po zohľadnení príjmov po prerozdelení je možné skonštatovať, že VšZP má nižší podiel na celkových príjmoch sektora (67,68%), než je jej podiel na celkových výdavkoch za zdravotnú starostlivosť (68,79%). Tento negatívny rozdiel v príjmoch predstavuje cca 1,11%, čo je vo finančnom vyjadrení suma príjmov 58 mil. eur za jeden rok. VšZP disponuje kmeňom poistencov, ktorí vykazujú najvyššiu chorobnosť a sú teda pre poisťovňu najdrahší.
– Pokiaľ ide o samotnú prácu s pohľadávkami a výber poistného, je možné skonštatovať, že úspešnosť výberu poistného VšZP sa dlhodobo pohybuje nad priemernou úspešnosťou výberu v rámci celého sektora. VšZP – 98,44%, Dôvera 98,54%, Union 96,86%.
– VšZP vykázala v roku 2019 v zariadeniach sociálnych služieb spolu 3 304 lôžok, DÔVERA 982 lôžok a Union 356 lôžok.
– Z hľadiska jednotlivých zdravotných poisťovní stúpol priemerný evidenčný počet zamestnancov v DÔVERE a v Unione. Vo VšZP v roku 2019 priemerný evidenčný počet zamestnancov poklesol.
– V roku 2019 výška úhrad za plánovanú zdravotnú starostlivosť (ZS) poistencov SR v iných členských štátoch EÚ dosiahla hodnotu cca 9 999 790 eur, z toho 78,36 % tvoril podiel VšZP, 16,70 % pripadlo na DÔVERU a 4,94 % na Union. Teda podiel na preplácaní plánovanej ZS v iných členských štátoch za VšZP bol výrazne vyšší, ako je podiel VšZP podľa počtu poistencov jednotlivých ZP.
Teda štátna VšZP je úšpešná poisťovňa, môžeme predpokladať, že ak by bola na trhu iba ona, v systéme by zostalo ročne o desiatky miliónov eur naviac, pre poskytovateľov a pacientov. Otázkou zostáva, či nám súkromné zdravotné poisťovne za tieto ušlé peniaze priniesli do systému aj adekvátnu pridanú hodnotu. Máme jeden z najneefektívnejších zdravotných systémov na svete. Osobne sa domnievam, že jeho príčinou je aj zle nastavený poistný systém, ktorý treba reformovať.
Teraz je teda rad na akcionároch súkromných poisťovní, ako sa s danou situáciou vysporiadajú. Podľa ich odpovede sa štát rozhodne, ako bude ďalej postupovať, aby všetci občania Slovenskej republiky mali garantované svoje ústavné právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť.
zdroj: Marek Krajčí, Fb

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Jediný minister zdravotníctva do ktorého osobitne vstúpil duch svätý a povedal mu že Boh má so slovenskom veľké plány. A potom ho zobral do svojej rajskej záhrady ….

    V iných štátoch by takýto človek behal po chodbách liecebne ale na SVK rovno minister zdravotníctva.

  2. V iných štátoch sa nestane, aby premiér plagiátor nariadil ministrovi školstva plagiátorovi, aby pripravil zákon, ktorým sa zamedzí plagiátorstvu a schvaľovať sa bude v parlamente, na čele ktorého stojí plagiátor.

  3. V našom štáte sa uplatňujú čudné praktiká. Keď už raz dovolili, aby boli súkromné školy, poisťovne…, mal by ich štát brať za rovnoprávnych a prispievať tak, ako na štátne inštitúcie, pretože sú tam ľudia, ktorí odvádzajú dane štátu. Ale na druhej strane, by mal aj požadovať rovnaké služby pre týchto občanov. Napr. zdravotné poisťovne. Niektoré poisťovne niektoré výkony uhrádzajú, iné nie, tie si musí pacient platiť zo svojho vrecka. A vôbec. Všetko je tu na hlavu postavené. Najlepšie sa majú tí, čo v živote nepracovali a užívajú si výhody poskytnuté štátom.

  4. ja jednoznacne nechcem byt klientom statnej spolocnosti,poistovne,uz len z principu,nakolko statne sa najlepsie rozkrada,podla hesla,co je statne,to je vsetkych,takze aj moje….asi pan Krajci nevie,kolko penazi bolo vytunelovanych z VsZP???!!!!….takisto je to v pripade rtvs,koncesionarske poplatky,dotacie od statu,mam optiku,nepotrebujem antenu,takze este aj dodavatel jej isto plati,ja ju vlastne ani nepotrebujem,nakolko mam 50 kvalitnejsich,lepsich programov,ale platit jej musim…..grc na entu….

  5. Zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne urobili ošklbanú hus, ale perie nekončilo v spoločnej perine, ale v duchne Jaroslava Haščáka,“ povedal Matovič s tým, že akcionára Dôvery nazval mafiánom a pozval ho do ringu. Penta si podľa neho vytiahla z verejného poistenia 705 miliónov, z toho 460 cez fiktívne účtovné operácie a ostatok cez vyplatenie zisku.
    ttps://www.cas.sk/clanok/1035383/vojna-so-sukromnymi-poistovnami-premier-matovic-vyzval-do-ringu-doveru-ostra-reakcia/

  6. Ved to prave robia s biznis Covidom19, serie si na hlavu? Sukromy predajca pre statne zdravotnictvo, Testy Covis a neskor aj vakcinacia !!!

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img